Marine Le Penovú opäť dobieha kauza fiktívnych poslaneckých asistentov. Je to však francúzska tradícia

Marine Le Penová tlaèová konferencia Líderka Národného zhromaždenia (FN) Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Marine Le Penová riadila premyslenú schému na zneužívanie európskych peňazí na financovanie jej strany Národné zhromaždenie, tvrdia francúzski vyšetrovatelia. Staršia kauza sa viaže ešte na obdobie, keď bola europoslankyňou. Zneužívanie poslaneckých náhrad na stranícke a súkromné účely však vo Francúzsku nie je ničím výnimočným. Pred štyrmi rokmi sa preto vo Francúzsku obmieňala vláda.

Už viac ako päť rokov sa o Marine Le Penovú zaujímajú európski a francúzski vyšetrovatelia. Dôvodom je takzvané fiktívne zamestnávanie europoslaneckých asistentov. V skratke, europoslanci môžu zamestnávať spolupracovníkov potrebných na výkon funkcie platených z európskej pokladnice. Europoslanci za Národné zhromaždenie vedenej Le Penovou však mali asistentov, ktorí v skutočnosti pracovali pre stranu, čo je zakázané.

Najnovší únik z vyšetrovacieho spisu však dáva kauze nový rozmer. Informáciu priniesol nedeľník Le Journal du Dimanche. Strana mala celkovo zneužiť až 6,8 milióna eur z európskej pokladnice na vlastné účely a podľa vyšetrovateľov si na to vytvorila komplexný podvodný systém. Na jeho čele stála sama predsedníčka Marine Le Penová.

Hoci podobne európske peniaze zneužíval aj jej otec a predchodca vo vedení strany Jean-Marie Le Pen, dcéra systém po voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014 zdokonalila. Národné zhromaždenie vtedy získalo 24 kresiel vrátane Le Penovej, ktorá obhájila mandát.

Podľa bývalej europoslankyne Sophie Montelovej si po voľbách Le Penová zvolala všetkých zvolených zákonodarcov. Údajne im povedala, že si majú vybrať len jedného asistenta na vlastnú agendu a ostatných vyberie priamo ona s tým, že budú robiť pre stranu. To tiež naznačuje, že zneužívanie európskych zdrojov malo pevnú organizáciu.

Kauza sprevádza Le Penovú už roky

Le Penová úniky z vyšetrovacieho spisu považuje za účelové a médium, ktoré ich prinieslo, je podľa nej blízke vláde. Jej straníci tiež tvrdia, že únik zo spisu je politicky motivovaný, keďže o mesiac Francúzsko čakajú regionálne voľby a o rok prezidentské, v ktorých sú preferencie Le Penovej a Emmanuela Macrona vyrovnané.

„Le Journal du Dimanche je oficiálny orgán Macronovej vlády, opäť vyťahujú nesmrteľnú kauzu parlamentných asistentov ako pred každými voľbami. Nič nového pod slnkom. Možno okrem nejakých priaznivých prieskumov?“ uviedla na Twitteri Le Penová.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1393846943458205697

Pravdou však je, že kauza sa s ňou ťahá už roky. Keď v roku 2017 prehrala v druhom kole prezidentských volieb s Emmanuelom Macronom, mesiac nato sa uchádzala o mandát vo francúzskom parlamente a uspela.

Keďže nastúpila do snemovne v Paríži, kresla v Európskom parlamente (EP) sa musela vzdať. Ostala mu dlžná 300-tisíc eur, ktoré politička neoprávnene použila na vyplácanie straníckych pracovníkov vedených ako europarlamentných asistentov. Catherine Grisetová bola v skutočnosti šéfka jej kancelárie a Thierry Légier zas ochrankár.

Hoci sa opakovane súdila a odvolávala, nedosiahla svoje. Aj Súdny dvor EÚ pred dvoma rokmi vyhlásil, že státisíce eur musí vrátiť. Nebola schopná dostatočne preukázať, čo presne pre ňu ako europoslankyňu a súvisiac s výkonom funkcie robili.

Tradícia, ktorá sa dotkla aj Macronovej vlády

„Francúzska tradícia“ či „národný šport“ – tak sa zvykne označovať fiktívne zamestnávanie známych a rodiných príslušníkov za štátne peniaze, prípadne podobné finančné podvody na úkor štátnej pokladnice. Robili to pravičiari, napríklad expremiér Alain Juppé alebo exprezident Jacques Chirac. Podobne aj hlava socialistov Jean-Christophe Cambadélis.

Azda najznámejším prípadom je francúzsky expremiér Francois Fillon, ktorý pred štyrmi rokmi za stranu Republikáni kandidoval na prezidenta. V prieskumoch ašpiroval na postup do druhého kola, až kým sa neobjavili správy o tom, že ako poslaneckých asistentov zamestnával manželku Penelope a ďalších členov rodiny. Kauza preto dostala meno „Penelopegate“.

Prvostupňový súd mu vymeral päť rokov väzenia, zákaz uchádzať sa o volenú funkciu na desať rokov a státisícovú pokutu. Fillon s manželkou sa odvolali a proces bude pokračovať na jeseň tohto roka.

Francúzsky expremiér Francois Fillon s manželkou Penelope prichádzajú na súd v Paríži, 2020. Foto: TASR/AP

Neoprávnené vyplácanie europoslaneckých asistentov zasiahlo aj ďalšie strany. Vyšetrovanie a domové prehliadky pocítili na vlastnej koži ľavičiari a niekdajší europoslanci zo strany Nepoddajné Francúzsko. Jej líder Jean-Luc Mélenchon je stálicou, na prezidenta kandidoval už niekoľkokrát. Podľa denníka Le Monde bude opäť vypovedať, ale až po budúcoročných prezidentských voľbách.

Podobné škandály zasiahli Macronovu vládu. Predstavitelia menšej koaličnej strany MoDem (Mouvement Démocrate) sa napokon pre podozrenia vzdali funkcií. Už mesiac po vzniku vlády z nej preto odišli minister spravodlivosti François Bayrou, ministerka pre európske záležitosti Marielle de Sarnezová a ministerka obrany Sylvie Goulardová. Nasledovala rekonštrukcia kabinetu.

Čo majú spoločné

Podobných káuz je, jednoducho, vo francúzskej politike veľa. Ulievanie si európskych či štátnych peňazí má určitú tradíciu, podobne ako romániky a milenky vysokopostavených politikov, najmä prezidentov. Spomeňte si na Nicholasa Sarkozyho a modelku Carlu Bruniovú alebo Francoisa Hollanda a herečku Julie Gayetovú.

Prešibanosť pri čerpaní štátnych peňazí a záletníctvo jednoducho k francúzskej politike tak trochu patria. Ak je to za hranou, tak sa začne siahodlhé vyšetrovanie a nekonečné súdne procesy (rekordérom v ich počte je Sarkozy). Dá sa teda povedať, že Slovensko a Francúzsko sú si predsalen v niečom podobné.


Ďalšie články