Prieskum: Hlas suverénne prvý. V parlamente by pribudli tri nové strany

28. schôdza Národnej rady SR Predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) a podpredseda NRSR Gábor Grendel. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Parlamentné voľby by s 22,5 percentami vyhral Hlas expremiéra Petra Pellegriniho. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry AKO, v ktorom v od 13. do 17. mája odpovedalo tisíc respondentov.

Druhá by skončila strana SaS, ktorej by svoj hlas dalo 13,8 percenta voličov. Tesne pod desiatimi percentami skončilo vládne OĽaNO (9,9 percenta) a opozičný Smer (9,6 percenta).

Do parlamentu by sa ešte dostalo Progresívne Slovensko (8,5 percenta) a Sme rodina (7,4 percenta). Brány parlamentu by prekročilo aj maďarské zoskupenie Aliancia (5,3 percenta) a KDH (5 percent).

Naopak, koaličná strana Za ľudí by sa so 4 percentami hlasov do NR SR nedostala. Pred bránami by zostali aj odídenci z ĽSNS, ktorí založili stranu Republika (3,5 percenta) a Dobrá voľba (3 percenta).

Kotlebovci by získali iba 2,1 percenta hlasov. Strany SNS a Spolu by podľa prieskumu volilo zhodne 1,6 percenta voličov. Ostatné strany by nezískali ani jedno percento hlasov.

Oslovení v telefonickom prieskume dostali otázku: „Skúste si predstaviť, že by sa najbližší víkend konali voľby do NR SR. Išli by ste voliť. A ktorej politickej strane alebo hnutiu by ste dali váš hlas?“ Respondentom prečítali názvy strán a hnutí v náhodnom poradí.

Z oslovených deklarovalo 20 percent, že by sa nezúčastnilo na voľbách, 2,6 percenta nechcelo odpovedať a 15 percent oslovených nevedelo, koho by išlo voliť.

(ste)


Ďalšie články