Francúzski policajti sa po útokoch boja. Demonštrovali v Paríži za väčšiu ochranu

FR_demo_meizonnet Demonštrácia policajtov, 19. mája 2021. Zdroj: Twitter, Nicolas Meizonnet.

Francúzsko v stredu zažilo masívnu demonštráciu policajtov. Viac ako 35-tisíc mužov zákona sa dožadovalo väčšej ochrany. Prišli ich podporiť predstavitelia väčšiny relevantných politických strán. Policajti sa v ostatných mesiacoch stali opakovane terčom násilných útokov, čo sa stalo horúcou politickou témou. Francúzi však majú v živej pamäti, ako brutálne potláčali demonštrácie Hnutia žltých viest.

Jeden mesiac, dvaja policajti zavraždení pri výkone služby – to je bilancia vo Francúzsku. Koncom apríla sa stala terčom policajná úradníčka Stéphanie Monferméová, ktorú pobodal do krku islamský radikál. Pri čine počúval mučenícke piesne. Dva týždne nato podľahol strelným zraneniam počas protidrogovej operácie v Avignone policajt Éric Masson.

Parte zavraždeného policajta Érica Massona na stredajšej demonštrácii. Zdroj: Twitter, Jordan Bardella.

Vražda dvoch policajtov za jeden mesiac vyburcovala mužov zákona. Hovoria o náraste násilia, s ktorým sa stretajú počas služby. V stredu usporiadali masívnu demonštráciu pred budovou dolnej komory parlamentu, podľa organizátorov prišlo približne 35-tisíc ľudí. Aj ľavicové noviny Libération hovorili o desaťtisícoch účastníkov. Spievali francúzsku hymnu.

Policajtov podporila pravica aj ľavica

Policajti žiadali sprísnenie trestov pre tých, čo na nich útočia. Na demonštrácii nechýbali policajné odbory a akcia nabrala politický rozmer. Prišlo takmer celé politické spektrum.

V srdci davu bol minister vnútra Gérald Darmanin, niekdajší člen pravicovej strany Republikáni, ktorý sa policajtov dlhodobo zastáva. Presadzoval kontroverznú novelu zákona o bezpečnosti, ktorá pôvodne obsahovala aj zákaz nakrúcania policajtov pri zákroku. Kritici vtedy namietali, že bola šitá na mieru a vo vláde si ju vylobovali policajné odbory. Minister si vypočul bučanie a pískanie.

Po protestoch opozície a predstaviteľov médií napokon parlament prijal miernejšiu verziu. Trest hrozí len Francúzom, ktorí by cielene zverejňovali zábery na policajtov s cieľom spôsobiť im ujmu. Buď väzením, alebo pokutou, v závislosti na vážnosti porušenia zákona. Po novom však polícia môže používať drony a kamery na monitorovanie demonštrácií.

Spektrum podporovateľov policajtov bolo široké. Na demonštráciu ich prišli podporiť od predstavitelia vládnych strán, pravicoví Republikáni a najmä Národné zhromaždenie, ktoré reprezentoval europoslanec Jordan Bardella. Práve strana Marine Le Penovej je rok pred prezidentskými voľbami policajtom najbližšia. Pridali sa tiež sympatizanti nacionalistov a tvrdej pravice.

Na snímke je sprava pravicový politik Philippe de Villiers, brat bývalého náčelníka francúzskeho náčelníka generálneho štábu Pierra de Villiersa. V strede konzervatívny komentátor Éric Zemmour. Vľavo ekonóm a bývalý straník pravicového Národného zhromaždenia Jean Messiha.

Denník Le Figaro demonštráciu komentoval slovami: „Nikto sa už nemôže ďalej tváriť, že bezpečnosť nie je len vysnenou prioritou radikálnej či krajnej pravice.“

Ľavica prišla tiež

Nechýbali ani ľavicovo orientovaní socialisti a policajtov dokonca podporili aj komunisti. Výnimkou bola ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko vedená Jeanom-Lucom Mélenchonom. Tresty za napadnutie policajtov sú podľa neho dostatočné. Prekážal mu rovnako návrh socialistov, aby sa stanovisko polície zohľadňovalo pri súdnych verdiktoch.

Kým policajti si ministra Darmanina pochvaľujú, kritici mu nevedia prísť na meno. Častovali ho nadávkami do fašistov a pripomínali mu excesy mužov zákona počas zákrokov proti Hnutiu žltých viest. Zakrývaním oka poukazovali na viacerých demonštrantov, ktorí po zásahu gumeným projektilom prišli o oko. Stalo sa to aj jednej z tvárí protestného hnutia Jérômovi Rodriguesovi.

https://twitter.com/latacas28/status/1394953369828069376

Karikatúry ministra Géralda Darmanina šíriace sa na sociálnych sieťach. Zdroj: Twitter, [email protected].

Za čo protestovali

Denník Le Monde oslovil na demonštrácii viacerých účastníkov. Mladý François (22) a Læticia (20) opisujú každodenný život policajtov, ktorý sa nesie v znamení strachu a rozpadávajúceho sa výstroja.

„Vždy, keď ideme na výjazd, kladieme si otázku, čo sa nám stane,“ vysvetlil François. „Je to jednoduché: všetko zastaráva. Nie sme vôbec vybavení proti násiliu v mestách,“ dodala Læticia.

Prekážali im tiež narastajúce útoky na policajtov, ktoré podľa nich nie sú dostatočné potrestané.

Vo Francúzsku sú právomoci polície veľmi citlivou témou. Časté demonštrácie prinášajú aj početné strety s mužmi zákona. Odpovedajú neraz veľmi tvrdo, omračujúce granáty, vodné delá a gumené projektily nie sú ničím výnimočným.


Ďalšie články