Chaos okolo očkovacích preukazov a pečiatok. Ministerstvo a obvodní lekári si protirečia

Medzinárodný očkovací preukaz. Foto: Štandard Medzinárodný očkovací preukaz. Foto: Štandard

Slovensku chýba jednotný očkovací certifikát v angličtine, hoci susedné štáty ho už majú. Ministerstvo zdravotníctva preukaz ešte len pripravuje. Kým nefungujú covid pasy, cestovať za hranice by ste mohli s Medzinárodným očkovacím preukazom. Kto by vám doň dal pečiatku, zatiaľ nevedno. Informácie od lekárov, ministerstva a očkovacích centier si protirečia.

Do konca júna plánuje Európska únia uviesť do prevádzky covid pasy. Ide o unifikované potvrdenie, ktoré umožní občanom cestovať medzi členskými štátmi.

Držitelia tohto dokladu – v papierovej alebo digitálnej podobe – budú môcť potvrdiť, či už boli zaočkovaní proti COVID-19, majú čerstvý negatívny test, alebo ochorenie prekonali v posledných 90 dňoch a majú teda protilátky. 

Keďže sa však pandemická situácia zlepšuje, viaceré členské štáty nechcú čakať na celoeurópske riešenie. Začali vydávať celoštátne jednotné potvrdenia o očkovaní proti SARS-CoV-2, ktoré si vzájomne uznávajú. Zaočkovaní na základe neho môžu do týchto štátov jednoduchšie cestovať.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v nedávnom rozhovore pre Štandard uviedol, že aj Slovensko má viacero ponúk na bilaterálne dohody. Po zrušení núdzového stavu už cestovať môžete, ale očakávajte komplikácie. Slovensku chýba jednotný preukaz, ktorý by okolité štáty mohli uznať.

Chaos náš každodenný

V slovenských podmienkach sú očkovacie preukazy vskutku rozmanité. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré má na starosti očkovanie, ponechalo jednotlivým očkovacím centrám voľné ruky.

Ani nemocnice a polikliniky nevydávajú rovnaké potvrdenie o vakcinácii. Ministerstvo zdravotníctva neodpovedalo, prečo je to tak. Preukazy sú odlišné aj vo veľkokapacitných očkovacích centrách. V najhoršom prípade očkovanec potvrdenie ani nedostane. Mnohé certifikáty sú v slovenčine.

Cestovať do iných štátov je preto pre zaštepených stále lotériou. Nikto s pochybným potvrdením nemá istotu, že ho policajt na hraniciach neotočí. Chýbajúci jednotný dokument kritizovala aj opozícia. Podľa strany Hlas-SD malo byť niečo také už dávno pripravené.

Zdá sa, že si ministerstvo svoju chybu uvedomilo a pracuje na tom, aby mohli čoskoro zaočkovaní Slováci bez problémov cestovať, ešte pred spustením európskych covid pasov.

„Ministerstvo zdravotníctva aktuálne intenzívne pracuje na univerzálnom tlačive, ktoré človek dostane po očkovaní, a ktoré bude aj medzinárodne uznávaným dokladom. V najbližších dňoch predstavíme konkrétne riešenie,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Toto rozhodnutie prichádza aj tak neskoro. Slovensko medzičasom vypadlo z dohody o voľnom cestovaní, na ktorej sa dohodlo päť európskych štátov – Česko, Nemecko, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko.

Obvodní lekári pečiatky dávať nechcú, neboli na očkovaní priamo prítomní

Rezortu sme sa opýtali, čo by odporučili cestovaniachtivým Slovákom, pokým bude unifikovaný slovenský očkovací certifikát hotový.

„Aktuálne v prípade, ak niekto potrebuje vycestovať do povolených krajín, prosíme, aby kontaktoval svojho všeobecného lekára a požiadal ho o potvrdenie očkovania do Medzinárodného očkovacieho preukazu.

Medzinárodný očkovací preukaz je ľahko dostupný. Môžete si ho kúpiť v papiernictve a stojí približne 2,5 eura. V slovenskom, anglickom a francúzskom jazyku sa v ňom však píše:

„Toto osvedčenie musí vlastnoručne podpísať klinický pracovník, teda lekár alebo iný spôsobilý zdravotnícky pracovník, ktorý na podanie vakcíny alebo profylaxie dohliadal. Osvedčenie musí byť tiež potvrdené odtlačkom úradnej pečiatky strediska, kde boli očkovanie alebo profylaxia realizované, toto však nenahrádza podpis.”

Medzi lekármi a rezortom tak nastáva rozkol. Všeobecní lekári odmietajú podpísať niečo, na čom sa priamo nezúčastnili. „Takáto zodpovednosť sa nemôže preniesť na žiadneho iného zdravotníckeho pracovníka, ktorý očkovanie nevykonal,” povedala Štandardu Monika Palušková, prezidentka Aliancie všeobecných lekárov Slovenska.

Mýlia sa očkovacie centrá?

Riešením by bolo vziať si Medzinárodný očkovací preukaz so sebou a dostať pečiatku priamo v očkovacom centre. Aj tam je však cesta zarúbaná.

Jedno z najväčších očkovacích centier v Bratislave napríklad uviedlo, že pečiatky do preukazu nebude dávať a ostane pri svojich certifikátoch. Na základe nich má potom zaočkovanému dať pečiatku obvodný lekár. Tí sa bránia.

„Vakcinačné centrá, ak o to občan požiada, musia zapísať a potvrdiť očkovanie proti COVID-19 a vzťahuje sa ne aj povinnosť zaznamenať očkovanie, opečiatkovať a vlastnoručne podpísať záznam do Medzinárodného očkovacieho preukazu, ak zdravotnícki pracovníci centra toto očkovanie indikovali, vykonali, a ak o to občan požiada,” oponuje Palušková.

Obvodní lekári teda dodatočnú pečiatku o očkovaní dať nechcú. Pre mnohých zaštepených však môže byť komplikované nájsť spätne lekára, ktorý ich očkoval. Najmä ak za vakcínou odišli do iného kraja či okresu.

Riešenie ministerstva zdravotníctva dostalo vážne trhliny. Ak vám túto službu odmietne aj očkujúci lekár, malá žltá knižka pre vás nemá význam a pravdepodobne si budete musieť počkať na európsky covid pas. Ďalšou možnosťou je nechať si u notára spraviť preklad slovenského potvrdenia o očkovaní, čo však nie je zadarmo.

Cestovanie bez očkovania vás môže vyjsť draho

Aj pri očkovaní si musíte dať pozor na lehoty. Na Slovensku aj v niektorých ďalších štátoch sa považuje za zaočkovanú osoba, ktorá dostala druhú dávku najmenej pred dvoma týždňami pri mRNA a štyri týždne pri vektorových vakcínach. Ďalšie zas púšťajú na svoje územie bez testu ľudí už po prvej dávke. Pravidlá v jednotlivých štátoch nájdete na stránke ministerstva zahraničných vecí.

Hoci môže očkovanie v slovenskom podaní pôsobiť chaoticky, stále je lacnejšou variantou. Ak sa zaočkovať nechcete, prípadne ste sa ešte nedostali na rad, a plánujete cestovať na základe negatívneho PCR testu, riadne si priplatíte.

Ceny takýchto testov sa pohybujú v desiatkach eur, začínajúc od 50, končiac pri 70 eurách za jeden. Každý človek pritom potrebuje minimálne dva testy – po návrate z dovolenky sa tiež vyžaduje potvrdenie o neinfekčnosti.

Pre viacdetné rodiny tak testovanie pred a po dovolenke môže byť podobne finančne náročné ako samotný pobyt.


Ďalšie články