Heger oznámil skončenie núdzového stavu

Eduard Heger, Boris Kollár tlaèová konferencia k ïalšej pomoci pre gastro a cestovný ruch Predseda vlády Eduard Heger (v popredí). Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Po krátkom rokovaní vlády pred novinárov v piatok popoludní predstúpil premiér Eduard Heger spoločne s ďalšími členmi vládnej koalície a oznámil skončenie núdzového stavu. Definitívne vyprší uplynutím 14. mája.

V piatok o pol tretej sa na Úrade vlády stretol kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO) a po polhodine odklepol koniec núdzového stavu. Premiér však vyzval, aby boli ľudia naďalej zodpovední a dodržiavali vyhlášky a opatrenia z covid automatu. Poďakoval sa ľuďom za trpezlivosť a dodržiavanie pravidiel.

„Sľúbili sme, že núdzový stav nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako to bude potrebné, a to sme dodržali a núdzový stav sme zrušili,“ uviedol Heger. Dodal, že očkovanie je tá najužitočnejšia zbraň na pandémiu.

Aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak sa Slovákom poďakoval za to, že sa zodpovedne správali počas celého núdzového stavu. „Urobili sme aj chyby, ktoré sme sa snažili obratom napraviť, ale som rád, že sa nám to podarilo spoločnými silami, a som rád, že môžeme od zajtra núdzový stav zrušiť,“ uviedol Krajniak.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová dodala, že sa skončením núdzového stavu končí zákaz zhromažďovania aj vychádzania. Aj ona však varovala, že ľudia majú byť stále ostražití a vyzvala ich, aby sa išli zaočkovať.

„Núdzový stav sme potrebovali najmä preto, že boli niektoré opatrenia nevyhnutné pre chod krajiny,“ povedala po rokovaní vlády predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája. Mimoriadna situácia z 11. marca trvá naďalej, aj po ukončení núdzového stavu.

Vláda vyhlásila núdzový stav uznesením ešte 30. septembra minulého roka. Platil od 1. októbra na 45 dní. Následne ho kabinet viackrát predlžoval. Naposledy koncom apríla, keď odsúhlasil jeho predĺženie o 30 dní, teda do 28. mája.

Vláda ruší predčasne núdzový stav po tom, ako Národná rada SR schválila novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. Kabinet má vďaka tomu nástroje na prijímanie opatrení hospodárskej mobilizácie bez núdzového stavu.

(top, tasr)


Ďalšie články