Dôstojník amerických vesmírnych síl varoval pred marxizmom v armáde, odvolali ho

Odhalenie vlajky amerických vesmírnych síl. Foto: Wikipedia.com Odhalenie vlajky amerických vesmírnych síl. Foto: Wikipedia.com

Politikárčenie či snaha o záchranu americkej armády? Dôstojník amerických vesmírnych síl prišiel o svoju pozíciu. Dôvodom bola jeho kniha a vyjadrenia, v ktorých poukazuje na vplyv nebezpečných ideológií na americké vojsko.

Veliteľ 11. vesmírnej varovnej letky podplukovník Matthew Lohmeier bol minulý týždeň odvolaný. Stalo sa tak po jeho kritike novodobej marxistickej agendy, vrátane kritickej rasovej teórie, ktorá sa podľa neho stále viac infiltruje do americkej armády, informuje portál Military.

Lohmeier bol predtým hosťom u konzervatívneho komentátora a veterána Todda Wooda v relácii Informačná operácia (Information operation). Prezentoval tam svoju knihu s názvom Neodolateľná revolúcia: Dobytie a rozobratie americkej armády ako cieľ marxizmu.

V nej už bývalý podplukovník píše o tom, že rôzne školenia o rasovej „diverzite“ v americkom vojsku vychádzajú z takzvanej kritickej rasovej teórie, ktorá má sama korene v marxizme. Ako príklad spomína, že vojaci na jeho základni dostali na čítanie materiál, ktorý označoval Spojené štáty ako „krajinu belošskej nadradenosti“.

Čína to rada využije

Kritizoval tiež rôzne snahy ministra obrany Lloyda Austina, oficiálne zamerané na boj s extrémizmom. Príručka pre príslušníkov armády podľa podplukovníka špeciálne spomína nepokoje v budovách Kapitolu zo 6. januára tohto roku, avšak úplne ignoruje nepokoje a rabovania vyvolané marxistickým rasovým hnutím Black Lives Matter.

Spomína tiež nemenovaného hovorcu Pentagonu, odkazujúc zrejme na Johna Kirbyho. Ten sa mal vyjadriť, že v americkej armáde „je priveľa bielych pilotov“. Americké letectvo pritom podľa portálu zažíva rastúci nedostatok obsluhy pre lietadlá. Kirby tieto vyjadrenia poprel a odkázal na vyjadrenia ministra obrany Austina ohľadom diverzity, ktorá je vraj „zdrojom sily“.

Dôstojník vesmírnych síl zdôraznil, že ide len o jeho osobný pohľad, no konštatuje, že spomínané vnútorné problémy Spojených štátov vo veľkom využíva Čína. Peking vraj podporuje obsesiu demokratov a rôznych aktivistov s kritickou rasovou teóriou, aby takým spôsobom vyhrala vojnu s Washingtonom bez jediného výstrelu. Čínsky prezident Si Ťin-pching by podľa neho rád videl USA „zhniť zvnútra“.

Politická aktivita

Podplukovník bol krátko nato odvolaný zo svojho postu. Pentagon uviedol, že vzhľadom na jeho vyjadrenia armáda „stratila vieru v jeho veliteľské schopnosti“. Vesmírne sily taktiež spustili vyšetrovanie, ktoré má odhaliť, či boli podplukovníkove slová súčasťou straníckej politickej aktivity.

Lohmeier uviedol, že vydanie svojej knihy prv konzultoval so svojimi nadriadenými i právnikmi. „Mojou snahou nebolo zapojiť sa do straníckej politiky. Napísal som knihu o špecifickej politickej ideológii vo viere, že sa naše ministerstvo obrany stane opäť nestranícke, ako bývalo v minulosti,“ dodal Lohmeier a zdôraznil, že jeho dielo nie je politické.

Bývalý podplukovník slúžil 14 rokov v americkom letectve, než sa presunul do vesmírnych síl v októbri roku 2020. Spomínaná kniha je dostupná napríklad na stránke Amazon, kde jej v súčasnosti patrí prvé miesto medzi dielami o vojenstve.

Lohmeierova kniha. Foto: Amazon.com

Ďalšie články