Matovič z Pittsburghu: Štát buď pomôže U. S. Steelu Košice znížiť emisie alebo hrozí zánik výroby ocele

podpredseda vlády a minister financií Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Pavol Zachar/TASR

AKTUALIZOVANÉ Niet inej cesty, ako pomôcť košickým oceliarniam U. S. Steel Košice, než je dekarbonizácia, teda výmena vysokých pecí za elektrické. Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič počas tlačovej konferencie, na ktorej informoval o výsledkoch rokovaní v Pittsburghu.

Výmena pecí v košických oceliarňach by podľa slov vicepremiéra znížila emisie oceliarní o viac než 80 percent, išlo by však o obrovskú investíciu (asi 1,5 miliardy eur), preto je na mieste rozprávať sa o tom, či by oceliarne nemali dostať pomoc z Fondu obnovy či z iných zdrojov.

„Všetci vieme, že U. S. Steel Košice sú ekonomickým lídrom východného Slovenska, sú baštou zamestnanosti Košíc a okolia,“ podotkol Matovič s tým, že na Slovensku pôsobia tieto oceliarne už 23 rokov. Platí však, že trh s oceľou je v súčasnosti pod veľkým tlakom a oceliarske firmy po celom svete sa dostávajú do záporných čísel a mnohé skrachovali. Zároveň tieto firmy ovplyvňujú aj tlaky Európskej komisie na znižovanie emisií.

Práve zmena spôsobu výroby ocele v tomto podniku na východe Slovenska môže pomôcť naplniť záväzok Slovenska znížiť emisie. Aktuálne podnik produkuje v troch vysokých peciach, s ktorými súvisia emisie v objeme miliónov ton CO2 ročne. Slovensko sa však zaviazalo do roku 2030 znížiť emisie, preto chce podniku s dekarbonizáciou pomôcť.

Koniec výroby ocele na Slovensku?

Cieľom Matovičovej pracovnej cesty bolo podľa jeho slov dohodnúť sa s materskou firmou košických oceliarní, či sa štát spolu s podnikom pustia do takejto investície. „Až potom budeme hľadať možnosti,“ podotkol vicepremiér.

Rozhodnutie teda zatiaľ nepadlo a o konkrétnej ponuke štátu smerom k podniku či sumách sa minister financií vyjadrovať nechcel, pretože je viazaný mlčanlivosťou. Ako však uzavrel, buď štát spoločne s podnikom do takejto investície pôjdu, alebo výroba ocele na východe Slovenska zrejme postupne zanikne.

Podľa oceliarní boli diskusie s ministrom Matovičom konštruktívne a prínosné. „Predstavitelia U. S. Steel boli obzvlášť potešení vôľou vlády Slovenskej republiky nájsť praktické riešenia pre naše spoločné úlohy, ako vylepšiť životné prostredie, klímu, podnikanie a ekonomiku. Tešíme sa na pokračovanie našich snáh, ako presadzovať spoločný záujem všetkých. Ide pritom o našich zákazníkov, zamestnancov, investorov, komunitu, Slovensko a aj našu planétu,“ uviedol pre hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

(tasr, top)


Ďalšie články