Matovič kritizoval SaS, ktorá chce šetriť. Je to bezcitné, vraví minister financií

Igor Matoviè Richard Sulík Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR/ Pavel Neubauer

AKTUALIZOVANÉ Koaličná SaS presadzuje menšie zvyšovanie výdavkov v štátnom rozpočte, Igor Matovič to považuje v tejto situácii za antisociálny prístup k ľuďom. SaS sa bráni: líder Obyčajných si podľa nich namiesto konštruktívnej a internej diskusie opäť našiel nepriateľa.

Predstavitelia SaS na čele s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom počas diskusií o navýšení výdavkov rozpočtu žiadali okrem iného znížiť výdavky na dotácie na nájomné – ktoré vypláca Sulíkove ministerstvo hospodárstva – na polovicu. Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) počas utorkovej tlačovej konferencie.

Sulík pritom podľa Matovičových slov sám pýtal na nájmy 20 miliónov eur, teraz to žiada znížiť na desať miliónov. Matovič sa teda pýta, ktorej polovici podnikateľov štát odmietne vyplatiť sľúbenú pomoc. Minister financií predstavil aj ďalšie návrhy koaličnej SaS k novele rozpočtu.

Ako zhrnul Matovič, okrem nájomného liberáli navrhli škrty pri pomoci reštauráciám a cestovnému ruchu o 37 miliónov eur, pri zárukách na úvery o pol miliardy eur, či pri pomoci dôchodcom, chorým a nezamestnaným o 55 miliónov eur. Vysoké školy, internáty, múzeá a letiská by podľa návrhov SaS mali dostať o 100 miliónov eur menej, liberáli chceli ušetriť aj na odchodnom pre policajtov 30 miliónov eur a škrty navrhli aj pri rezerve rozpočtu o 300 miliónov eur, či pri peniazoch pre COVID oddelenia o 22 miliónov eur.

Matovič celkovo pomenoval štrnásť položiek v štátnom rozpočte, pri ktorých podľa neho koaličná SaS tvrdí, že rezort financií mrhá finančné prostriedky. Malo by ísť najmä o položky, ktoré podľa Matoviča majú pomôcť nahradiť výpadky ľudí a firiem v súvislosti s pandémiou.

SaS si berie rukojemníkov, vraví Matovič

SaS tiež navrhla znížiť výdavky na pandemické rodičovské o 15 miliónov eur, na zvýšenej PN a OČR o 15 miliónov eur a pri výdavkoch na vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech o 30 miliónov eur. Liberáli tiež chceli zatrhnúť nákup lieku Regeneron a na tom ušetriť 11 miliónov eur. Škrty navrhli aj pri SOS dotáciách o 20 miliónov eur a COVID rezervu chceli znížiť z 300 miliónov eur na nulu.

Matovič vyzdvihol, že tieto informácie sa rozhodol zverejniť po tom, ako liberáli odmietli nakúpiť liek Regeneron, pretože 2-tisíc eur za tento liek je podľa nich príliš veľa. Podľa Matoviča však zachraňuje životy.

Minister financií konanie SaS považuje za „branie si za rukojemníkov ľudí a firiem“. „Bez aktualizácie zákona o štátnom rozpočte nemá minister financií právo navyšovať prostriedky pre jednotlivé rezorty,“ vysvetlil Matovič s tým, že nechápe, o čo liberálom ide pri brzdení novely rozpočtu. Napríklad pri pomoci reštauráciám a cestovnému ruchu navrhlo MF zahrnúť do novely sumu 157 miliónov eur. „Strana SaS tvrdí, že nie, že to je zbytočne veľa a reštauráciám a cestovnému ruchu stačí o 37 miliónov eur menej,“ dodal Matovič s tým, že problém je však v tom, že tá suma je už odsúhlasená vládou formou uznesenia. Takto chcela SaS okresať návrhy výdavkov o 84 percent.

Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek dodal, že viaceré výdavky sú na tom podobne, už boli schválené vládou, ba niektoré aj parlamentom. Postoj SaS spolu s Matovičom prirovnal k plateniu v reštaurácii, kde si takisto nemôže zákazník povedať, že zaplatí len 16 percent účtu.

SaS: Matovič nás nepočúval a teraz zavádza

SaS považuje podvečerné utorkové vystúpenie Igora Matoviča za zavádzajúce. Namiesto konštruktívnej a internej diskusie o navýšení štátneho rozpočtu si totiž opäť našiel nepriateľa. Pre TASR to uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák s tým, že strana je ochotná vysvetliť ministerstvu financií každú jednu položku, v ktorej navrhli úpravy.

„Od začiatku sme pripravení rokovať o potrebe navýšenia štátneho rozpočtu. Mrzí nás však, že Igor Matovič nepočúval naše argumenty a vytiahol verejne len niektoré čísla,“ podotkol predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Každé okresanie jednotlivých položiek vie strana podľa jeho slov poctivo vysvetliť a vydokladovať. Ak je teda v tabuľke mínus milión eur, neznamená to, že milión eur nemožno nájsť inde.

„Bohužiaľ, toto minister financií zjavne nechápe. Napríklad spomínal, že nechceme zaplatiť spoločnosti Pfizer. Považujeme to za absolútny výmysel,“ ilustroval Viskupič s tým, že platenie za vakcíny SaS nijako nespochybňuje, avšak prišla s návrhom, aby časť financií pre vakcíny bola hradená zo zdravotného poistenia. „Alebo, nikto nechce brať ľuďom pandemické ošetrovné, ale financie sa dajú na to nájsť v rozpočte Sociálnej poisťovne,“ dodal Viskupič na margo ďalšieho príkladu.

Predstavitelia strany SaS deklarujú, že sú ochotní vysvetliť ministerstvu financií každú jednu položku, z ktorej sa dá ušetriť na úkor deficitu a, naopak, nájsť na ňu zdroje inde. „Igor Matovič nám vyčíta, že sa správame neľudsky,“ podotkol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že minister financií však zabúda na milióny eur, ktoré Slovensko stálo nepresné antigénové testovanie, aj na milióny eur mobilným odberovým miestam. Zabúda aj na to, čo bude stáť budúcu generáciu terajšie nezodpovedné zadlžovanie.

Sulík vyzdvihol, že SaS je stranou rozpočtovej zodpovednosti a nikdy nebude súhlasiť s tým, aby sa dlhy kryli zvyšovaním DPH, na ktoré doplatia všetci občania Slovenska.

(tasr, mag)


Ďalšie články