Sulík o Matovičovi: Tento človek tam nikdy nemal byť. Som už z toho unavený

Zasadnutie vlády SR Richard Sulík. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Ministerstvo financií SR má už tri týždne k dispozícii podpísané zmluvy s úspešnými žiadateľmi v dotačnej výzve Ministerstva hospodárstva SR pre subjekty pôsobiace v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. Oznámil to po rokovaní vlády šéf MH Richard Sulík, ktorý zároveň vyzval ministra financií Igora Matoviča, aby zazmluvnené prostriedky uvoľnil.

„Tri týždne tí, ktorí to potrebujú, čakajú na vyplatenie.  Pán minister sa k tomu možno ešte nestihol dostať medzi svojimi cestami do Budapešti, Moskvy a Pittsburghu. Vyzývam ho, aby tak urobil a peniaze sa dostali tam, kde majú ísť,“ zdôraznil Sulík (SaS).

Zároveň sa ohradil, aby tieto zdroje boli prostriedkom boja medzi ním a Matovičom v prípade témy navýšenia štátneho rozpočtu, s ktorým liberáli v predloženej podobe nesúhlasia. Nechcel však reagovať na osobné útoky Matoviča. Bývalý premiér aj v stredu pred rokovaním vlády adresoval niekoľko ostrých výrazov smerom k Sulíkovi. „Ja som už tak unavený z doťahovania sa s týmto človekom, ktorý tam nemal jednoducho nikdy byť… Veľmi ma to mrzí, ale kvôli tomuto my vládu nepoložíme,“ konštatoval Sulík.

Kritika opozície

Minister hospodárstva ešte v utorok spresnil, že v minulom roku mali na tento účel pridelených 200 miliónov eur, no koncom roka museli pre uzavretie štátneho rozpočtu vrátiť do štátnej pokladnice 144 miliónov eur. Ministerstvo financií musí rezortu hospodárstva peniaze na tento účel znova prideliť. Sulík zdôraznil, že rezort hospodárstva nemôže na nájmy či na kultúru použiť ani ušetrené peniaze z iných kapitol svojho rozpočtu.

K téme sa vyjadril aj mimoparlamentný Hlas-SD. Exministerka kultúry SR Ľubica Laššáková vyzvala svoju nástupkyňu na poste Natáliu Milanovú (OĽANO), aby aktívne vstúpila do politického sporu medzi ministerstvom hospodárstva a financií. „Súčasná ministerka nečinne pozerá na to, ako v tomto konflikte uviazlo šesť miliónov eur, na ktoré čakajú ľudia v kultúre. Táto pasivita Milanovej je neospravedlniteľná a ukazuje v plnej nahote jej nezáujem o život ľudí, ktorí sa ocitli v sociálne ťažkej situácii,“ uviedla Laššáková.

(tasr, ste)


Ďalšie články