Kolúzna väzba rozdeľuje koalíciu. Za ľudí hrozí odchodom

Stretnutie koalièných lídrov v Národnej rade SR Veronika Remišová. Foto: M. Baumann/TASR

Návrh zákona o kolúznej väzbe od poslankyne Petry Hajšelovej sa pozdáva najmä dvom najsilnejším opozičným stranám. Pre stranu Za ľudí je takýto návrh signálom na odchod z vlády. Najväčšia koaličná strana OĽaNO je nejednotná a zvažuje voľné hlasovanie.

Koalícia čelí ďalšej kríze. Jej príčinou je inštitút kolúznej väzby. Ministerska spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) navrhuje skrátiť základnú dĺžku trvania kolúznej väzby na päť mesiacov v prípade dôvodnej obavy z kolúzneho správania obvineného. Ak sa takéto správanie nepreukáže, nebude ju možné ďalej predĺžiť.

Kolíkovej návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. 

Poslankyňa Petra Hajšelová (Sme rodina) prišla s vlastným návrhom, ktorý upravuje maximálnu dĺžku trvania kolúznej väzby, a to najviac na päť mesiacov. V návrhu tiež poslankyňa navrhuje skrátiť základnú lehotu iných typov väzby zo siedmich mesiacov na šesť. Skrátiť chce tiež lehoty väzby v prípravnom konaní a v konaní pred súdom.

Sme rodina má podporu Hlasu aj Smeru a je pripravená na diskusiu

Podporu Hajšelovej návrhu avizujú poslanci okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Ochotne sa vyjadruje aj strana Smer-SD.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) poznamenal, že ho vyrušuje, že sa ministerka spravodlivosti nedrží faktov a rozumie návrhu od Sme rodina. Kolúzna väzba sa podľa neho stala nástrojom „na týranie“. Potvrdil, že si ctí prezumpciu neviny.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a podpredseda Výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Ján Richter (Smer-SD) sa v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike zhodli na tom, že súčasné podmienky kolúznej väzby sa musia zmeniť.

Krajniak upozornil, že nevyhnutnosť revidovať podmienky nastavenia kolúznej väzby posilňuje aj nález Ústavného súdu v prípade advokáta Martina R.

„Sme, samozrejme, pripravení na diskusiu i na ústupky v rámci nášho návrhu, to podstatné však je, že kolúzna väzba má byť nástroj na objasňovanie vecí, nie na zdržovanie,“ uviedol. „Nie je možné, aby bol niekto v kolúznej väzbe rok len preto, lebo vyšetrovatelia nikoho nevypočuli,“  zdôraznil.

Obaja zároveň odmietli účelovosť motivácie a podpory návrhu na úpravu kolúznej väzby z dielne Sme rodina. „Niektorí by už mali prestať mať krvavé oči,“ povedal Richter.

Návrh Sme rodina je červenou čiarou, znie od Za ľudí

Ak by v parlamente prešiel návrh Sme rodina v súčasnom znení, znamenalo by to pre Za ľudí červenú čiaru a signál na odchod z vlády. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedla predsedníčka strany, vicepremiérka Veronika Remišová.

„Chceme, aby prešiel vládny návrh a aby bola na znení úpravy dohoda v koalícii,“ povedala. Avizovala, že v pondelok sa témou kolúznej väzby a legislatívnej úpravy bude zaoberať koaličná rada.

V súvislosti s oponentom v diskusii, podpredsedom Smeru-SD Ladislavom Kamenickým, skonštatovala, že Smer-SD vyvíja obrovský tlak na to, aby sa z väzby dostali jeho nominanti, ktorí sú obvinení.

Kamenický v reakcii upozornil, že zmena podmienok kolúznej väzby neznamená oslobodenie obvinených. „Je to klamstvo, ktoré sa tu šíri,“ poznamenal smerom k vyjadreniam koalície. Je presvedčený, že inštitút kolúznej väzby sa v súčasnosti zneužíva, nátlak na obvinených, ktorý predstavuje, prirovnal k stredoveku.

Remišová sa v relácii vyjadrila aj k ďalšiemu odchodu zo strany. „Ak niekto chce odísť, musí si vždy nájsť dôvod,“ povedala v súvislosti s odchodom Andrey Letanovskej. Na otázku, či cíti podporu v strane, zdôraznila, že politici by sa nemali zaoberať svojimi problémami alebo problémami v strane, ale tým, čo trápi ľudí.

Neodpovedala priamo, či sa uskutoční snem a voľba nového predsedu, respektíve či to sama bude iniciovať. „Ak k tomu diskusia v strane príde, budeme sa tým zaoberať, ale opakujem, že by sme sa mali zamerať na tvrdú prácu pre ľudí,“ zdôraznila.

OĽaNO je v tomto smere nejednotné

Najoptimistickejšie vyznieva postoj strany SaS. „K návrhu o kolúznej väzbe sa rodí kompromis,“ uviedla v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). Detaily kompromisu podľa nej ešte nie sú známe.

Poslanec György Gyimesi (OĽaNO) tvrdí, že klub bude o návrhu diskutovať v pondelok (17. 5.). Poznamenal, že sa musia zjednotiť. Nevylúčil v diskusnej relácii ani to, že by sa v klube dohodli na voľnom hlasovaní. „Je to spor medzi Máriou Kolíkovou a Sme rodina. My by sme sa chceli od toho držať bokom,“ povedal Gyimesi.

Osobne si myslí, že ak by sa posunul návrh poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej do druhého čítania, bol by dostatok času, aby sa návrh upravil a prišlo k dohode.
      
Rokovania o dôveryhodnosti Kolíkovej (Za ľudí) nepovažujú v OĽaNO za uzavreté, povedal Gyimesi. Avšak nepredpokladá, že by prišiel z klubu OĽaNO návrh na ďalšie odolávanie šéfky rezortu spravodlivosti.

(tasr, est)


Ďalšie články