Raši: Všetky okolité štáty majú jednotný očkovací certifikát, len Slovensko nie

Antigénové testovanie na ochorenie Covid-19 v Bratislave Ilustračná fotka. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovensku stále chýba jednotný očkovací certifikát a netestuje ani mobilnú aplikáciu. Upozornil na to podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši v diskusnej relácii Sobotné dialógy. Poslanec OĽaNO György Gyimesi pripomenul rokovania s Maďarskom o novom režime na hraniciach.

Česká republika tento týždeň oznámila, že začne uznávať očkovacie certifikáty z Maďarska, Nemecka a Poľska. Rokuje sa aj so Slovenskom, ktorému mu však jednotný doklad o očkovaní chýba. Navyše, len niektoré očkovacie centrá ho vydávajú v angličtine.

„Keď to dokážu všetky okolité štáty, tak sme to aj my mohli mať dávno hotové,“ uviedol poslanec Richard Raši. Pripomenul, že vo všetkých členských štátoch okrem dvoch sa už testuje mobilná aplikácia na uľahčenie cestovania počas ustupujúcej pandémie. Slovensko patrí práve medzi dvojicu štátov bez aplikácie.

„Riešenie je veľmi jednoduché. Potrebujeme, aby potvrdenie o zaočkovaní bolo v jednotnej forme, môže byť buď digitálna, alebo vo forme tlačiva či kartičky,“ podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši. Technické riešenie je podľa neho záležitosťou niekoľkých dní.

Koaličný poslanec György Gyimesi oponoval, že aj tak je to len dočasné riešenie, pretože už o mesiac by mal začať fungovať európsky covid pas. Poukázal na bilaterálne rokovania o rušení cestovných obmedzení s Českom či Maďarskom.

Takzvaný digitálny zelený certifikát, zjednodušene covid pas, sa programuje na európskej úrovni. Mal by byť vo forme digitálnej aplikácie s QR kódom, ktorý bude obsahovať údaje o očkovaní či platnom teste alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Európska komisia aj slovenskí vládni predstavitelia ubezpečujú, že v druhej polovici júna bude fungovať, čo zjednoduší cestovanie dovolenky do zahraničia. To je po zrušení núdzového stavu opäť možné od tohto víkendu.

Zložitý covid automat

Tento týždeň vláda zrušila núdzový stav a schválila nový covid automat. Podľa Rašiho je však príliš zložitý. Namiesto viacerých stupňov ohrozenia a farieb navrhuje, aby bol zjednodušený na tri jednoduché úrovne.

Gyimesi súhlasí, že automat je potrebné zjednodušiť, ale nie je to jednoduché vzhľadom na veľkú rôznorodosť oblastí, ktorých sa týka. Vláda prijala tento týždeň len dočasnú verziu automatu, ktorá by mala platiť dva týždne. Počas tohto obdobia ho čakajú ďalšie zmeny, potom sa dostane do finálnej a trvalej podoby.

Obaja poslanci vyzvali ľudí na očkovanie. Raši chce, aby sa ľudia mohli slobodne rozhodnúť o tom, akou vakcínou sa budú môcť dať zaočkovať vrátane ruskej vakcíny Sputnik. Člen hnutia OĽaNO tvrdí, že množstvo ľudí sa chce dať zaočkovať práve ruskou vakcínou.


Ďalšie články