Denné povzbudenie: Otec a ja

ben-white-JJ9irt1OZmI-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: Ben White/unsplash.com

Od malého dieťaťa som mal ten dar, že som vnímal, že som milovaný aj tatkom, aj mamkou. Zvlášť cez tatka to bolo úžasné v tom, že častokrát brával mňa aj mojich súrodencov von a hrali sme sa spoločne futbal. Keď som videl, ako sa správa k mamke, vyučovalo ma to, akým spôsobom sa správať k ženám, akým spôsobom byť milý a ústretový. Miloval a miluje moju mamku a som mu veľmi vďačný, že som mal vo svojom živote túto výchovu

Hlboko sa to do mňa vpísalo. Neskôr ma ako muža formoval môj nebeský Otec tak, že mi do života poslal kamaráta Lukáša, cez ktorého som na strednej škole jednak bližšie prilipol k Bohu, a zároveň ma cez neho otvoril pre rôzne dobrodružstvá ako lezenie po skalách, trávenie času v prírode, učil ma byť úprimný sám k sebe, byť zodpovedný, vidieť druhých ľudí či plánovať si veci. 

“Ježiš pozdvihol oči k nebu a modlil sa: „Svätý Otče, zachovaj ich vo svojom mene, ktoré si ty dal mne, aby boli jedno ako my.”

Jn 17, 11b

Neskôr, keď som vstúpil do seminára, poslal mi Mateja, cez ktorého som mohol spoznať, ako jednoducho sa dá rozprávať s Bohom, povedať mu to, čo mám na srdci, tráviť čas s jeho Slovom – s Božím slovom a rovno na to Slovo odpovedať, komunikovať s Pánom Ježišom, s nebeským Otcom cez toto Slovo. 

A neskôr, keďže som mužom, ktorý pochádza z mesta, z bytovky, Boh Otec zariadil veci tak, že na pastoračnom ročníku som bol na dedine, kde mi poslal pána Andreja, cez ktorého som sa naučil spústu vecí – krovinorez, kosačka, zbíjačka… Keď som zbíjal základy, mal som pocit, že sa rozplačem od šťastia z toho zážitku. 

Boh Otec ma ďalej viedol a v kňazstve mi poslal otca Miroslava. Vo farnosti, v ktorej pôsobí a ja som tam bol ako kaplán, som spoznával, ako byť milujúcim kňazom, milujúcim otcom svojej rodiny, milujúcim manželom. Spoznával som, ako by som mal aj ja raz viesť, keď mi bude niekto zverený. Keď som vnímal láskavé a taktné nabádanie a motivovanie k lepšej schopnosti vykonávať svoju kňazskú službu, Boh Otec mi z lásky ku mne poslal mnohých mužov, cez ktorých mi ukázal svoju lásku, cez ktorých mi zjavoval, že som ním milovaný. Ak si žena, stopercentne aj ty vo svojom živote vidíš nejaké osoby, ženy, cez ktoré sa ti Boh Otec prihovára, aby ti zjavil svoju lásku. 

No ak hovorím o tom, čo som zažil, je možné, že ty si takúto milosť vo svojom živote nemal. Čo ak som mal takých ľudí, ktorí ma nasmerovali správnym smerom alebo niečo vo mne povzbudili, málo? Alebo žalostne málo? Čo v tomto prípade? 

Keď som nad tým uvažoval, Boh ma viedol k tomu, aby som si pozrel niečo o logoterapii. S ňou sa spája meno muža svetoznámej kvality – psychológa Viktora Frankla (na obr. Zdroj: wikimedia). Prešiel koncentračným táborom, kde mu zahynula manželka i otec, matka aj brat. Jeho tábor nezničil. Vyšiel z neho zocelený a prežil. Prežil so cťou.

V utrpení, ktoré zažil, mu Boh zjavil, že má hľadať zmysel a má ho vnímať ako dar a úlohu, ako sa s ním vysporiadať. Tento muž zistil, že mu môžu zobrať všetko, ale jedinú vec mu nikdy nikto nedokáže zobrať – a to je sloboda. Ten kúsok, ktorý Boh vtlačil do nás, na ktorý ti nikto nemôže siahnuť. To je tiež milujúci odkaz nášho Otca, že sa môžeš slobodne rozhodovať pre to, čo budeš konať. V akejkoľvek situácii sa ocitneš. 

Sloboda je dar od nebeského Otca. Aj keď možno nemáme veľa ľudí, ktorí nás niekam posunuli, máme tu nebeského Otca, ktorý ti dáva túto slobodu a aj cez ňu ti prejavuje, že ťa miluje. Slobodu vzoprieť sa ťažkostiam a hľadať v nich zmysel. Vidieť ich ako dar a úlohu ako sa cez ne prebojovať a hľadať v nich zmysel svojho života. Tento zmysel života a naplnenie tvojho života nájdeš jedine vtedy, keď v tom všetkom dovolíš Bohu, aby ti dal silu. Zistíš, že v tomto všetkom aj utrpenie má zmysel pre večnosť. Má zmysel ním prejsť, aby som bol silnejším a aby som bol darom pre ľudí okolo. 

Prijmi to, že si milovaný Ockom, nebeským Ockom. Aj keď možno práve prežívaš ťažkú situáciu, vedz, že myšlienka, ktorú ti chce Boh dnes povedať, je, že nie je dôležité, čo dnes prežívaš, ale dôležitejšie je to, čo je vpísané v tvojom srdci. A to je, že si milovaný Boží syn a milovaná Božia dcéra.


Ďalšie články