Greta na Twitteri podporila Palestínu. Môže sa strápniť, varuje expert

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú na sociálnych sieťach sledujú milióny užívateľov. Jej kontroverzným zvykom sa posledné mesiace stalo zásobovať ich aj svojimi postojmi k iným citlivým témam. Najnovšie jej Twitter zažiaril aj implicitnou podporou Palestíny v konflikte s Izraelom. Kým nemecký exposlanec si z nej strieľa vtipom o ekologickej stope rakiet Hamasu, odborník varuje, že zo seba môže urobiť blázna.

Svetoznáma švédska aktivistka Greta Thunbergová kariérne vyrástla predovšetkým na téme klimatických zmien. Verejnú mienku však v poslednom čase ovplyvňuje aj prisvojovaním si ďalších a ďalších tém, ktoré sú blízke najmä ľavicovému spektru.

Tínedžerka, ktorá začiatkom roka prekročila prah dospelosti, je napríklad hlasnou propagátorkou práv LGBT komunity. V roku 2019 formulkou „láska je láska“ a fotografiou s dúhovou vlajkou podporila pochod sexuálnych menšín v Štokholme.

Vlani v máji zase televízia CNN vyrazila divákom dych svojím rozhodnutím pozvať ju do panelovej diskusie spolu s medicínskymi expertami na tému koronavírus, hoci na to nemá žiadnu kvalifikáciu. Pozvánku okrem nej dostala vtedajšia ministerka zdravotníctva a exriaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Reklama pre Bidena

Onedlho pre zmenu vyjadrila rozhorčenie nad tým, že EÚ neodsúdila údajnú policajnú brutalitu vzrastajúcu po smrti Georgea Floyda. „Stále čakám,“ odkázala do Bruselu. Po smrti spomenutého Afroameričana sa tiež nechala počuť, že stáročia „systematického rasizmu a sociálnej nespravodlivosti“ nezmiznú samé a vyhlásila, že potrebujeme „globálnu štrukturálnu zmenu“.

A keď to uznala za nutné, zapojila sa do volebnej kampane na druhom konci sveta s cieľom odstaviť jedného zo svojich nepriateľov číslo jedna – Donalda Trumpa. „Nikdy sa nezapájam do straníckej politiky. Ale nadchádzajúce voľby v USA sú nad všetkým tým… Stačí sa zorganizovať a všetkých presvedčiť, aby hlasovali pre Bidena,“ napísala na Twitteri.

Greta a Hamas

Ako by toho nebolo málo, Thunbergová sa najnovšie cíti kvalifikovaná aj na vyjadrovanie k jednej z najzložitejších medzinárodných tém súčasnosti, k izraelsko-palestínskemu konfliktu. Podľa očakávania sa v ňom priklonila na stranu Palestínčanov.

Thunbergová totiž minulý týždeň na sociálnej sieti zdieľala príspevok svetoznámej ľavicovej publicistky Naomi Kleinovej. „Prehovorte. Riskujte postavenie a výsady,“ vyzvala v ňom Kleinová na bojkot Izraela s dodatkom, že Židovský štát vykonáva „vojnový zločin za vojnovým zločinom“.

„Je zničujúce sledovať vývoj v Jeruzaleme a Gaze,“ napísala k nemu mladá Švédka, pričom rovnako ako Kleinová pridala hashtag „Zachráňte Šejch Džarach,“ čo je palestínska štvrť v Jeruzaleme. Pripomeňme, že rozhodnutie vysťahovať z tejto oblasti arabské rodiny bolo jedným zo spúšťačov prebiehajúceho konfliktu.

Český denník Mladá fronta Dnes v tejto súvislosti píše, že Kleinová je sympatizantka hnutia BDS, ktoré žiada ekonomický, kultúrny, politický aj akademický bojkot Izraela pre porušovanie ľudských práv. BDS kritizuje Izrael za to, že vykonáva údajné etnické čistky a pácha voči Palestínčanom zločin apartheidu. USA a Nemecko považujú BDS za antisemitskú organizáciu.

Internetové osadenstvo nelenilo

Thunbergová bezprostredne po zverejnení príspevku obdržala viacero ostrých reakcií. „Môžete sa vyjadriť k raketovým útokom Hamasu a aký je ich pozitívny dopad na klímu,“ napísal ironicky bývalý poslanec za stranu Zelených v Nemecku Volker Beck. „Rakety sú budúcnosť,“ podpichol ju ďalší užívateľ s narážkou na Thunbergovej sériu klimatických protestov Piatky pre budúcnosť.

„Aby to bolo úplne jasné. Nie som proti Izraelu alebo Palestíne. Je potrebné povedať, že ja som proti akejkoľvek forme násilia alebo útlaku zo strany kohokoľvek alebo voči akejkoľvek strane. A znovu – je zničujúce sledovať vývoj v Izraeli a Palestíne,“ korigovala vzápätí svoje kroky Thunbergová.

Paradoxne, v približne rovnakom čase si podobným spôsobom zavarili aj správcovia medzinárodného instagramového profilu Piatkov pre budúcnosť. Zdieľali totiž obrázok palestínskeho výrobcu oblečenia Paliroots, na ktorom stál nápis: „Ako byť spojenec Palestínčanov“. Nemecká pobočka sa od toho dištancovala.

Odborník: Nemajú autoritu, robia zo seba bláznov

Politológ Berlínskeho vedeckého centra Wolfgang Merkel na margo kauzy varuje, že spojenie ekologických aktivistov s výzvami na bojkot Izraela môže hnutiu silne uškodiť. Jeho členom vraj chýba expertíza, aby mohli pri tak komplexnom probléme vynášať súdy. „V zásade sa človek môže strápniť,“ povedal denníku Tagesspiegel.

Merkel si myslí, že akékoľvek sociálne hnutie by sa malo sústrediť na svoju kľúčovú myšlienku a držať sa tej oblasti, v ktorej je považované za relevantné. Ak totiž rieši témy, pri ktorých nemá žiadnu „kognitívnu alebo morálnu autoritu“, vzbudzuje tým vraj nedôveru voči jeho hlavnej agende.


Ďalšie články