Americká neziskovka sa vtipkárom priznala k podpore kremeľskej opozície a bieloruských protestov

Desiatky tisíc ľudí protestujú proti Lukašenkovi v uliciach bieloruskej metropoly Minsk. Foto: TASR/AP Desiatky tisíc ľudí protestujú proti Lukašenkovi v uliciach bieloruskej metropoly Minsk. Foto: TASR/AP

Americká nadácia sa chvastala podporou ruskej a bieloruskej opozície napriek obmedzeniam, ktoré v oboch štátoch platia. Až kým nezistila, že v skutočnosti netelefonujú s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou, ale známymi recesistami, ktorí si nich robia žarty. To sa však už dávno priznali k priamej podpore vlaňajších demonštrácii proti bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi. Vyhlásenia amerického Fondu pre podporu demokracie v domnele súkromnom rozhovore môžu poštvať časť ruskej a bieloruskej verejnosti proti miestnym neziskovým organizáciám.

Vladimir Kuznecov a Alexej Stoľarov, ruskí vtipkári známi ako Vovan a Leksus, kontaktovali predstaviteľov amerického Fondu pre podporu demokracie (National Endowment for Democracy, NED). Vydávali sa pri tom za ruskú političku Sviatlanu Cichanovskú a ďalších predstaviteľov bieloruskej opozície. Nahrávku z rozhovoru následne zverejnili na svojom kanáli na YouTube. O udalosti už informovali viaceré provládne ruské médiá, ako aj britský denník The Times.

Na virtuálnej konferencii s ruskými vtipkármi sa zúčastnili siedmi čelní predstavitelia NED vrátane jeho prezidenta Carla Gershamana, viceprezidentky NED pre politické otázky Barbary Haigovej a odbornej pracovníčky NED pre východnú Európu Nini Ogňanovej.

Témou rozhovoru bola najmä podpora pre bieloruskú opozíciu voči dlhoročnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a sekundárne aj koordinácia s ruskou opozíciou voči vláde Vladimira Putina. Diskusiu s predstaviteľmi americkej neziskovej organizácie viedol po formálnej a technickej stránke muž vydávajúci sa za Cichanovskej asistenta, zatiaľ čo „Cichanovská“ sa počas rozhovoru obmedzovala prevažne len na drankanie o peniaze.

NED a letné udalosti v Bielorusku

Gershman na úvod rozhovoru uviedol, že NED financuje dve inštitúcie, Národný demokratický inštitút pre medzinárodné záležitosti (NDI) a Medzinárodný republikánsky inštitút (IRI), ktoré podľa jeho slov už v Bielorusku „aktívne spolupracujú“ s Cichanovskou a jej tímom. Okrem toho má NED podľa prezidenta k dispozícii aj obchodnú inštitúciu pridruženú k Americkej obchodnej komore a Centru pre medzinárodné súkromné ​​podnikanie.

„Financujeme ich tak, aby spolupracovali so súkromným sektorom v Bielorusku s cieľom vytvoriť vzájomnú interakciu pri vyvažovaní Lukašenka v záujme obnovenia ekonomiky v krajine,“ uviedol Gershman.

Predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová gestikuluje počas zhromaždenia v Minsku. Foto: TASR/AP

Ďalej dodal, že NED spolupracuje s odborovými zväzmi, priamo prideľuje granty organizáciám, pomáha bieloruským politickým utečencom a zástupcom médií. „Podporujeme ľudí, ktorí utekajú z Bieloruska. Podporujeme ich dočasný pobyt v iných štátoch, ako aj všetky ich potreby. Pracujeme po celom Bielorusku, na východe, vo Vitebsku, v Gomeli a v ďalších častiach krajiny. Podporujeme tam občiansku spoločnosť a financujeme rôzne kolektívy. Pracujeme tiež v západnej časti krajiny – v slobodných médiách v Grodne, kde podporujeme občiansku žurnalistiku,“ povedal.

Pracovníčka NED pre východnú Európu Nini Ogňanová v tejto súvislosti dodala, že ich organizácia dlhodobo podporovala bieloruskú kultúru a jazyk s cieľom podporiť ich národnú identitu. „Revolúcia, ktorá sa teraz v Bielorusku odohráva, je bojom za oslobodenie bieloruského národa,“ uviedla členka NED.

Uviedla tiež, že americká nadácia už viac než 20 rokov podporuje centrá mimovládnych organizácií v Bielorusku. Podľa Ogňanovej to výrazne prispelo k masovým demonštráciám proti Lukašenkovmu režimu, ktoré vypukli vlani po sfalšovaných prezidentských voľbách.

„Ľudia, ktorí absolvovali školenia v týchto centrách, boli s nimi v kontakte, boli vyškolení a boli zapojení do ich činnosti, teraz vzali do rúk zástavy a začali organizovať spoločnosť. Začali sa zapájať a inšpirovať ľudí k účasti vo verejnom živote. Čas strávený posilňovaním dôveryhodných vzťahov s našimi partnermi v Bielorusku jednoznačne priviedol k udalostiam minulého leta,“ zdôraznila Ogňanová.

Desiatky tisíc ľudí protestujú proti Lukašenkovi v uliciach bieloruskej metropoly Minsk. Foto: TASR/AP

Na podporu ruskej opozície kancelárie netreba

Kuznecovi a Stoľarovi sa počas rozhovoru podarilo presmerovať diskusiu aj k činnosti NED v Rusku vyhlásením, že považujú za nevynutné nadviazať aktívnu spoluprácu aj s ruskou opozíciou voči Vladimirovi Putinovi.

Gershman s týmto názorom súhlasil, pričom zdôraznil, že NED momentálne podporuje po celom Rusku „veľké množstvo rôznych skupín a projektov“. „Ale veď NED je v Rusku zakázaný,“ reagoval mladík vydávajúci sa za Cichanovskej asistenta. „Na tom nezáleží. Viete, my nemáme kancelárie, ako napríklad Freedom House, alebo NDI, či IRI. Nemáme kancelárie, nemajú nás preto ako vykopnúť. No podporujeme veľké množstvo skupín a aktívnych programov po celej krajine. A mnohé tieto skupiny majú partnerov v exile. Sme veľmi aktívni a môžeme v mnohom pomôcť,“ vysvetlil Gershman.

Ďalšia účastníčka rozhovoru, viceprezidentka NED pre politické otázky Barbara Haigová, uviedla, že organizácia má v Rusku nielen „rozsiahle programy“, ale predstavitelia fondu „už zapustili korene aj v provinciách mimo Moskvy“. Spomenula tiež podporu ruských novinárov, ktorí sa venujú odhaľovaniu korupcie medzi ruským činovníkmi.

https://www.youtube.com/watch?v=kZuspuhZqqc&t=1216s
Video rozhovoru Kuznecova a Stoľarova s predstaviteľmi NED. Zdroj: YouTube.

Duo recesistov sa prezidenta NED tiež opýtalo, či financujú aj politickú opozíciu blízku Alexejovi Navaľnému. Gershman odvetil, že na podpore Navaľného aktivít sa finančne nijako nepodieľajú, keďže ide o hnutie s dobrou stratégiou, ktoré je schopné samostatne si zabezpečiť dostatok prostriedkov v Rusku. Dodal však, že finančne podporujú mnohé iné opozičné skupiny, ktoré sú súčasťou širšieho opozičného hnutia proti Putinovej vláde.

Falošný Cichanovskej asistent zdôraznil, že ak sa spoja s ruskou opozíciou, môžu zatlačiť na dva režimy naraz. „Presne tak, presne tak. A viete, s novou administratívou tu vo Washingtone je obrovská pripravenosť pomôcť. Myslím si, že v novej administratíve máme skvelých ľudí,“ odpovedal Gershman s tým, že sa už na neho údajne obrátil aj Navaľného najbližší spolupracovník Leonid Volkov.

Prezident NED v tejto súvislosti ešte raz zopakoval, že sú ochotní pomôcť, no budú potrebovať cestovnú mapu ďalšieho postupu od niekoho ako Volkov, ktorý podľa Gershmana momentálne fakticky riadi ruskú opozíciu. Svojim spolubesedníkom ďalej zdôraznil, že by mali americkú nadáciu vnímať ako inštitúciu, ktorá vie opozičníkov efektívne spájať a koordinovať. Vyjadril zároveň nádej, že raz uvidí Cichanovskú ako bieloruskú prezidentku.

Keď falošné nákupy v Gucci prerušia falošný Lukašenko a falošný major KGB

Krátko po tomto vyhlásení sa do diskusie zapojila aj dovtedy mlčanlivá dablérka Cichanovskej a rozhovor sa razom dostal do absurdných medzí: „Pán prezident, ešte by som chcela pripomenúť, že ministerka zahraničných vecí Švédska mi povedala, že vyzerám otrasne. Moje oblečenie pôsobí biedne, ako aj moje topánky. Takže potrebujem peniaze, aby som vyzerala normálne. Potrebujem peniaze na Gucci, pretože mi povedali, že to je teraz v USA trendy, alebo aspoň Louis Vuitton. Vyzerám na h*vno. Ospravedlňujem sa, no potrebujem peniaze.“ Ďalej dodala, že čoskoro bude mať stretnutie s americkým ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom a nemôže naň ísť v takejto podobe.

Predstavitelia NED síce vyjadrili pochopenie pre jej situáciu, no pokúšali sa jej vysvetliť, že organizácia má svoje interné postupy a niečo podobné asi nebude možné. Kým však stihli dokončiť, pustili im Kuznecov a Stoľarov časť príhovoru bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, v ktorom hovorí, aby sa všetci demonštranti po desiatich výstreloch rozutekali. V danom momente už predstavitelia americkej neziskovky pochopili, že sa stali obeťou žartu a začali sa dohadovať na ukončení rozhovoru.

Do toho však vstúpil mužský hlas so slovami: „Haló počujete ma? Tu major KGB Bieloruska. Ako ste určite pochopili, počuli sme všetko, čo ste povedali. Máte právo mlčať, všetko čo poviete, môže byť použité proti vám na súde. Váš advokát môže byť prítomný na procese. Ak si nemôžete dovoliť advokáta bude vám pridelený.“

Alexandr Lukašenko ozbrojený s puškou Kalašnikov a v nepriestrelnej veste ďakuje policajtom pri Paláci nezávislosti v hlavnom meste Mink. Foto: TASR/AP

Čo odhalil rozhovor

NED je americká mimovládna nezisková organizácia, založená v roku 1983 so zámerom podporovať demokraciu v zahraničí, ktorá je primárne financovaná Kongresom Spojených štátov a to prostredníctvom grantov. V júli 2015 označila ruská vláda NED ako vôbec prvú neziskovku za „neželanú“ na základe zákona, ktorý bol prijatý len necelé dva mesiace predtým. Vo vedení jej európskej pobočky European Endowment for Democracy pracuje aj Slovák Pavol Demeš.

Samotné vyjadrenia predstaviteľov NED o tom, že financujú neziskové organizácie v Bielorusku, nie sú v skutočnosti šokujúce – organizácia o nich informuje aj na svojich stránkach. Omnoho problematickejšie môže byť v Minsku vnímané tvrdenie, že NED výrazne prispel k umožneniu demonštrácií proti Lukašenkovmu režimu po sfalšovaných prezidentských voľbách.

Podobne môže vody verejnej mienky v Rusku rozvíriť informácia o tom, že americká neziskovka aj napriek svojmu zákazu v krajine podporuje veľké množstvo opozičných skupín a projektov. Z rozhovoru sa však zároveň zdá, že priamo nefinancuje Navaľného a miera koordinácie s jeho skupinou je nateraz obmedzená.

Rozhovor tak neprináša fantastické zistenia, keďže NED sa podporou občianskej spoločnosti a opozičných hnutí nikdy veľmi netajil. Detaily, ktoré z neho vyplynuli, však môžu dať ruskej aj bieloruskej vláde silné argumenty pri posilňovanie naratívu o cielenom oslabovaní ich štátov západnými mocnosťami prostredníctvom neziskových organizácií. V čase, keď Moskva aj Minsk vo vzťahu k neziskovkám a opozičným médiám pritvrdzujú, to môže byť vďačná munícia.


Ďalšie články