Pri spore so Sulíkom žije Matovič kauzou šampónu na mačky

Bez názvu Foto: Facebook

Neexistencia profesionálneho PR tímu u Igora Matoviča má nové konzekvencie. Politik totiž už niekoľko posledných príspevkov na sociálnej sieti venoval tomu, ako si umyl hlavu šampónom pre mačky. Navyše v časoch jeho nového sporu s Richardom Sulíkom. Jeho predchodca na rezorte financií Ladislav Kamenický v tomto správaní vidí niečo horšie ako škôlku a varuje, že ide o funkcionára, ktorý rozhoduje o miliardách eur z verejných zdrojov.

Slovensko funguje s malými prestávkami už vyše roka v permanentnej kríze. Tá medicínska vyústila do niekoľkých nelichotivých prvenstiev a politická do malej rekonštrukcie vlády a zosadenia premiéra Igora Matoviča z najdôležitejšej štátnej funkcie. Presnejšie, k jeho presunu na rezort financií.

Lídrovi OĽaNO však uvedený stav nebráni v tom, aby svoje oficiálne komunikačné kanály využíval aj na oboznamovanie verejnosti so svojimi momentálnymi pocitmi, banálnymi záležitosťami súkromného charakteru či konfliktmi, ktorými žije skôr on sám, než občania zverení do jeho politickej moci.

Spomenúť možno jeho fotenie si ponožiek, konflikt s manželom šéfky ŠÚKL Radoslavom Baťom či jeho prehľadávanie zásuviek v kancelárii, ktorú po voľbách zdedil po expredsedovi vlády Petrovi Pellegrinim.

Kauza Mačiak

Najnovšou záležitosťou tohto druhu je séria príspevkov, ktoré odštartovali po tom, ako si politikova rodina koncom apríla do domácnosti zaobstarala štvornohý prírastok – dlhosrstého kocúrika, s čím sa Matovič, samozrejme, podelil na Facebooku.

Toto rozhodnutie samotné na internete spustilo malú vlnu vtipov, no vo väčšom objeme sa dostavili už tento týždeň v utorok, keď minister financií zverejnil príhodu o tom, ako si nechtiac umyl hlavu jeho šampónom pre mačky.

„Penil ako divý a fajnovo voňal. A keď som si penu zmýval prúdom vody, zrazu sa na mňa z obalu šampónu usmievala krásna mačička. Hmm, tak som sa teda dnes nevedomky ozmýval šampónom nášho Mačiaka na lepšie rozčesávanie srste,“ uviedol okrem iného majiteľ kľúčov od štátnej pokladnice.

Vtipy na svoju adresu prijal Matovič dvojako. Kým niektoré z nich si osvojil, na druhú stranu sa cítil dotknutý. „Zveriť sa iným s úsmevnou príhodou o mačiakovom šampóne je pod ich úroveň a nikdy by to, božechráň, neurobili, veď predsa, im sa také nič nikdy nestalo a vlastne im nadľuďom sa to ani stať nemôže. Oni sú totiž akurátni. Nuž, niektorým ľuďom nebotyčné ego bráni vo výhľade na svoju malosť,“ posťažoval sa.

Kamenický: Tohto šialenstva by sme sa mali zbaviť

Radosť z kratochvíle Matoviča však nezdieľajú nielen mnohí radoví občania, ale aj parlamentná opozícia. Za všetky reakcie možno spomenúť tú od Ladislava Kamenického, ktorý za poslednej vlády Smeru šéfoval práve ministerstvu financií.

„Matovič ráno napísal status, za ktorý by sa hanbili aj deti v škôlke! Aby to nestačilo, tak pred pár hodinami dokázal uverejniť na sociálnej sieti aj túto fotku. Toto je prosím ‚úroveň‘ ministra financií SR? Je veľmi nebezpečné, ak tento človek narába s našou peňaženku, do ktorej všetci ukladáme naše spoločné peniaze. A sú to miliardy eur!“ povedal.

Keď divadlo prehluší vážne veci

Expremiérova zábavka navyše prichádza v čase, kedy sa otvára nová línia sporu medzi ním a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom ohľadne miliardového navýšenia štátneho rozpočtu, ktoré minulý týždeň odklepol vládny kabinet.

Kým nátura Richarda Sulíka prirodzenia tiahne k väčšiemu šetreniu a škrtom vo viacerých oblastiach vrátane pandemickej pomoci, u Matoviča je táto potreba výrazne menšia a liberálov obviňuje z antisociálneho prístupu a bezcitnosti. Minister financií konanie SaS považuje za „branie si za rukojemníkov ľudí a firiem“.

„Od začiatku sme pripravení rokovať o potrebe navýšenia štátneho rozpočtu. Mrzí nás však, že Igor Matovič nepočúval naše argumenty a vytiahol verejne len niektoré čísla,“ podotkol predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Strana zároveň deklaruje ochotu vysvetliť každú položku, pri ktorej vidí možnosť ušetriť.


Ďalšie články