Štátny tajomník Za ľudí: Kiska stranu budoval ako premiérsku. Odídencom šlo len o osobné ambície

V Levoèi otvorili záchytné parkovisko pri hradobnej priekope Dušan Velič. Foto: Kristína Mayerová/TASR

Nový štátny tajomník rezortu investícií Dušan Velič zo Za ľudí siaha v súvislosti s pomenovaním pomerov vo svojej strane po relatívne tvrdom slovníku. Trojica nedávnych odídencov podľa neho spáchala zradu, pričom fér údajne nehrá ani šéfka rezortu justície Mária Kolíková. Prípadné referendum, ktoré by ukončilo panstvo vládneho štvorlístka, by rešpektoval.

Koaličná strana Za ľudí v súčasnosti čelí dvojakému tlaku. Ten navyše prichádza v momentoch, keď sa jej nedarí nájsť odrazový mostík pre razantnejší preferenčný rast a funguje skôr v núdzovom udržiavacom režime.

Smerom zvonka sa zopár týždňov po uhasení koaličnej krízy dostáva do ďalšieho konfliktu s koaličnými partnermi, kedy za predpokladu úspešnej úpravy inštitútu kolúznej väzby z dielne Sme rodina hrozí odchodom z koalície.

Zvnútra ju zase tlačí nestabilita súvisiaca s potencionálnou výmenou predsedníčky, prešľapmi súčasných členov (Juraj Šeliga) a odchodom tých bývalých. Pripomeňme, že Miroslav Kollár a Andrea Letanovská medzičasom skončili v strane Spolu a Tomáša Valášeka si uchmatli progresívci.

Štátny tajomník Za ľudí: Odchody sú zrada

Do tejto krehkej atmosféry sa po novom pritrafili vyjadrenia Dušana Veliča, štátneho tajomníka zo Za ľudí, ktorý v dôležitom kresle na rezorte investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vystriedal Vladimíra Ledeckého. Februárový rozhovor s Ledeckým pre Štandard si môžete prečítať tu.

Velič v čerstvom interview pre Plus 7 Dní totiž tvrdí, že počínaniu trojice odídencov vôbec nerozumie. „Človek, ktorý odíde z ministerstva či strany, je pre mňa človekom, ktorý rezignoval na niečo, do čoho vstupoval,“ dodáva. Veronika Remišová, ktorú považuje za dobrú predsedníčku, exodus členov vraj otvorene nepomenuje, ale on osobne ho vníma ako zradu.

„Pán Kiska našu stranu kreoval ako premiérsku. Kiska mal byť premiérom, Miro Kollár – minister kultúry, Tomáš Valášek – minister zahraničných vecí, Andrea Letanovská – ministerka zdravotníctva a takto by sme mohli pokračovať. Ciele sa však nenaplnili a zdá sa, že títo ľudia sa nestotožnili so stranou, ale iba s prísľubmi, ktoré dostali,“ pokračuje ostro.

V čase krízy na Maledivách?

Naznačuje pritom, že zmienenej skupinke nešlo o dobro, ale vlastné záujmy a osobný prospech. Kollár podľa neho odišiel zo strany hneď v prvý deň, keď nepodpísal koaličnú zmluvu, Valášek vraj chcel byť ministrom zahraničných vecí a robil si od začiatku vlastné „politické promo“ a Letanovskej údajne vôbec nerozumie. „Ona ako lekárka išla v čase krízy na Maledivy,“ kritizuje.

„Politika, ako každá iná poriadna vec, vyžaduje záväzok. Môj postoj sa môže vyvíjať, ale mojou úlohou je v duchu zmien formovať stranu, nie z nej odchádzať. Tak sa buduje strana a posilňuje dôvera. Je nemožné niekomu dôverovať, ak stále odchádza,“ pokračuje druhý najdôležitejší človek rezortu.

Kolíková nehrá fér, referendum treba rešpektovať

V rozhovore nešetril ani ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ktorá v Rádiu Expres slovami „všetko je možné“, pripustila, že by mohla mať záujem o Remišovej predsednícku stoličku. „Odpovedať na otázku moderátora týmto spôsobom mi preto nepríde ako férová hra,“ uviedol.

Politik dodal, že hoci strana aktuálne nie je stopercentne stabilná, má potenciál prežiť a posunúť sa pozitívnym smerom. „Založiť to chceme na práci s regiónmi, ktorých hlas potrebujeme počuť. Nie iba hlas niektorých nespokojných jednotlivcov, ktorým na príklade Kollára, Valáška či Letanovskej zjavne asi nešlo o nič iné ako o osobné ambície,“ konkretizoval.

Je však otázne, či na daný posun ostane po prípadnom referende o predčasných voľbách priestor. Velič však tento nástroj rešpektuje. „Osobne si myslím, že výsledok referenda by sa mal vziať do úvahy, ako vážny argument k tomu, akým smerom sa má republika ďalej uberať. Referendum by sa určite nemalo znevažovať, pretože hlas ľudu je to najdôležitejšie, čo tu máme. Vôľa ľudu by mala byť vypočutá,“ tvrdí.


Ďalšie články