Petra Vlhová zabojuje o ďalšie pódium bez Shiffrinovej

2. kolo slalomu žien v Levi Petra Vlhová Foto: TASR/AP

Štvrtkový paralelný slalom sa uskutoční podľa nových pravidiel, každá pretekárka absolvuje obe trate.

Po fantastickom víťaznom víkende v Levi čaká slovenskú lyžiarku vo štvrtok paralelný slalom v rakúskom Lech-Zürs. Posledné novembrové podujatie zakončí Petra Vlhová bez Mikaely Shiffrinovej. Do súťaže sa vráti Anna Swenn-Larssonová, ktorá vynechala fínske slalomy z dôvodu karantény švédskej ženskej výpravy.

Práve v paralelnom slalome dosiahla Vlhová svoje jubilejné desiate víťazstvo vo Svetovom pohári. Pred rokom v decembri si poradila vo švajčiarskom St. Moritzi vo finále s Annou Swenn-Larssonovou, ktorú porazila tesne o dve stotiny sekundy. So švédskou súperkou si bude môcť opätovne zmerať sily vo štvrtok. Swenn-Larssonová sa vracia z karantény, do ktorej ju poslali so zvyškom výpravy fínske úrady pre kontakt s pozitívnym trénerom. Pretekárky mali negatívne testy. Ambiciózna zjazdárka preto netajila z tohto rozhodnutia sklamanie.

„Som smutná. Tento víkend v Levi nebudem pretekať. Za posledných šesť dní som absolvovala štyri testy a všetky boli negatívne. Chápem, že celá táto situácia je vážna a že musíme byť opatrní. Len si myslím, že tu musia platiť rovnaké pravidlá pre každé preteky a každú krajinu. Nemyslím si, že takáto situácia je spravodlivá,“ uviedla na svojom instagramovom profile.

Držiteľka striebornej medaily z Majstrovstiev sveta v alpskom lyžovaní 2019 bude po nedávnych udalostiach o to viac namotivovaná a pripravená zvíťaziť.

Medzi favorizované zjazdárky budú určite patriť Švajčiarky Michelle Gisinová a Wendy Holdenerová, Rakúšanka Katharina Liensbergerová a Talianky Marta Bassinová a obhajkyňa veľkého glóbusu Federica Brignoneová.

Vlhovej ubudne z konkurencie Mikaela Shiffrinová, ktorá sa po 300-dňovej prestávke vrátila do súťaže a pripísala si druhé a piate miesto. Po slalomoch v Levi sa rozhodla nezúčastniť na súťaži v Lech-Zürs, prednosť dala radšej trénovaniu, ktoré by jej mohlo pomôcť vrátiť sa do optimálnej formy.

Najväčšou adeptkou na víťazstvo je Petra Vlhová. V tejto sezóne nechýbala ani raz na pódiu a dvomi výhrami v dvoch dňoch potvrdila vynikajúcu formu, ktorú bude chcieť pretaviť do ďalšieho úspechu. Aktuálne je na čele rebríčka Svetového pohára s 260 bodmi.

„Veľmi dobrý úvod sezóny, ale ako hovorí Livio, stále sme iba na začiatku. Dôležité je ostať plne koncentrovaní a tvrdo makať každý deň. Už sa na to veľmi teším,“ napísala Vlhová pred štvrtkovým podujatím.

Kvalifikácia je naplánovaná na 10:00 h, hlavná súťaž sa uskutoční o 17:45 h.

Pozmenený formát paralelného slalomu

Po búrlivej minuloročnej kritike zo strany fanúšikov i športovcov došlo v paralelnom slalome k zmenám. Členovia Výboru pre alpské športy FIS sú presvedčení, že nový formát bude spravodlivejší a lyžiari budú mať vyrovnané podmienky.

„Najväčšou kritikou zo všetkých strán bol nespravodlivý formát k.o.,“ uviedol Markus Waldner, riaditeľ pretekov. „Aj keď sme nastavenie trás robili pomocou systému GPS, jedna trať, modrá alebo červená, bola vždy rýchlejšia. Preto sme vykonali zmeny a používame základnú filozofiu formátu run-rerun. (Štruktúra jazdy a opakovanej jazdy, lyžiari tak budú po novom súťažiť na oboch tratiach.) Týmto spôsobom sme eliminovali možné diskusie o nespravodlivosti. Každý musí štartovať v kvalifikačných pretekoch a potom sa do paralelných pretekov kvalifikuje najlepších 16 pretekárov.“

Rozhodnutie znížiť počet kvalifikovaných pretekárov z 32 na 16 bolo založené prevažne na požiadavkách vysielateľov televízie, pretože veľké množstvo zjazdárov predstavovalo pre publikum problematicky dlhý závod.


Ďalšie články