Dánska vláda opäť pritvrdzuje. Imigrantov plánuje otáčať smer Rwanda

Prílev migrantov na ostrove Lampedusa Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Dánsko pokračuje v tvrdom postupe voči žiadateľom o azyl. Po novom chce prijať zákon, na základe ktorého by dané osoby mohlo automaticky posielať do iných štátov mimo starý kontinent. Zmluvu s jednou krajinou už má uzavretú.

Dánska vláda predložila na konci apríla návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o cudzincoch. Po novom by tak okrem iného mohla žiadateľov o azyl presmerovať do štátov mimo Európskej únie. Dánsko žiadateľov na začiatku preverí a následne ich pošle do tretieho štátu, ktorý bude túto žiadosť ďalej spracúvať.

Zmluvu o prijatí žiadateľov sa Dáni pokúšali uzavrieť s niekoľkými africkými štátmi ako Tunisko či Etiópia. Pred pár dňami sa im podarilo podpísať dohodu s Rwandou. S rozhodnutím suverénneho štátu však nesúhlasí každý.

Dánsko má voči týmto ľuďom dlh, koná protiprávne, tvrdia neziskovky

Reakcie ľudskoprávnych organizácií na seba nenechali čakať. Podľa organizácie Amnesty International koná Dánsko zrejme protiprávne. Podľa jej riaditeľa Nilsa Muižnieksa nemôže týmto osobám odoprieť právo na azyl a nemôže ich previesť do tretieho štátu bez požadovaných záruk.

Takéto návrhy podľa neho zbavujú vlády zodpovednosti za ochranu bezpečnosti daných osôb. Zároveň vraj vytvárajú v Európe a vo svete nebezpečný precedens.

„Myšlienka, že bohaté štáty si môžu zaplatiť cestu von zo svojich medzinárodných záväzkov a zbaviť žiadateľov o azyl práva na to, aby Dánsko posúdilo ich žiadosť, je hlboko znepokojujúca,“ myslí si Muižnieks.

Dánska premiérka: Naším cieľom je nula azylantov

Hoci má táto severská krajina v našich končinách proimigračný imidž, už nejaký mesiac je realita opačná. Kodaň novými ustanoveniami totiž iba nadväzuje na viaceré verdikty a vyhlásenia podobného charakteru z nedávnej minulosti.

Štandard koncom januára informoval, že sociálnodemokratická premiérka Mette Frederiksenová predstavila svoj plán, aby jej krajina neprijala už ani jedného žiadateľa o azyl. Uviedla to počas diskusie v parlamente, pričom dodala, že cieľ je síce nula azylantov, ale nevie to na 100 percent sľúbiť.

„Nemôžem prisľúbiť nula žiadateľov o azyl, ale môžeme vytvoriť víziu, ako sme to spravili pred voľbami, že chceme nový azylový systém a že ho vieme zaviesť… Musíme sa postarať o to, aby ich do našej krajiny neprišlo veľa, inak bude naša sociálna súdržnosť v ohrození. Už teraz je vystavená riziku,“ komentovala Frederiksenová.

Veľa get, veľa problémov?

Zhruba dva mesiace nato prišiel dánsky minister vnútra Kaare Dybvad Bek s návrhom zákona, ktorého cieľom je do 100 rokov obmedziť podiel obyvateľov nezápadného pôvodu na maximálne 30 percent v každom okrese. Takýto krok má zabrániť vzniku „paralelných náboženských a kultúrnych spoločností“ a get.

Proti návrhu zákona na obmedzenie podielu nezápadných migrantov sa v Dánsku ozvali niektoré menšiny. Podľa ich predstaviteľov je to myšlienka nadradených belochov (white supremacists), ktorá sa vyhýba riešeniu rasizmu v krajine a bráni migrantom v integrovaní sa do väčšinovej spoločnosti.

Sýrčania, vráťte sa domov

Ako informoval Štandard, Dánsko začalo s nepredlžovaním povolenia na pobyt niektorým sýrskym migrantom. Majú sa vrátiť do materskej krajiny, kde je to podľa dánskych úradov údajne už bezpečné. Išlo minimálne o 189 ľudí, pričom sa prehodnocuje status ďalších piatich stoviek.

„Vládna politika funguje a odmietam ustúpiť, nestane sa to. Sýrskym migrantom sme jasne komunikovali, že ich povolenie na pobyt je dočasné a že môže byť zrušené v prípade, keď prestane existovať dôvod na ochranu,“ uviedol na margo kritikov minister pre imigráciu a integráciu Mattias Tesfaye.


Ďalšie články