Deti sa českého vicepremiéra pýtajú, či pôjde do basy, sťažuje sa Hamáček po zrušenej ceste do Moskvy

Prílet vyhostených èeských diplomatov z Ruska do Prahy Jan Hamáček. Foto: TASR/AP

Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček má pre vyšetrovanie výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach a následnú kauzu okolo jeho cesty do Moskvy posilnenú ochranku. Sťažuje sa pritom, že škandál, ktorý stupňujú nejasnosti okolo jeho plánovanej cesty do Ruska, poškodzuje jeho okolie. Aj jeho stranícki kolegovia ho však v tomto prípade podozrievajú z klamstva.

„Vplyv na moje okolie je devastujúci. Deti sa ma pýtajú, či pôjdem do väzenia, pýtajú sa, či som niečo vykonal. Je to devastujúce, nikomu to neprajem,“ povedal minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) v relácii Epicentrum na českom portáli Blesk. Dodal, že sa mu vyhrážajú smrťou a jeho svet je vraj v troskách. To je podľa neho realita jeho života v uplynulých týždňoch.

Zrútenie celého osobného sveta, ako o ňom hovorí Hamáček, nastalo po zverejnení článku na portáli Seznam Zprávy, ktorý informoval, že minister vnútra mal na návšteve Moskvy v pláne ruským politikom údajne ponúknuť informácie o vrbětickom škandále výmenou za milión vakcín Sputnik V a zelenú na usporiadanie rusko-amerického summitu medzi Vladimirom Putinom a Joeom Bidenom.

Článok šokoval opozíciu aj kolegov z vlády. Začali sa objavovať obvinenia z vlastizrady i z toho, že Hamáček plánoval takto zapredať Česko. Nasledovali vyhrážky zo strany verejnosti, pre ktoré posilnili ministrovi ochranku.

Dôležité pozadie

Pripomeňme, čo zrúteniu Hamáčkovho sveta predchádzalo i to, že vicepremiér sám ponúkol v priebehu uplynulých týždňov niekoľko rôznych verzií toho, prečo a či vlastne vôbec chcel ísť do Moskvy. To si všimli aj jeho stranícki kolegovia, ktorí ho podozrievajú z klamstva.

V polovici apríla sa český vicepremiér a vtedy zároveň zastupujúci minister zahraničných vecí pochválil, že sa v rámci zháňania vakcín proti ochoreniu COVID-19 chystá aj na pracovnú cestu do Moskvy. O pár dní na to však už tvrdil, že ho premiér Andrej Babiš (ANO) práve v deň jeho plánovanej cesty do Ruska potrebuje na rokovaní vlády. Cestu zrušili a Hamáček sa snažil presvedčiť verejnosť, že malo ísť o akúsi kamufláž pred oznámením výsledkov vyšetrovania výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach z roku 2014. To pripísalo zodpovednosť dvojici ruských agentov a viedlo k vzájomnému vyhosteniu diplomatov medzi Moskvou a Prahou.

Hamáček neskôr tvrdil, že do Ruska ísť vlastne ani nechcel, čo bola opäť iná verzia, ako ponúkol, keď povedal, že malo ísť o „zastierací manéver“. Seznam však prišiel pár týždňov po zrušenej ceste s informáciami o stretnutí, na ktorom sa o nej malo podľa viacerých svedkov a zdrojov hovoriť.

O pláne sa mal Hamáček na svojom rezorte radiť 15. apríla, teda deň po tom, čo oznámil, že do Moskvy poletí. S ministrom sa údajne stretli český veľvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, riaditeľ Úradu pre zahraničné styky a informácie (civilnej rozviedky) Marek Šimandl, riaditeľ Vojenského spravodajstva Jan Beroun a policajný riaditeľ Ján Švejdar. Neskôr mal doraziť aj najvyšší štátny zástupca (na Slovensku má túto funkciu generálny prokurátor) Pavel Zeman.

K takejto schôdzke, na ktorej sa mala preberať jeho cesta do Ruska, podľa ministra vnútra nikdy nedošlo. Stretnutie s Hamáčkom však Seznamu potvrdila väčšina účastníkov schôdzky, i keď nechceli hovoriť o bližších podrobnostiach. Zeman potvrdil, že na rokovanie s ministrom prišiel neskoro, keď už vraj bolo jasné, že žiadna cesta do Ruska sa neuskutoční.

Kto tu teda klame?

Hamáček krátko po zverejnení článku uviedol, že autor klame, a rovnako sa vyjadril aj v nedávnom rozhovore pre Blesk. „To, čo píše pán Kroupa, sú lži, nezmysly. On nemôže mať žiadny dôkaz, nahrávku, priameho svedka. Pán Kroupa, kde ho máte? Tak ho preložte, ukážte tie vaše dôkazy. Nemáte vôbec nič a klamete,“ odkázal Hamáček novinárovi portálu Seznam Zprávy.

Predseda českej sociálnej demokracie (ČSSD), ktorá sa necelého pol roka pred voľbami pohybuje v prieskumoch na päťpercentnej hranici zvoliteľnosti, pripravuje podať na médium predžalobnú výzvu. Ak neuspeje, tak je Hamáček pripravený pohnať vec na súd.

„V Rusku dnes oslavujú, pretože ak sa niečo pánovi Kroupovi podarilo, tak úplne vyhodiť do vzduchu bezpečnostné záujmy ČR. A mimochodom, bohužiaľ, mu v tom pomáhala opozícia tým, že naskočila na ten jeho článok bez toho, aby sa ma spýtala, alebo aby sa opýtala svojich bezpečnostných expertov,“ posťažoval sa Hamáček. Dodal, že Rusi sa na tejto situácii „chechcú“.

Klamať sa nemá

Kauza okolo Hamáčkovej údajnej cesty do Moskvy, ktorá sa v českej poslaneckej Snemovni riešila za zatvorenými dverami má pritom vážnu dohru v ČSSD. Ako svedka, po ktorom minister vnútra tak volal, vytiahol portál v jednom zo svojich článkov pardubického hajtmana Martina Netolického z ČSSD, ktorý opísal, že sa s ním Hamáček rozprával o zámere letieť do Ruska a priviezť Sputnik. I to však šéf sociálnych demokratov poprel a dodal, že Netolický sa neobjaví na kandidátke strany do parlamentných volieb.

Proti Hamáčkovi zaznieva pritom kritika aj vo vnútri ČSSD. Vo vládnej strane sa nájde mnoho ľudí, ktorí svojmu predsedovi a ministrovi vnútra v tejto veci nedôverujú a podozrievajú z klamstva pri vysvetľovaní kauzy okolo cesty do Moskvy práve jeho. Nepáči sa im, ako o svojej úlohe v celej kauze informuje, prípadne to, že sa zaplietol do spravodajských hier.

„Klamal, a klamať sa nemá. Je to neudržateľné a je to evidentne nepravda. Neverím tomu, že to bol zastierací manéver. Neviem, či sa tam nejako kšeftoval s Vrběticami, to zatiaľ nie je dorozprávané, a nemyslím si, že by v tom server Zoznam Správy niečo preukázal. Je však evidentné, že Jan Hamáček cestu plánoval a klamal o tom,“ cituje predsedu straníckej pražskej organizácie ČSSD Petra Pavlíka portál Českého rozhlasu.

Aj ďalší vysoko postavený sociálny demokrat v Česku Radek Scherfer si myslí, že by mal Hamáček celú situáciu vysvetliť a povedať, čo sa naozaj stalo. Špekulácie, ktoré sa okolo toho šíria, stranu podľa Shcerfera zabíjajú.

Poslanec ČSSD Václav Votava hovorí zase o tom, že Hamáčkove rôzne verzie vysvetlenia jeho plánovanej cesty do Moskvy poškodzujú nielen sociálnu demokraciu, ale aj celú Českú republiku.

Viacerí členovia českej sociálnej demokracie sa k situácii vyjadrili neutrálne alebo nechceli predsedove počínanie vôbec komentovať. Napríklad Jan Mečl, šéf libereckej straníckej organizácie, to označil za „blbosť“ a zástupný problém.


Ďalšie články