Progresívec označil Izrael za fašistický štát. Palestínčanov prirovnal k Rómom. Bihariová sa ospravedlňuje Židom

Bihariova Irena Bihariová. Foto: Facebook

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko sa v izraelsko-palestínskych bojoch na rozdiel od väčšiny slovenskej politickej scény vyjadrilo značne kriticky na adresu židovského štátu. Zakladajúci člen hnutia Vladimír Olej zašiel ešte ďalej a Izrael označil za „fašistický štát“, pričom Palestínčanov prirovnal k Rómom, ktorí rovnako nikdy nerozhodovali o smerovaní štátu. Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku reaguje a odsudzuje nadužívanie pojmu „fašizmus“. Za Olejov blog sa im v komentároch ospravedlnila predsedníčka PS Irena Bihariová.

Boje medzi izraelskými silami a Hamasom trvajú už viac než týždeň a vyžiadali si početné obete na oboch stranách. Palestínčania z pásma Gazy vystrelili na Izrael tisíce rakiet. Izrael na odvetu podniká v Gaze intenzívne letecké a delostrelecké útoky.

Slovenské politické strany skôr podporujú Izrael

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že operácia izraelských ozbrojených síl proti palestínskym radikálom v pásme Gazy bude pokračovať ešte najmenej niekoľko dní. Ministri zahraničných vecí EÚ, s výnimkou Maďarska, však vyzvali na okamžité zastavenie bojov, ktoré má umožniť ochranu civilistov a doručenie humanitárnej pomoci. Podľa ministrov je potrebné nájsť dlhodobejšie politické riešenie, ktoré by ukončilo tento desaťročia trvajúci konflikt.

Na vnútropolitickej scéne panuje v tomto smere konsenzus. Koaličné aj opozičné strany súhlasia so stanoviskom slovenskej diplomacie, ktoré vyjadrilo podporu Izraelu.

„Odsudzujem masívne raketové útoky radikálneho hnutia Hamas a ďalších militantných organizácií z pásma Gazy na južný a centrálny Izrael, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo izraelských miest,“ povedal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Progresívci v opozícii

Odlišný názor ako vládne strany či najsilnejšia opozičná partaj má však mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Jeho predsedníčka Irena Biháriová označila konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi za „skúšku našej úprimnosti o ľudských právach a rovných metroch“.

Biháriová argumentuje, že v Izraeli a na okupovaných územiach žijú milióny Palestínčanov, ktorí podľa nej nie sú z hľadiska legislatívy a konania Izraela uznaní za rovnoprávnych ľudí. „Západný svet roky toleruje stav bezprávia Palestínčanov a prehliada fakt, že sú len na základe etnického kľúča pozbavení ľudských práv,“ napísala šéfka progresívcov na Facebooku.

Progresívci ale neostali len pri podpore Palestíny. V utorok publikoval zakladajúci člen PS Vladimír Olej blog na Denníku N, ktorý bol medzičasom pre hlasnú kritiku vymazaný. Olej v ňom totiž Izrael označil za „fašistický štát“ a tvrdo odsúdil tých, ktorí ho v konflikte podporujú. Palestínčanov prirovnal k slovenským Rómom. „Tento konflikt je v našich médiách po dekády prezentovaný jednostranne, podobne ako naše médiá desiatky rokov vykresľujú Rómov. Aj v našich médiách prevláda a prevládala dehumanizácia týchto ľudí a v prípade konfliktu v Svätej zemi sú a boli Židia prezentovaní ako tí, ktorí sa len bránia a Palestínčania boli vždy prezentovaní ako agresori, ktorí nechcú mier. Preto ma neprekvapuje, aký panuje v našej verejnosti postoj k Rómom a ako ľudia pristupujú ku konfliktu v Svätej zemi,“ uviedol progresívec.

Olej v článku konštatoval, že Palestínčania nikdy nerozhodovali o smerovaní Izraela, tak ako Rómovia nikdy nerozhodovali o smerovaní Slovenska. Loptička podľa neho vždy bola, je a aj bude na strane Izraela, ktorý keby chcel, tak zabezpečí trvalý mier, ale pre jeho politikov je vraj jednoduchšie udržiavať apartheid.

„Ako teda funguje fašistický režim v Izraeli? Funguje vďaka dennodennému porušovaniu ľudských práv Palestínčanov a porušovaním Ženevských konvencií. Palestínčania sú ľuďmi druhej (občania Izraela) a tretej kategórie (obyvatelia okupovaných Palestínskych území). Ich tyranizovaním, zabíjaním, neľudským zaobchádzaním, nevymožiteľnosťou práva, odopieraním zdravotnej starostlivosti atď sú porušované ich ľudské práva,“ tvrdil Olej v blogu.

Zväz židovských obcí reaguje, Bihariová sa ospravedlňuje

Na Olejov blog zareagoval na Facebooku Richard Duda, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí. V príspevku uviedol, že ho sklamalo aj vyjadrenie Bihariovej, pretože je podľa neho „poznačené elementárnou neznalosťou reálií, demagógiou a skratkovitým vyvodzovaním záverov“. Olejov blog je však podľa komunity Židov za čiarou a vyžaduje si reakciu.

„Antiizraelizmus je politická floskula (teda prázdna, bezobsažná fráza či postoj otrocky preberaný bez toho, aby ten, kto floskulu vysloví, sa zamyslel nad pravdivosťou výroku). Siahajú po nej najmä (ale nielen) krajne ľavicové zoskupenia a je povinnou jazdou ich protagonistov, ktorí chcú všemožne ukázať, že sú „tí praví ľavicoví intelektuáli“ so všetkým, čo k tomu patrí,“ píše Duda.

Stiahnutý článok označil za povrchný a nepresvedčivý kompilát cudzích názorov a stereotypných fráz. Olej sa podľa neho len usiluje strhnúť na seba pozornosť, neuvedomuje si však potenciálne dosahy svojho správania. Nadmerné častovanie za fašistov môže podľa židovskej komunity viesť k tomu, že v budúcnosti nebudeme vedieť odlíšiť skutočné riziko.

„Je nebezpečné touto nálepkou častovať všetko a všetkých, ktorí sa nám nepáčia. Fašizmus je krajné zlo a takto k tomuto termínu treba pristupovať,“ uzatvára židovská komunita.

Oheň sa rozhodla hasiť priamo predsedníčka PS Bihariová. V komentári pod príspevkom sa židovskej komunite ospravedlnila. Blog podľa nej vznikol bez vedomia strany a všetci členovia hnutia sa od názorov Oleja dištancujú.

„Obsah daného textu sa v každom ohľade vymyká názorovým rámcom, ktoré by sme ako strana či jednotlivci zastupujúci hnutie v predsedníctve zdieľali alebo podporovali. Predmetný blog už bol vymazaný zo všetkých platforiem a PS nezodpovedá za jeho ďalšie šírenie,“ uzavrela Bihariová.


Ďalšie články