Španielsky magnet na migrantov opäť čelí vlne prisťahovalcov. Brusel varuje pred nelegálnou migráciou

Rekordný poèet migrantov v španielskej enkláve Ceuta Migranti z Maroka plávajú a kráčajú do oblasti španielskej enklávy Ceuta v severnej Afrike. Foto: TASR/AP

Rekordné počty migrantov, ktoré začiatkom týždňa opäť doplávali do španielskej enklávy Ceuta, zatýkala polícia s pomocou armády. Brusel je s Madridom solidárny a vyjadruje mu podporu. Práve Ceuta, ktorá leží na severe Afriky, je už roky vytúženou vstupnou bránou migrantov do Európskej únie a priťahuje ich ako magnet.

Na pobrežie španielskej enklávy Ceuta, ktorá susedí s Marokom, boli začiatkom týždňa vyslané policajné jednotky, vojaci aj obrnené vozidlá, aby zasiahli proti neobvykle početným davom migrantov. Na pláž El Tarajal na juhu Ceuty sa podľa španielskeho ministerstva vnútra nelegálne dostalo približne 8-tisíc ľudí, ktorí oboplávali hraničný plot deliaci územie od Maroka. Niektorí si počkali na odliv a bariéru zasahujúcu do mora jednoducho obišli peši.

Z videozáznamov miestnej španielskej televízie Farro TV je vidieť, ako počas zásahu bezpečnostných zložiek proti migrantom čakajú ďalšie stovky na marockej strane hraničného plota. Všetkých dospelých nelegálnych prišelcov previezli na miestny futbalový štadión.

Španielske úrady hlásia, že na základe dohody s Marokom už deportovali polovicu migrantov, ktorí dorazili do Ceuty tento týždeň. V početnej skupine jeden človek zomrel a bolo v nej 1 500 neplnoletých, ktorých zatiaľ nedeportovali.

Španielske hranice sú hranicami EÚ

Španielsky premiér Pedro Sanchez v reakcii na udalosti zo začiatku týždňa uviedol, že takýto náhly príval migrantov je vážnou krízou pre Španielsko a Európu. Na Twitteri dodal, že Španielsko bude brániť integritu Ceuty proti akýmkoľvek výzvam. „Mojou prioritou je momentálne obnovenie normálu v Ceute. Jeho občania musia vedieť, že majú absolútnu podporu španielskej vlády a naše maximálne odhodlanie chrániť ich bezpečnosť,“ napísal Sanchez.

Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska informoval, že do 80-tisícovej španielskej enklávy boli vzhľadom na situáciu vyslané posily. K 1 100 členom tamojšieho policajného zboru bude pomáhať ďalších 200 kolegov navyše a rezort do Ceuty vyslal aj 200 vojakov.

Európska únia sa v boji proti nelegálnej migrácii postavila za Madrid. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila Španielsku solidaritu. Podpredseda EK Margaritis Schinas zase vyhlásil, že Európa sa „nenechá kýmkoľvek vystrašiť“.

Svojou troškou aspoň verbálnej podpory prispela aj švédska eurokomisárka pre vnútorné záležitosti EÚ Ylva Johanssonová. „Španielske hranice sú európskymi hranicami,“ uviedla s tým, že EÚ chce vybudovať vzťah s Marokom založený na dôvere. Johanssonová aj von der Leyenová pritom v minulosti podporovali migráciu i návrhy povinných migračných kvót. Šéfka EK vlani presadzovala novú podobu migračnej politiky EÚ, ktorá okrem iného obsahuje aj mechanizmus na prerozdeľovanie migrantov z južných členských štátov, kde ich už prišlo priveľa.

Španielsky magnet na migrantov

Ceuta je spolu s druhou španielskou enklávou Melilla jedinou hranicou Európskej únie, ktorá leží na africkom kontinente. Osem kilometrov dlhý a na všetkých miestach 6 metrov vysoký plot však nie je pre Ceutu stopercentnou obranou. Pre porovnanie, počas prvého polroka 2018 sa cez španielske enklávy pokúsilo do Európy dostať vyše tritisíc ľudí. Teraz to bolo približne 8-tisíc ľudí v priebehu dvoch dní.

Španielska enkláva Ceuta na severnom pobreží Afriky. Zdroj: Google Maps

Výrazný nárast počtu migrantov, ktorí nelegálne prekročili hranice Maroka a Ceuty, nastal v čase, keď vzťahy medzi Rabatom a Madridom nie sú najlepšie. Regionálna vláda v španielskej enkláve kritizuje marocké úrady za pasívny prístup k situácii. Rabat to odmieta.

Kým zábery marockej televízie ukazujú, ako úrady pripravujú bariéry, aby zabránili ľuďom v prechode na územie Ceuty, tak na záberoch nasnímaných ešte skôr zo španielskej strany vidno, ako marocký vojak alebo policajt máva desiatkam bežiacich migrantov, aby sa ponáhľali cez otvorenú hranicu bez akýchkoľvek kontrol.

Využíva Maroko migráciu na nátlak?

Niektorí odborníci na región tvrdia, že Maroko tento nárast migrácie samo cielene umožňuje, aby vytvorilo tlak na Španielsko. Madrid totiž koncom apríla umožnil v španielskej nemocnici hospitalizáciu Brahima Ghaliho, lídra povstaleckého Frontu Polisario, ktorý sa usiluje o osamostatnenie Západnej Sahary od Maroka. Jeho hospitalizácia v Španielsku preto Rabat pochopiteľne rozhnevala.

Španielska vláda však netvrdí, že by hospitalizácia šéfa rebelov zo Západnej Sahary mala nejakú spojitosť s nárastom počtu migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy cez hranice v španielskych enklávach na severe Afriky.

Rabat si však z Madridu povolal svojho veľvyslanca na konzultácie. Zdroj agentúry Reuters dodal, že vzťahy medzi Španielskom a Marokom potrebujú čas na upokojenie.

Cez hranice španielskych enkláv v Afrike sa nelegálni prisťahovalci z čierneho kontinentu pokúšajú dostať do Európy už roky. Ide totiž o územia členského štátu EÚ, aj keď ležia v Maroku. Ceuta je navyše na dohľad od Gibraltaru a migranti preto dúfajú, že je pre nich bránou k lepšiemu životu na starom kontinente.


Ďalšie články