Kritici potratov ako hrozba demokracie? Slovenskí poslanci chcú Bruselu vystaviť stopku

Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Odporcovia potratov prispievajú k narúšaniu demokracie. Aj o tom vraví správa, ktorú môže onedlho posvätiť Európsky parlament. Skupina poslancov Národnej rady sa tomu snaží zabrániť aj na slovenskej pôde a parlamentu v Bratislave predložila návrh uznesenia. Vraví v ňom o nerešpektovaní základných zmlúv EÚ či o tom, že Únia opäť prekračuje svoje kompetencie. Európsky výbor ho už nášmu parlamentu odporučil schváliť.

Výbor europarlamentu pre ženské práva a rodovú rovnosť tento týždeň schválil kontroverznú správu chorvátskeho socialistického europoslanca Predraga Freda Matiča. Text týkajúci sa prevažne práv na potrat a antikoncepciu prešiel hladkým hlasovaním členov výboru v pomere 27 ku 6.

Dokument okrem notoricky známych téz pracuje s tým, že porušovanie týchto práv je „formou násilia páchaného na ženách“, odporcov potratov označuje za ľudí prispievajúcich k narúšaniu demokracie a výhradu vo svedomí lekárskych pracovníkov chcel do budúcnosti vymeniť za „odmietnutie zdravotnej starostlivosti“.

V správe neboli podľa kritikov len obsahové chyby, ale okrem iného zasahovala do oblasti zdravotníctva a vzdelávania, ktoré sú v kompetencii jednotlivých členských štátov. Štandard sa téme podrobnejšie venoval v samostatnom článku.

Lexmann: Je to neprijateľné

„Je neprijateľné, aby bola niekoľko rokov po tom, čo bola Európskym parlamentom odmietnutá správa Estrela, opätovne predložená správa k tejto téme výlučnej kompetencie členských štátov a takto narúšala princíp subsidiarity,“ zdôraznila europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann vo vyjadrení pre Štandard.

„Apelujem na občanov Slovenskej republiky a celú našu občiansku spoločnosť…, aby vyzvali europoslancov zvolených za Slovenskú republiku na obranu Zmluvy o EÚ ako základného kameňa európskej integrácie a európskych hodnôt a aby svojím hlasovaním odmietli návrh iniciatívnej správy Matič,“ žiadala ešte pred hlasovaním najväčšia kritička tohto dokumentu Anna Záborská.

Politička zhruba mesiac pred tým, ako správa dorazí aj do pléna Európskeho parlamentu, ako konečnej zastávky, sľubuje, že zo svojej pozície urobí maximum, aby si v uvedených sférach uchránilo Slovensko suverenitu.

Skupina poslancov sa obracia na slovenský parlament

Pričiniť sa o to chce aj návrhom uznesenia, aby Národná rada europoslancom pripomenula, že „otázky týkajúce sa zdravotnej politiky a vzdelávania sú v kompetencii národných štátov“. Vychádza pritom aj z programového vyhlásenia, v ktorom sa inými slovami hovorí o kontinuite v kultúrno-etických otázkach. Návrh pripravila spolu s ďalšími poslancami.

„Nerešpektovanie ustanovení Zmluvy o fungovaní Európskej únie môže oslabiť inštitucionálne fungovanie celej európskej integrácie. Je dôležité, aby orgány verejnej moci konali iba to, čo im právna úprava, vnútroštátna alebo nadnárodná, dovoľuje,“ píše sa v zdôvodnení textu.

Návrh vo štvrtok prerokovali aj na európskom výbore parlamentu a jeho členovia odporučili Národnej rade návrh uznesenia schváliť.

Zasadne koaličná rada

Iniciatíva skupiny poslancov na čele s poslankyňou Záborskou však nevonia každému. Kritické hlasy hovoria o tom, že návrh nebol najprv prerokovaný koaličnou radou tak, ako to stanovuje programové vyhlásenie vlády. Nevedeli o ňom v SaS a ani v strane Za ľudí. Koaličná rada bude k tomuto bodu podľa hovorcu SaS zasadať až v pondelok.

Kresťanská únia sa voči tomu bráni tvrdením, že návrh prerokovali len v poslaneckom klube OľaNO a s niektorými predstaviteľmi koaličných poslaneckých klubov z dôvodu nedostatku času, keďže europarlament sa bude správou zaoberať o necelý mesiac.


Ďalšie články