Uľahčí sa cestovanie na dovolenky? Testovacia stratégia sa mení, v hre sú bezplatné PCR testy

Povinné testy na koronavírus pred letom do Nemecka zaènú plati od nedele Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Ak je zadarmo očkovanie, prečo nie aj testy, pýtajú sa europoslanci. Niektoré štáty sa cestou bezplatných AG a PCR testov proti koronavírusu už vybrali. Túto možnosť prípúšťa aj slovenské ministerstvo zdravotníctva.

V susednom Česku sa aktívne diskutuje o bezplatných PCR testoch na obdobie od júna do septembra. Cieľom je znížiť finančné náklady pre rodiny, ktoré sa rozhodnú cez leto vycestovať do zahraničia. Preplatenie pomôže aj na vnútroštátnej úrovni, pretože niektoré vstupy a aktivity si budú vyžadovať dôkaz o negativite. Ceny PCR testov sa pritom pohybujú v desiatkach eur.

Systém sa javí ako spravodlivý. Do zahraničia a na hromadné podujatia sa dostanete, ak máte negatívny PCR alebo AG test, prekonali ste ochorenie COVID-19, alebo ste zaočkovaný. Všetky spomínané možnosti okrem testov sú bezplatné. Existujú však ľudia, ktorí sa pre svoj vek či ochorenia očkovať nemôžu. Práve túto skupinu by diskriminovala povinnosť platiť za testy.

„Nové pravidlá platné pri návrate z dovolenky či inej zahraničnej cesty sú aktuálne predmetom odborných diskusií a pripravujú sa. Aktuálne sa prehodnocuje systém testovania a zvažuje sa aj to, že by mobilné odberné miesta okrem antigénových testov vykonávali aj iné formy,“ vysvetľuje rezort zdravotníctva.

Ak sa bezplatné PCR testy počas leta schvália, budeme patriť k hŕstke štátov, konkrétne Dánsku, Francúzsku, Nórsku a Čiernej Hore, ktoré ich aktuálne v plnej sume hradia.

Aj europarlament požaduje bezplatné testovanie, dohoda je však v nedohľadne

Na bezplatné testovanie ako súčasť covid pasov vyzýva aj europarlament. Počas utorňajšieho tretieho kola rokovaní o covid pasoch jeho vyjednávači predložili kompromisný balík. Ten obsahuje zmeny týkajúce sa nákladov na testovanie a protipandemických obmedzení voľného pohybu.

Poslanci navrhli na tento účel použiť nástroj núdzovej podpory (ESI). Podľa europarlamentu by to nebolo prvýkrát, čo sa v súvislosti s pandémiou použili tieto prostriedky. Suma 3,5 miliardy eur, na ktorú členské štáty prispeli sumou 750 miliónov eur, sa použila na nákup vakcín a 46 miliónov eur sa vyčlenilo na prípravné práce týkajúce sa digitálnych zelených osvedčení.

Bezplatné testovanie má podľa EÚ uľahčiť občanom obnovenie ich základného práva na voľný pohyb. „Pozícia Európskeho parlamentu je, že by tieto testy mali byť zadarmo, avšak priebeh rokovaní naznačuje, že k dohode teraz pravdepodobne nedôjde,“ informovala Štandard europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

Testy zadarmo majú aj iný rozmer: zabraňujú diskiminácii a poskytnú alternatívu tým, čo sa nemôžu alebo nechcú očkovať.

„Čo sa týka zabezpečenia testov pre občanov, ktorí vzhľadom na svoju zdravotnú indikáciu nemôžu byť očkovaní – práve s touto otázkou som sa tento týždeň obrátila na Komisiu. V prípade finálnej dohody o covid pasoch je potrebné na týchto našich spoluobčanov pamätať tak, aby v žiadnom prípade neboli diskriminovaní,“ dodáva europoslankyňa.

Zvýši sa ochrana občanov, zlepší trasovanie, myslia si cestovky

Podľa súčasných pravidiel je na Slovensku PCR test zadarmo po návrate zo zahraničia najskôr na ôsmy deň po registrácii. Rovnako sa tento test hradí osobám, ktoré boli v kontakte s pozitívnym.

Letné preplácanie bez rozdielu pre všetkých by mohlo pomôcť aj cestovným kanceláriám. Túto možnosť považujú za logické riešenie, ako prispieť k ochrane cestujúcich v letnej dovolenkovej sezóne.

„Preplácanie PCR testov pred cestou do zahraničia podporujeme, kým nebudú mať všetci občania možnosť využiť ponuku očkovania a pre občanov, ktorí sa očkovať nemôžu zo zdravotných či iných dôvodov,“ uviedol Jozef Zelizňák z cestovnej kancelárie BUBO.

„Ideálne riešenie, ako obmedziť cezhraničný pohyb osôb, a tým minimalizovať import vírusu, by bolo podmieniť bezplatný PCR test odletom z alebo príletom na letisko na Slovensku. Mohli by sme týmto spôsobom získať dostatočný prehľad o pohybe osôb a aj následné trasovanie v prípade potreby by bolo podstatne jednoduchšie,“ myslí si Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour.

Pre vyššiu preočkovanosť, ako aj percento tých, čo COVID-19 prekonali, prichádza táto možnosť do úvahy. Vzoriek bude menej, preto by ich laboratóriá mali stíhať vyhodnocovať. Predpokladá sa tiež, že regionálne úrady verejného zdravotníctva budú mať dosť kapacít na trasovanie kontaktov infekčných ľudí.


Ďalšie články