Niektoré anglické školy dávajú dievčatám chlapčenské mená bez súhlasu rodičov

Od pondelka sa plošne otvára 1. stupeò základných škôl a materské školy Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Niektoré školské zariadenia v Anglicku neinformujú rodičov o rozhodnutí ich dcér, ktoré sa považujú za chlapcov. Rovno pristúpia na zmenu ich pohlavia a mena v školských systémoch či triedach. Rodičov tak často stavajú pred hotovú vec.

V anglických školách sa stále viac a viac rozširuje transrodová agenda. Skúmanie britského denníka Daily Mail odhalilo aspoň tri školy, ktoré maloletým dievčatám dali chlapčenské mená bez toho, aby prv toto rozhodnutie konzultovali s rodičmi.

Všetky dotknuté deti mali menej ako 16 rokov, pričom ich „nové mená“ školy používali v triedach, v oficiálnej komunikácii či počas registrácie týchto detí. Trojica matiek sa s týmto problémom zdôverili len pod podmienkou anonymity.

Matka 13-ročného dievčaťa uviedla, že na jej protesty proti tejto praktike škola odpovedala, že rodič nemá „žiadne slovo“ v tom, či sa jej dcéra rozhodne označovať na chlapca. „Škola nám len zavolala a povedala nám, že sa to deje a nemôžeme do toho nič povedať. Povedali len, že je to právo dieťaťa a musíme to nasledovať,“ uviedla mama.

Rok a tri mesiace boja

Škola začala novú „identitu“ dievčaťa zavádzať do svojho interného systému, v triedach či v listoch pre rodičov. Žiadosť matky o nápravu situácie vraj škola sprvu ignorovala. „Trvalo mi to rok a tri mesiace, aby škola zmenila jej oficiálne záznamy späť na jej legálne meno, ale v triede ju stále volajú tým chlapčenským,“ dodala.

Podobný prípad zažili aj ďalší rodičia. Istá žena dostala od školy svojej dcéry telefonát. V ňom jej učiteľka povedala, že dievča sa považuje za chlapca, dostane preto nové meno a „nové zámená“. Podľa matky bolo za rozhodnutím jej dieťaťa šikana.

„Budú ma šikanovať, ak budem dievča, ale nie, ak budem transrodová osoba,“ mala povedať matke jej dcéra. Podobne ako v prvom prípade, rodičia mali problém prinútiť školu, aby zvrátila používanie chlapčenského mena pre ich ratolesť. Niektorí učitelia napriek tomu trvali na tom, že ju budú oslovovať ako chlapca.

Rastúci trend

Podľa britských zákonov môžu školy presadiť svoje rozhodnutia nad rámec rodičovskej zodpovednosti, ale len v prípade, ak im to povolí súd. To sa v tomto prípade nestalo a podľa expertky na rodové právo Amandy Jonesovej tieto školy výrazne prekračujú svoje právomoci.

„Jednoznačne si všímame nárast rodičov, ktorí majú podobné skúsenosti. Školy jednoducho súhlasia s hocičím, čo dieťa chce, bez toho, aby to povedali rodičom. Je to čiastočne aj preto, lebo im to tak radia rôzne transrodové príručky pre školy. Taktiež sa boja, že ich niekto označí za transfóbnych,“ uviedla Stephanie Davies-Araiová, vedúca organizácie Transgender Trend.

Niektoré z nich doslova hovoria, že škola má vyjsť v ústrety žiakom. V prípade, že si to dieťa nepraje, nemajú kontaktovať či informovať rodičov maloletého o rozhodnutiach ich ratolestí. Podľa tamojších úradníkov však ide len o súbor rád a školy sa ich nemusia záväzne držať.  

V Británii ide skutočne o rastúci trend, ktorý zdá sa ohrozuje hlavne mladé dievčatá. V roku 2009 identifikovali v krajine 77 žiadostí o zmenu pohlavia osôb mladších ako 18 rokov. V roku 2018 až 2019 ich bolo viac ako 2 500. Okolo 70-percent týchto záujemcov boli dievčatá, pričom ešte 10 rokov dozadu to bolo skôr naopak – väčšinu žiadostí predstavovali chlapci.


Ďalšie články