Dokument o trans deťoch: Tých dospelých by mali odviezť v putách, reaguje konzervatívny komentátor

Záber z unitárskej omše. Foto: Reprofoto/Youtube Záber z unitárskej omše. Foto: Reprofoto/Youtube

Internet za posledné dni okúsil novú produkciu americkej spoločnosti HBO. Ide o dokument s názvom Transhood (Transrodové detstvo), v ktorom počas piatich rokov sledovali štyri deti z Kansas City vo veku 4, 7, 13 a 15 rokov. Ako už názov napovedá, ide o deti, ktoré ich rodičia vychovávajú ako opačné pohlavie. Dokument vyvolal značne rozporuplné reakcie.

Rodičia sú v dokumente významnou časťou týchto „premien“, pričom takmer bez výnimky podporujú a tlačia na spomínané deti, aby sa „prejavili“ vo svojom novom pohlaví, chodili oblečené v dievčenských/chlapčenských šatách na verejnosti. V prípade jedného násťročného dievčaťa chcú, aby začalo brať injekcie testosterónu.

Dokument bol vydaný v novembri tohto roku a okamžite si získal pozornosť spoločnosti. Môže za to však najmä úsek jedného z detí, štvorročného chlapca menom Phoenix.

Chlapca na videozázname berie jeho matka do unitárneho kostola na omšu, pričom ho následne dovedie až k oltáru. Tam zhromaždeným veriacim oznámi, že Phoenix je v skutočnosti dievča. Chlapec to odmieta potvrdiť a hovorí, že sa hanbí, na čo opäť zasiahne jeho mama.

Tlak rodičov

„Phoenix by vám rád povedal, že je dievča a praje si označovať zámenami ‚ona‘ a ‚jej‘,“ hovorí jeho matka. Na toto vyhlásenie odpovedajú zhromaždení „nech sa máš dobre, si v bezpečí a celý. Ctíme si ťa presne takého, akým si.“

To prirodzene vyvolalo búrlivú diskusiu, ako aj obvinenia voči rodičom z toho, že svoje deti psychologicky týrajú a vymývajú im mozgy. „V zdravej a správne nastavenej spoločnosti by sa toto video skončilo políciou, ktorá rozbíja dvere a odvádza každého dospelého v putách. Nežijeme v takej spoločnosti,“ konštatoval na sociálnej sieti známy konzervatívec Matt Walsh z portálu Daily Wire.

Podobný názor zdieľa aj viacero ďalších používateľov na sociálnych sieťach, ale nie len oni. Aj jedna z matiek, ktoré sa zúčastnili na dokumente, neskôr priznáva, že jej vlastná matka si myslí, že svoje deti týra. Aspoň príbeh Phoenixa však nakoniec dopadá relatívne dobre.

Jeden z mála

Jeho matka Molly, ktorá bola na výchovu detí väčšinu času sama, pretože jej manžel bol celý deň v práci, sa rozvedie a nasťahuje sa späť k starým rodičom. Mladý chlapec začne tráviť viac času so svojím dedom a hrať s ostatnými chlapcami v škole a následne pokračuje vo svojom živote ako chlapec.

Podľa konzervatívnej skupiny Newsbusters si Phoenixova matka nakoniec uvedomila, že jej konanie bola chyba. „Bola to veľká chyba. Deti nie sú transrodové. On je chlapec. Narodil sa ako chlapec. Vždy bol chlapec. Vždy bude chlapec. A možno existujú ľudia, ktorí sú transrodoví, a to je pravdepodobne duševná choroba,“ hovorí chlapcova matka režisérovi dokumentu.

Ostatné deti také šťastie nemali. Súčasťou dokumentu je aj sedemročný chlapec Avery, ktorého matka tlačí do toho, aby prijal svoje „dievčenské“ pohlavie. Je to presne to dieťa, ktoré sa objavilo na titulnej strane časopisu Natonal Geographic v roku 2016 s nadpisom „Rodová revolúcia“.

Ako ukazuje samotný dokument, Avery sa fotiť na spomínanú obálku nechcel. Po príchode fotografa k nim domov chlapec vykríkne: „Ty si ma dala do všetkého a ja s tým nesúhlasím,“ a utečie do svojej izby. Nakoniec ho matka presvedčí, aby išiel na fotenie. Podľa Averyho matky je „jej úloha ako transrodovej osoby zmena sveta pre ostatné deti“.

Injekcie a kastrácia

Averyho matka po rokoch nakoniec ustúpi zo silenej publicity jej syna a nechá ho žiť viac svoj život. Koniec dokumentu nám prezradí len to, že Avery vzácne „pracuje ako aktivista“ so svojou matkou. Pravdepodobne však stále ostáva v predstave, že je dievča.

Tretím dieťaťom je 13-ročná Jay, ktorá si o sebe myslí, že je chlapec. Jej matka Debi spolu so svojou partnerkou nakoniec začnú mladej Jay pichať hormóny. Po rokoch odchádza Jay na vysokú školu, pričom výzorom a hlasom už pripomína muža.

Najstaršie dieťa v dokumente je 15-ročný chlapec, ktorého volajú Leena. Ten sa podľa filmu rozhodol, že je dievča, keď mal sedem rokov a jeho rodičia sa rozviedli. Leena sa oblieka do ženských šiat, používa výrazný mejkap a roky hormonálnej terapie sú znať aj na hlase dieťaťa. Na konci dokumentu podstúpi kastráciu.

Komu sa to páči

Dokument však nemal len negatívne ohlasy. Pochvaly sa mu dočkalo napríklad od mienkotvorného britského denníka Guardian, v ktorom film nazvali „surový, veselý a srdcervúci“. Časopis Time zasa dielo považuje za „výzvu na činy“ proti Trumpovi, ktorý chcel zakázať transrodovým ľuďom slúžiť v armáde.

Paradoxne však, v Spojených štátoch alebo v Spojenom kráľovstve existujú len malé prekážky pre rodičov, ktorí chcú zmeniť pohlavie svojim deťom. Väčšinou môžu očakávať plnú podporu, či už medicínsku, psychiatrickú a pod.

Naopak, názory proti takémuto zachádzaniu s deťmi či o transrodovosti všeobecne sa väčšinou odsúvajú na stranu alebo rovno označia za „nenávistné“ prejavy.

Svoje o tom vie napríklad známa autorka detských kníh J. K. Rowlingová, ktorá zožala množstvo kritiky a vyhrážok za to, že si dovolila napísať, že menštruujú len ženy. Rowlingová sa taktiež zastala výskumníčky Maye Forstaterovej, ktorá obhajovala existenciu biologických pohlaví a vyhodili ju za to z práce.


Ďalšie články