Väčšina francúzskych policajtov podporuje za prezidentku Le Penovú napriek snahe prezidenta Macrona

Marine le Penová Líderka Národného zhroaždenia a prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Rok pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku sa líderke Národného zhromaždenia Marine Le Penovej darí zbavovať sa zlého imidžu a nálepky hrozby pre demokraciu. Jej podpora rastie aj medzi policajtmi. Viacero z nich sa v ostatných mesiacoch stali terčom smrteľných útokov. Policajti ju podporujú napriek tomu, že si ich snaží nakloniť prezident Emmanuel Macron.

Podľa prieskumu Centra pre politický výskum (Cevipof) až 60 percent policajtov podporuje Le Penovú. Percento je ešte vyššie, ak sa zameriame na konkrétne skupiny.

Podľa prieskumu, ktorý uverejnil francúzsky denník L’Opinion, podporujú Le Penovú takmer tri štvrtiny policajtov v aktívnej službe (74 percent). V prípade policajtov vo výslužbe má antiimigračná politička podporu niečo vyše polovice z nich (51 percent).

Ak k polícii pridáme ešte aj armádu, tak v prvom kole prezidentských volieb by líderku Národného zhromaždenia podporilo dovedna až 44 percent policajtov a vojakov. V druhom kole mala priazeň až 60 percent členov ozbrojených zložiek.

Podpora Le Penovej od francúzskych bezpečnostných zložiek je o niečo vyššia, ako bola pred prezidentskými voľbami v roku 2017, keď politička skončila druhá za Emmanuelom Macronom. Necelý rok pred prezidentskými voľbami sa ukazuje, že sa duel zopakuje a ich šance sú vyrovnané.

Kým Le Penovú vníma pozitívne približne polovica (48 percent) policajtov vo Francúzsku, pretože podľa prieskumu lepšie rozumie ich problémom, tak Macrona len 13 percent opýtaných. Napriek tomu, že prezident presadil zákon, ktorý dáva polícii väčšie právomoci a ochranu.

Pred mesiacom francúzsky parlament schválil kontroverzný zákon o verejnej bezpečnosti. Umožňuje polícii používanie dronov a kamier na monitorovanie demonštrácií a dáva väčšie právomoci mestskej polícii.

Verejnosť a médiá ostro protestovali proti paragrafu, ktorý v pôvodnej verzii pod hrozbou sankcie zakazoval zverejňovanie a šírenie fotiek policajtov. Písali sme o tom v Štandarde. Paragraf si vylobovali policajné odbory, ktoré sa sťažovali na čoraz početnejšie útoky na mužov zákona.

Pribúda útokov na policajtov

Preferencie Le Penovej u bezpečnostných zložiek štátu zrejme dvíhajú aj úmrtia členov policajného zboru, ktoré sa odohrali v uplynulých týždňoch. Zastrelenie policajta pri protidrogovej razii v Avignone či dobodanie policajnej úradníčky na smrť mužom tuniského pôvodu priamo pri vstupe do policajnej stanice v Rambouillet spôsobujú, že Francúzi chcú zvýšenie bezpečnosti. Obyvatelia sa v prieskumoch čoraz viac ozývajú proti masovej migrácii, obávajú sa radikálneho islamu a zhoršovania bezpečnostnej situácie.

Denník Le Figaro podrobne popisuje rozsah útokov na políciu pri výkone služby. Tvrdí, že vlani utrpelo zranenia 8 719 policajtov a 11 zomrelo.

Len za prvé tri mesiace tohto roku bolo podľa francúzskeho denníka počas operácií zranených 727 policajtov. Správa dodáva, že v priemere je vo Francúzsku každú hodinu napadnutý jeden policajt.

Le Penovej pritom rastie podpora aj medzi mladými. Prvovoliči síce inklinujú stále k Macronovi, ale už v kategórii od 25 do 34 rokov vedie Le Penová. V minulých prezidentských voľbách to bolo naopak. V roku 2017 chcelo v tejto vekovej skupine voliť Macrona 29 a Le Penovú 23 percent ľudí. Teraz je pomer 20 k 29 percentám.


Ďalšie články