Klus: Od budúceho týždňa zrejme povolíme dovolenky v zahraničí. Od konca júna uľahčí cestovanie covid pas

85. schôdza vlády SR Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) Foto: TASR/Jaroslav Novák

Budúcotýždňová noc z utorka na stredu by mala priniesť veľký zlom. Podľa všetkého sa skončí aj zákaz dovoleniek v zahraničí a vláda spustí cestovný semafor. V júni zas začnú fungovať covid pasy, ktoré zjednodušia cestovanie po Európe. V rozhovore so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom sa dočítate o regionálnych dohodách na zjednodušenie cestovania, jeho názore na očkovanie a detailoch covid pasu. Ten sa už vo väčšine členských štátov Európskej únie testuje, na Slovensku zatiaľ nie.

Kedy sa skončí zákaz dovoleniek v zahraničí? Bude to už v sobotu, ako ste dávnejšie avizovali, alebo až v utorok, naraz so skončením núdzového stavu? [Rozhovor sa uskutočnil 13. 5. 2021. Vláda oznámila zrušenie núdzového stavu 14. 5. popoludní, skončí sa o polnoci z piatku na sobotu, pozn. red.]

Sobota vznikla ako reakcia na to, že viaceré členské štáty ohlásili práve 15. máj ako deň, kedy chcú spustiť turistickú sezónu. Takže na náš návrh sa konzílium venovalo tomuto termínu. Zdá sa však, že to bol veľmi ambiciózny dátum, v každom prípade 18. máj by mohol byť realitou, keďže vtedy zaniká aj núdzový stav a dá sa predpokladať, že sa už nebude predlžovať. To je prvá dobrá správa. Druhá dobrá správa je, že sa konzílium opakovane stotožnilo s prechodom do takzvaného semaforového systému. Aktuálne sa debatuje o tom, ktoré štáty zaradiť medzi zelené, červené či čierne, ktoré sú najnebezpečnejšie. Aj semafor by sme rovnako mohli spustiť 18. mája, čo však ešte nie je potvrdené. Ja by som bol rád, aby to tak bolo.

Keď sa rozprávame o 18. máji, tak myslíme polnoc?

Áno, malo by sa to zmeniť o polnoci z utorka na stredu.

V stredu ráno už teda budú môcť ísť Slováci do potravín v Rakúsku alebo na trh do Poľska?

Nie celkom. Možnosť vycestovania je do veľkej miery ovplyvnená podmienkami v štáte, do ktorého ideme. Do Česka sa už dá vycestovať s 24 hodín starým antigénovým testom a 72 hodín starým PCR testom bez karantény. Rakúsko ani Poľsko takéto výhodné podmienky nemajú a Maďarsko je prakticky od vlaňajšieho septembra pre našich občanov zatvorené. Dlhodobo upozorňujeme, že vždy, keď chcú Slováci cestovať, musia si skontrolovať podmienky štátu, do ktorého idú. Najlepšie na stránke ministerstva zahraničných vecí, ktorú aktualizujeme denne okrem iného podľa informácií z našich zastupiteľských úradov. Iná otázka je, čo platí pre Slovákov, keď sa vracajú späť. V tejto chvíli máme napríklad s Českom asymetrický režim. Česi nás pustia cez hranice s antigénovým testom a bez karantény, pretože je u nás dobrá epidemická situácia. Lenže pri vstupe späť musíme ísť do karantény a absolvovať test, s výnimkou tých, ktorí už sú zaočkovaní. Verím, že toto sa spustením semaforu pre viaceré štáty skončí a budeme fungovať bez obmedzení.

Po skončení zákazu dovoleniek v zahraničí zrejme stúpne záujem o lety z neďalekej Viedne. Funguje pri ceste na letisko nejaký osobitný režim?

Ten už máme dnes. Policajti na hraniciach kontrolujú, či niekto cestuje len s cieľom tranzitu na letisko, stačí im ukázať letenky. Nemusíte teda spĺňať podmienky, ako keby ste išli do Viedne na nákup alebo výlet. Vytvorili sme na to aplikáciu naletisko.mzv.sk, ktorá je v angličtine, nemčine a slovenčine. Keď si ju vyplníte, môžete dokonca pre niekoho prísť na letisko ako odvoz. Týka sa to letísk v okolitých štátoch. Zatiaľ sa nám to osvedčilo.

Takže na hranici sa až tak veľa nezmení, len si už policajti nebudú pýtať dôkaz o tom, že nejdete do zahraničia na rekreáciu?

Áno, už nemusíte dokazovať, že idete do Hurghady za svojím zubárom. (smiech) Môžete povedať, že idete na dovolenku.

Ľudia sú kreatívni, šírili sa správy o rôznych zdôvodneniach ciest do zahraničia. Bolo toto opatrenie vôbec vynútiteľné?

Ja si myslím, že do veľkej miery áno, máme veľa ľudí, ktorí chceli dodržiavať pravidlá. Iste, niektorí nahlasovali rôzne kongresy, ukazovali pozvánky, alebo argumentovali lekárskou či kúpeľnou starostlivosťou v zahraničí. Aj to je jeden z motívov, prečo tento zákaz zrušiť, ale o to viac treba mať pod kontrolou ľudí pri návrate z rizikových štátov na základe semaforu. S tým súhlasí aj konzílium a verím, že už čoskoro budeme vedieť ukázať občanom cestovnú mapu a povedať im, kam cestovať neodporúčame a kde to rizikové nie je.

Tento týždeň bolo v Bratislave rokovanie zoskupenia Central 5 (C5), ktoré združuje Slovensko, Česko, Rakúsko, Slovinsko a Maďarsko. Bola reč o vytvorení stredoeurópskej zóny, kde sa bude dať cestovať bez obmedzení. Podobný návrh zaznel aj na úrovni V4. Do akej miery sa bude táto zóna prekrývať s plánovaným cestovným semaforom? Napríklad v Maďarsku je pandemická situácia stále o dosť horšia ako na Slovensku.

Pokiaľ viem, naši epidemiológovia budú posudzovať nielen počet nakazených, ale aj počet zaočkovaných a dôveryhodnosť oficiálnych štatistík. Podľa toho budú tvoriť cestovnú mapu. Už teraz viem povedať, že v zelenej farbe zrejme bude napríklad Portugalsko, Írsko alebo Fínsko. Trúfam si povedať, že po 18. máji by tam už mohli patriť dokonca všetky členské štáty EÚ.

Bude Slovensko aj tak nadväzovať bilaterálne dohody o jednoduchšom cestovaní aj so štátmi mimo strednej Európy, napríklad s Chorvátskom, Gréckom alebo Bulharskom?

Máme viacero ponúk na bilaterálne dohody. Našim partnerom v strednej Európe, ale aj v Dánsku či Izraeli hovoríme, že sme pripravení sa dohodnúť, kým nefungujú celoeurópske covid certifikáty, lebo našou prioritou je spoločné európske riešenie. Tieto by mali začať platiť 15. júna a spoliehame sa na ne.

O 15. júni sa hovorilo predtým. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok tento týždeň hovoril o spustení digitálnych zelených preukazov, ľudovo covid pasov, až koncom júna.

Stále technicky pracujeme s 15. júnom. Všetky členské štáty vedia, že dovtedy musí byť technické riešenie hotové. Už ho máme, ale ešte ho treba “nakŕmiť” informáciami z databáz. Nedá sa vylúčiť, že sa to nestihne a posunie o týždeň, dva. Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že tento projekt zlyhá.

Európsky parlament (EP) podporil covid pasy, ale má trochu inú predstavu ako členské štáty, teda Rada EÚ. Parlament presadzuje rovnocennosť očkovania a testu. Testy chce bezplatné. Členské štáty namietajú, že očkovanie by malo mať väčšiu váhu ako test. Argumentujú nižším rizikom a stále zvažujú prísnejšie opatrenia nad rámec covid pasu. Nájdu včas spoločnú reč?

V konečnom dôsledku je na každom členskom štáte, ako si nastaví konkrétne kritériá vstupu. Pre nás je podstatné, aby bolo v covid certifikáte zahrnuté aj antigénové, aj PCR testovanie, potvrdenie o prekonaní choroby a očkovanie – akou vakcínou a kedy. Keď človek s QR kódom niekam pricestuje, bude jasné, či spĺňa podmienky na vstup do nejakého štátu, alebo nie.

Digital Green Certificate

To facilitate the safe free movement of citizens inside the EU during the pandemic, we are proposing a digital green certificate.

A digital green certificate is a proof that a person has been vaccinated against COVID-19, recovered from COVID-19, or received a negative test result. It should:
✅ be accepted in all EU countries,
✅ contain only essential information,
✅ and make it easier to exercise the right to free movement in the EU.

A common EU-approach to digital green certificates will help us to ensure EU citizens and their family members can travel safely this summer.

Uverejnil používateľ European Commission Streda 17. marca 2021

Krátke video o tom, ako budú fungovať covid pasy. Zdroj: Facebook Európskej komisie

Covid pasy sa po technickej stránke programujú na európskej úrovni. Ako sa pripravuje Slovensko?

Tak, aby sme do toho pasu boli schopní vložiť všetky naše databázy potrebné na jeho plnú funkčnosť.

Pokiaľ viem, takmer vo všetkých členských štátoch už covid pasy testujú, ale na Slovensku nie. Je to pravda?

Nie je vylúčené, že sa k nim pridáme. Ale toto je otázka, ktorú musíte smerovať na ministerstvo zdravotníctva. Keď sme sa ich na to pýtali my, ubezpečili nás, že do 15. júna budú mať všetko pripravené. Tiež by som bol rád, keby sa tá aplikácia začala testovať aj u nás, aby sme predišli akýmkoľvek prípadným problémom.

Veríte rezortu zdravotníctva, že to bude fungovať? Opakovane vidíme zlyhania, na čele Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sa vystriedali za dva mesiace traja riaditelia.

Nič iné mi nezostáva, len veriť, že to tak bude. Ak sa to nepodarí, tak budeme musieť, bohužiaľ, odovzdávať našim európskym partnerom smutné správy o tom, že nie sme pripravení. Preto verím, že si uvedomujú mieru zodpovednosti, ktorú majú.

Keď sa ide človek otestovať alebo zaočkovať, spravidla dostane potvrdenie v slovenčine. Prečo očkovacie centrá nevydávajú potvrdenia v angličtine? Pokiaľ viem, v súčasnosti je potrebné mať pri cestovaní do zahraničia buď medzinárodný očkovací preukaz, alebo notársky overený preklad dokladu o očkovaní, čo znamená dodatočné komplikácie a náklady.

Na vlastné oči som videl, že už pred mesiacom vydávali niektoré očkovacie centrá dvojjazyčné potvrdenie. Sám sa čudujem, prečo to tak nie je všade, ale opäť – to je otázka na ministerstvo zdravotníctva. Iste, riešením je aj medzinárodný očkovací preukaz alebo notársky preklad, čo nie je ideálne a stojí to peniaze navyše. Preto ľuďom opakujeme, že je to dočasné riešenie, kým sa nespustia bezplatné covid pasy. Mali by všetko zjednodušiť prepojením na testovacie centrá. V aplikácii bude v jednom QR kóde všetko.

Colníci teda budú kontrolovať QR kódy všetkým? Máme očakávať zápchy na hraniciach?

Predpokladám, že to bude tak ako dnes – námatkové kontroly, ktoré sú v niektorých hodinách hustejšie. Nemáme ešte celkom jasno v tom, ako konkrétne to bude fungovať, ale už vieme, že hovoríme o aplikácii v smartfóne. Veľkou zmenou bude, že kým teraz musí policajt zisťovať, odkiaľ niekto cestuje a aký má test, po novom sa to vďaka semaforu zmení o 180 stupňov. Bude na nás dokázať, že cestujeme z menej rizikového štátu a spĺňame platné pravidlá.

Takto by malo vyzerať kontrolovanie covid pasu v praxi pomocou skenovania QR kódu v mobilnej aplikácii. Zdroj: Facebook Európskej komisie.

V novej verzii covid automatu sa píše, že testy by mali byť dostupnejšie. Nie všetci už sú zaočkovaní. Bude strana SaS tlačiť na to, aby boli testy lacnejšie? Keď sa bavíme o štvorčlennej rodine, tak PCR testy pred dovolenkou ich môžu stáť aj 200 eur.

Tu by som veľmi rozlišoval. Keď sa niekto nemôže očkovať, tam súhlasím s bezplatnými PCR testami. Máme však bezplatné očkovanie a keď oň niekto nemá záujem, tak nevidím dôvod na to, aby sme mu test pravidelne preplácali.

Lenže mnohí stále ešte čakajú na očkovanie, prípadne majú za sebou len prvú dávku a aj po tej druhej ešte niekoľko týždňov trvá, kým sú plnohodnotne chránení.

To je druhá vec. Viem si predstaviť, že kým pokročíme v očkovaní, tak by mohli byť PCR testy aj antigénové testy bezplatné. Na druhej strane, počas mája príde dostatok vakcín, takže je reálne, že ponuka konečne prekročí dopyt a počas júna by už takmer všetci, čo majú záujem, mohli byť zaočkovaní. Je to o to dôležitejšie, že stále máme pomerne veľké regionálne aj vekové rozdiely v zaočkovanosti. Tak trochu sa spolieham aj na to, že vôľa ľudí cestovať by mala byť dostatočným motívom na očkovanie. Bez vakcíny neohrozujú len seba, ale aj obyvateľov iných štátov, ktoré majú potom plné právo rozhodnúť, koho pustia na svoje územie. Aj Slovensko chce pozitívne motivovať tých, ktorí sú menším potenciálnym rizikom.

Časť obyvateľov čaká na určitú vakcínu, odmietajú napríklad látku od AstraZenecy a chcú Pfizer, ktorého v máji prichádzajú státisíce. Začne sa očkovať aj Sputnikom. Myslíte si, že to spôsobí väčší pokrok v tempe očkovania?

Ja verím, že áno. Vieme o tom, že niektorí sa chcú zaočkovať len Sputnikom. Ja hovorím, že radšej Sputnikom ako ničím, ak to má zvýšiť mieru kolektívnej imunity na Slovensku.

Pandemická situácia sa zlepšuje. Otvárajú sa obchody, terasy. Na niektorých miestach by sa podľa oficiálnych pravidiel mali kontrolovať negatívne testy, v realite sa to skôr ignoruje. Budú mať turistické destinácie vôbec ambíciu nejaké certifikáty kontrolovať? Nehrozí preto po lete tretia vlna?

Samozrejme, preto hovoríme, že sa musíme ponáhľať pomaly. Chápeme občanov a médiá, keď sa nás pýtajú, kedy už budú môcť ísť ľudia na dovolenku, ale naši epidemiológia hovoria o opatrnosti, aby sa neopakovala situácia z vlaňajšej jesene. Teraz však už na rozdiel od minulého roka máme očkovanie, preto som optimista. Veľakrát sa zabúda, že tie covid certifikáty nie sú ako cestovné pasy. Viacero štátov avizuje, že ich bude kontrolovať pri využívaní služieb. Napríklad pri nástupe na trajekt z pevniny na niektorý z chorvátskych ostrovov, alebo pri ceste na športové či kultúrne podujatie. Nikomu z nás nie je príjemné, že tu takéto nástroje máme a všetci by sa radi vrátili do obdobia pred pandémiou. No o to viac verím, že covid certifikáty sú a budú len dočasným riešením. Verím, že čoskoro na ne budeme môcť zabudnúť.

Ministerstvo dopravy dávnejšie naznačilo, že tieto certifikáty by bolo možné používať aj na Slovensku, napríklad na vstup do hotela či sauny. Je táto možnosť ešte v hre?

Určite, takéto úvahy sú v celej Európe. Musíme počkať, kým budú certifikáty hotové. Potom sa môžeme rozprávať o rôznych možnostiach využitia. Ja by som sa veľmi potešil, keby sme takto mohli pomôcť cestovnému ruchu. Ak je možnosť bezplatne sa zaočkovať, tak tí zaočkovaní by mali byť do istej miery pozitívne motivovaní. To je dôsledok slobodného rozhodnutia očkovať či neočkovať sa.

Budú naozaj covid pasy dočasné? Nehrozí, že sa s ďalšími vlnami pandémie stanú trvalým nástrojom, ako sa to stalo pri viacerých krízových európskych riešeniach v minulosti?

To je ako s rúškami. Vie dnes niekto, či ich budeme mať večne na tvárach? Epidemiológovia tvrdia, že by sa dostatočným zaočkovaním mohlo stať z korony niečo ako chrípka a nebudú hroziť vážnejšie masové hospitalizácie. Potom by sme už nepotrebovali rúška ani covid pasy. Už nech to tu je.


Ďalšie články