Satelitné zobrazenie oblačnosti či peľové spravodajstvo. Aplikácia Počasie & Radar poslúži každému

Pravidelná rubrika o nových technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

S príchodom jarných a letných mesiacov začína byť počasie čoraz pestrejšie. Príjemné slnečné chvíle striedajú sychravé a chladné dni. Vonku sa vo veľkom prebúdza príroda, u alergikov sa naplno začala sezóna.

Predpoveď počasia je dnes samozrejmosťou v každom smartfóne či počítači. Aplikácia Počasie & Radar ide však o krok ďalej. Okrem detailného prehľadu o počasí ponúka aj živé prenosy z kamier či prehľad o prítomnosti peľov v ovzduší.

Kompromis v grafickom spracovaní

Doba ide nezastaviteľne vpred a prináša so sebou nové požiadavky a trendy. Mení sa pohľad na funkčnosť, ale aj na dizajn a grafiku. Trend spred piatich rokov dnes už môže balansovať na hranici retro.

Aplikácia Počasie & Radar prináša kompromis práve v podobe zastaralejšieho vzhľadu. Vývojári si v tomto prípade dali viac záležať na tom, čo používateľovi prinesú, nie v akej podobe.

Nejde o nič hrozné alebo neznesiteľné, ale oko rozmaznané minimalistickým dizajnom posledných dvoch rokov nebude úplne spokojné.

Prehľadné karty na hlavnej obrazovke

Po prvom otvorení aplikácie sa používateľovi zobrazí domovská stránka zahŕňajúca prehľad z každej oblasti predpovede počasia. Okrem grafov a piktogramov máte možnosť prečítať si aj článok alebo pozrieť živý prenos. Predpoveď počasia ukazuje najbližšie dva týždne. Každý z dní je potom rozdelený na štyri časové úseky.

Úplne navrchu domovskej stránky je aktuálne počasie s prehľadom na každú ďalšiu hodinu až do polnoci nasledujúceho dňa. Stručné piktogramy informujú o teplote, vetre, vlhkosti vzduchu aj oblačnosti.

Malú kartu medzi ostatnými dostalo peľové spravodajstvo, ktoré môže byť pre mnohých užitočné. Jednoduchou grafikou zobrazuje percentuálne alebo pomerné množstvo alergénov v ovzduší.

Pestré satelitné náhľady

V ľavom hornom rohu používateľ nájde rozšírené možnosti aplikácie. Tie ponúkajú aktuálne satelitné náhľady na základe zvoleného miesta, pre ktoré sa má počasie zobrazovať. Poteší, že aplikácia si nepýta prístup k polohe a vystačí si s manuálne zadanou lokalitou.

Meteoradar ako prvú možnosť ponúka satelitné zobrazenie oblačnosti s predpoveďou na niekoľko časových úsekov. Aj bez odborných znalostí si každý dokáže pozrieť zrážky i oblačnosť.

Rovnako prehľadné je zobrazenie teploty, ktorá je na území Slovenska a okolitých štátov farebne rozdelená. Na niektorých miestach je napísané číslo. Po novom si používateľ môže tiež pozrieť silu a smer vetra, takisto s predpoveďami.

Spoľahlivé a detailné predpovede s nepodstatným kompromisom

Aplikácia Počasie & Radar je spoľahlivá a kvalitná možnosť, ako si udržať prehľad o meteorologickej situácii. Peľovým spravodajstvom poteší špecifickú skupinu ľudí, ktorým môže pomôcť vyvarovať sa nepríjemností.

Jediným kompromisom zostáva dizajn, ktorý nie je úplne najaktuálnejší. Aplikácia o počasí však nemusí lahodiť náročným očiam. Stačí, ak je spoľahlivá a plní svoj účel.

Ak vás aplikácia Počasie & Radar oslovila, môžete si ju do svojho smartfónu stiahnuť vo verzii pre operačný systém Android aj iOS.


Ďalšie články