Akože koalícia

Igor Matoviè Foto: M. Baumann/TASR

Dosiahli sme status kolónie bez toho, aby nás niekto musel kolonizovať.

Takto sa fungovať nedá, hovorí Richard Sulík. Takto sa fungovať nedá, hovorí Igor Matovič. Sú v ostrom konflikte a fungujú ďalej. Tlačovka o štvrtej, tlačovka o piatej (s meškaním 40 minút).

Matovič hovorí, že vždy len reaguje. Ktovie, či by o tom presvedčil aj svoj detektor. Možno aj hej, ale nie preto, že by to tak naozaj bolo. Sulík pritom hovorí, že na Matoviča nereaguje vôbec.

Matovič Sulíka nazýva týpkom, posmieva sa jeho strane, je pre neho „koaličný akože partner“.

Keď došlo k vládnej rošáde a Matovič sa vymenil s Hegerom, všetky koaličné strany vtedy klamali voličom o novom štarte. A novinári skúšali slohové cvičenia na tému, čo ak to premiérovi Hegerovi vyjde.

Lenže dvakrát sa nedá vstúpiť do tej istej rieky, príčiny koaličnej krízy neboli vyriešené, preto tu máme akože koalíciu s akože premiérom Hegerom.

Politici v Berlíne či Bruseli musia byť spokojní. V tej malej krajine riešia iba samých seba, spoľahlivo paralyzovaní. Zahraničná politika zanikla, schopnosť pomenovať záujmy a hľadať spojencov tiež. Neriešia sa problémy, neplánuje rozvoj štátu. Vládnutie je permanentná kríza. Nemáme názor na spoločné európske dlhy, nemáme názor na Fond obnovy, ktorý radikálne predefinuje EÚ, naša vláda nevie nájsť zhodu ani na vlastnom rozpočte a míňaní peňazí z Fondu obnovy tu, u nás doma.

Dosiahli sme status kolónie bez toho, aby nás niekto musel kolonizovať.

Dnes podvečer na Matovičovej tlačovke už novinári začali trnavského politika ľutovať. Už ich prestalo baviť provokovanie, aby povedal niečo, na čo bude musieť reagovať Sulík.

Nebaví to ľudí, nebaví to ani noviny.

Už to baví, zdá sa, iba jedného človeka. Toho, ktorý má najviac moci v štáte.

Táto vláda mala ešte jednu teoretickú možnosť. Ľudí unavila do tej miery, že keby sa pokúsila vládnuť úradnícky, politiku vytlačiť na úplný okraj, zrušiť politické relácie alebo do nich nechodiť, skorumpovať médiá, aby mlčali, bolo by to pre krajinu vyslobodenie. Eduard Heger, génius priemernosti, by toho schopný bol. Teraz len mlčí, hoci ide o hlavný problém jeho vlády. Zodpovednosť sa vzťahuje na to, čo urobíte, aj na to, čo neurobíte.

Takto sa fungovať nedá, v tom majú Sulík aj Matovič pravdu. Nebude to trvať dlho a moc bude opäť ležať na ulici.


Ďalšie články