Po izraelskom útoku na kancelárie médií v Gaze hovoria novinári o vojnovom zločine

budova médiá tlaèová agentúra AP, televízia al-Džazíra ïalšie zahranièné médiá Ľudia prehľadávajú ruiny budovy, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, televízia al-Džazíra a ďalšie zahraničné médiá, Foto: TASR/AP

Za možné vojnové zločiny označila sobotňajší útok na sídlo viacerých médií v Gaze organizácia Reportéri bez hraníc. Asociácia tlačových agentúr útok odsúdila a poukázala na to, že narušil spravodajstvo z oblasti bojov. Šéfredaktorka agentúry Associated Press žiada prešetrenie celého útoku. Médiá pred ním síce vopred varovali, ale na opustenie budovy mali menej ako hodinu.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby bombardovanie tejto budovy Izraelom vyšetroval ako možný vojnový zločin. RSF registruje nálety na kancelárie celkovo 23 svetových a palestínskych médií v Gaze.

„Izrael zámernými útokmi na médiá nielen neprijateľným spôsobom ničí materiálne vybavenie redakcií, ale rovnako narúša mediálne pokrytie konfliktu, čo znášajú civilisti. Vyzývame Medzinárodný trestný súd, aby preveril, či tieto útoky možno považovať za vojnové zločiny,“ uviedol riaditeľ RSF Christophe Deloire.

Izrael je v rebríčku slobody médií z dielne RSF na 86. mieste zo 180 sledovaných štátov. Na porovnanie, Slovensko je na 35. priečke.

Šéfredaktorka AP žiada vyšetrovanie útoku

Sally Buzbeeová, výkonná šéfredaktorka agentúry Associated Press (AP), v nedeľu požiadala o nezávislé vyšetrovanie izraelského leteckého útoku v pásme Gazy, pri ktorom bola v sobotu zničená budova, kde mala kancelárie tlačová agentúra AP a ďalšie zahraničné médiá. 

Izraelská vláda má podľa Buzbeeovej predložiť jasné dôkazy, ktoré preukážu oprávnenosť útoku na túto budovu, uvádza agentúra Reuters. Armáda dala novinárom AP a ďalším osobám približne jednu hodinu na evakuáciu budovy. Militantné hnutie Hamas podľa armády túto budovu využívalo ako kancelárie spravodajskej služby a na vývoj zbraní, píše AP.

Reportéri televízie al-Džazíra opisovali, že počas menej ako hodiny nestihli vyniesť všetku techniku z budovy. Od izraelskej armády údajne žiadali ešte desať minút navyše, pretože vo vnútri mali kamery. Pracovník izraelskej tajnej služby to však odmietol, a tak skončila časť redakčného vybavenia v troskách zrútenej budovy.

Európske tlačové agentúry odsúdili izraelský útok

Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila v nedeľu šok a zdesenie nad izraelskými náletmi, ktoré v sobotu zasiahli v meste Gaza výškovú budovu, kde mala kancelárie AP a ďalšie zahraničné médiá.

EANA ďalej v tlačovom vyhlásení uviedla, že hoci novinárov pred útokom vopred varovali, je zrejmé, že nálet veľmi narušil poskytovanie spravodajstva priamo z terénu. Zdôraznila pritom, že k základným právam novinárov patrí informovanie o hrozných udalostiach, akou je napríklad teraz vývoj situácie v Izraeli a Gaze, a pri takejto činnosti by im nemala hroziť žiadna ujma.

EANA vyzvala Izrael, aby zastavil útoky na objekty, v ktorých sídlia médiá. Vyjadrila tiež podporu agentúre AP a všetkým médiám pokrývajúcim aktuálnu eskaláciu násilia medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Členom EANA je aj slovenská agentúra TASR.

Izrael: V budove sídlili tajné služby Hamasu

Izraelské nálety na sídla médií nasledovali po početných raketových útokoch Hamasu. Prvý z nich RSF zaznamenala 12. mája. Po nich nasledovali ďalšie spolu so sobotňajším, keď sa stali terčom útoku aj redakcie americkej agentúry AP a televízie al-Džazíra.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa AP v nedeľu uviedol, že v budove sídlili kancelárie spravodajskej služby hnutia Hamas. Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus povedal, že Izrael o tom zhromažďuje dôkazy. Útok ospravedlňuje tým, že vopred varovali obyvateľov, aby stihli z budovy pred náletom ujsť.

Šéfredaktorka AP uviedla, že agentúra mala v budove kancelárie už 15 rokov, ale nevedela, že by sa v nej mohli nachádzať príslušníci hnutia Hamas. Fakty musia byť podľa jej slov predložené.

(tasr, haj)


Ďalšie články