Záborská zbrane nezložila. O uznesení o kontroverznej správe Matić sa bude hlasovať

DSC_1298 kopie Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Uznesenie z dielne poslankyne Anny Záborskej, ktoré má do Bruselu vyslať signál o tom, že Slovensko odmieta správu Matić, mimo iného označujúcu odporcov potratov za narušiteľov demokracie, napokon zamieri do pléna parlamentu už budúci týždeň. Nepotvrdili sa tak skôr medializované správy o jeho stiahnutí. Text má EÚ pripomenúť, že zásahmi do oblasti vzdelávania a zdravotníctva prekračuje svoje kompetencie.

Kresťanská únia (KÚ) v boji proti kontroverznej správe chorvátskeho europoslanca Predraga Freda Matića ešte neskladá zbrane. Hoci niektoré médiá v priebehu týždňa informovali o stiahnutí návrhu uznesenia NR SR, ktoré ju malo zastaviť, nie je tomu celkom tak a text si svoje miesto po koaličných diskusiách predsa len nájde. Skôr ako o stiahnutie teda ide o vytvorenie priestoru na vychladnutie hláv.

„Aby nedochádzalo k zbytočným nedorozumeniam, túto tému ešte raz preberieme pred samotnou debatou v pléne parlamentu na koaličnej rade, ktorá bude zasadať pred konaním sa schôdze parlamentu najbližšiu stredu. Verím, že plénum našu snahu ocení a uznesenie na podporu suverenity Slovenska v hlasovaní podporí,“ vysvetľuje šéfka KÚ Anna Záborská.

Inými slovami, o uznesení z dielne KÚ parlament hlasovať bude. Podľa informácií Štandardu Záborskú v jej aktivite podporil aj líder OĽaNO Igor Matovič.

Výzvy konzervatívcov

Medzitým sa však už stihli ozvať hlasy z konzervatívneho prostredia volajúce po tom, aby KÚ z bojiska neustupovala. „Ak návrh stiahne, potom nemá účasť Kresťanskej únie vo vládnej koalícii opodstatnenie. Ak podľahne tlaku liberálno-progresívnych aparátčikov a svoj návrh uznesenia stiahne, lepšie bude, keď spolu s celou Kresťanskou úniou túto nešťastnú vládu opustí a prestane tak asistovať pri likvidácii národných a kresťanských hodnôt na Slovensku,“ odkázal jej nezaradený poslanec Ján Podmanický.

Expresné slová kritiky sa dostavili aj z prostredia mimo parlamentu. „Je poľutovaniahodné, že vládna koalícia stopla návrh uznesenia, ktorým mala Národná rada SR pripomenúť Európskemu parlamentu (EP), že zásah do výlučných kompetencií členských štátov je neakceptovateľný,“ uviedlo vo svojej tlačovej správe KDH.

Uznesenie vyvolalo rozruch už minulý týždeň, keď kritické hlasy iniciátorom vyčítali skutočnosť, že návrh najprv nebol prerokovaný koaličnou radou, tak ako to stanovuje koaličná zmluva. Nevedeli o ňom v SaS a ani v strane Za ľudí.

Kresťanská únia sa voči tomu bránila tvrdením, že návrh spočiatku prerokovali len v poslaneckom klube OľaNO a s niektorými predstaviteľmi koaličných poslaneckých klubov z dôvodu nedostatku času, keďže europarlament sa bude správou zaoberať o necelý mesiac.

Bojovať proti potratom = narušiť demokraciu

Pripomeňme, že dokument o takzvaných reprodukčných právach z dielne chorvátskeho socialistu pracuje aj s tým, že porušovanie týchto práv je „formou násilia páchaného na ženách“, odporcov potratov označuje za ľudí prispievajúcich k narúšaniu demokracie a výhradu vo svedomí lekárskych pracovníkov chcel do budúcnosti zameniť za „odmietnutie zdravotnej starostlivosti“.

Správa, ktorá má deklaratórny charakter a neplynú z nej pre Slovensko konkrétne záväzky, v prvej polovici tohto mesiaca prešla europarlamentným Výborom pre práva a rodovú rovnosť a v najbližších týždňoch sa objaví v samotnom pléne Európskeho parlamentu. Práve oným uznesením z dielne Kresťanskej únie má Slovensko do Bruselu vyslať signál, že si jeho prijatie ako krajina neželá.

EÚ posúva svoje mantinely

V uznesení, ktoré Záborská pripravila spolu s ďalšími 16 kolegami, sa primárne pripomína to, že „otázky týkajúce sa zdravotnej politiky a vzdelávania sú v kompetencii národných štátov“. Konzervatívci sa pri jeho kreovaní podľa vlastných slov opierali aj o programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa inými slovami hovorí o kontinuite v kultúrno-etických otázkach.

„Nerešpektovanie ustanovení Zmluvy o fungovaní Európskej únie môže oslabiť inštitucionálne fungovanie celej európskej integrácie. Je dôležité, aby orgány verejnej moci konali iba to, čo im právna úprava, vnútroštátna alebo nadnárodná, dovoľuje,“ píše sa v zdôvodnení textu, ktorý minulý týždeň prešiel európskym výborom a ten ho odporučil Národnej rade SR schváliť.


Ďalšie články