Lego predstavilo svoj prvý LGBT set. Cieli v ňom aj na trans a etnické menšiny

_xlarge Foto: Lego

Hračkársky gigant Lego predstavil svoj vôbec prvý set venovaný LGBT komunite. Okrem nej v ňom vzdáva hold aj farebných menšinám a špeciálne trans ľuďom. Žiadna postavička v predmetnej súprave navyše nemá určený svoj rod.

Svetoznáma spoločnosť Lego, ktorá sa zaoberá predovšetkým výrobou hračiek pre deti, predstavila svoj vôbec prvý set s tematikou LGBT. Reč je o dúhovom vodopáde, pred ktorým stojí 11 postavičiek. Informuje o tom britský denník Guardian.

Dánska firma pri tvorbe výtvoru vychádzala z pôvodných farieb dúhovej vlajky a pridala k nim čiernu a hnedú, ktoré majú symbolizovať tmavšie odtiene pleti a takisto bledomodrú, bielu a ružovú farbu, ktoré predstavujú transrodovú komunitu.

V projekte, ktorý nesie názov Všetci sú úžasní (Everyone Is Awesome), nemá žiadna z postavičiek priradený konkrétny rod až na jednu výnimku, fialovú ženskú figúrku s parochňou v tvare úľa so zdvihnutou rukou, čím vraj máva na všetky zvyšné drag queens (muži, ktorí sa prezliekajú za ženy).

„Vymenil som kancelárie, takže som chcel, aby sa tam cítil ako doma, s niečím, čo odráža mňa a komunitu LGBTQIA+, na ktorú som hrdý, že môžem byť jej súčasťou,“ uviedol dizajnér Matthew Ashton, ktorý sadu pôvodne vytvoril iba pre svoj pracovný stôl. Neskôr však dostal pozitívne reakcie od LGBT zamestnancov Lega.

„Keď som vyrastal ako dieťa LGBTQ+, hovorili mi, s čím sa mám hrať, ako mám chodiť, ako mám rozprávať a ako sa mám obliekať – správa, ktorú som vždy dostal, bola, že sa ‚mýlim‘,“ povedal dizajnér s tým, že ho unavovalo byť niekým, kým nebol.

Súprava sa na predajných pultoch objaví 1. júna, teda na začiatok takzvaného Mesiaca hrdosti (Pride Month), no medzitým ho na ukážku dostalo už niekoľko takzvaných Afolov (dospelých fanúšikov lega) a Gayfolov (homosexuálnych fanúšikov lega).

„Sme veľmi nadšení z toho, že vám môžeme predstaviť náš nový set – Lego Všetci sú úžasní! Pretože oslavujeme každého staviteľa Lego,“ uviedla krátko po medializovaní správ spoločnosť na Twitteri, pričom k príspevku pripojila dúhovú vlajku.

Uvedený set pritom nie je prvým prejavom sympatie spoločnosti voči komunite sexuálnych menšín. Už v minulosti do svojho setu Trafalgarského námestia v Londýne zakomponovala dúhovú vlajku a postavičky ženícha a nevesty vo svojej edícii BrickHeadz predáva samostatne, aby ich zákazníci mohli kombinovať aj do homosexuálnych párov.


Ďalšie články