Stovka generálov vo výslužbe napísala Bidenovi otvorený list. Trápia ich voľby i jeho duševné zdravie

Americkí vojaci v Afganistane. Foto: TASR/AP Americkí vojaci v Afganistane. Foto: TASR/AP

Po Francúzoch adresovali svojmu prezidentovi list aj americkí generáli vo výslužbe. Viac ako 120 z nich sa podpísalo pod odkaz Joeovi Bidenovi. V texte spochybňujú víťazstvo demokratického kandidáta v minuloročných prezidentských voľbách či jeho duševné zdravie a spôsobilosť vládnuť.

List zverejnila organizácia Flag Officers 4 America (Dôstojníci vlajky za Ameriku). Označuje sa za skupinu vojenských dôstojníkov vo výslužbe, ktorí prisahali podporovať a chrániť Ústavu Spojených štátov proti všetkým nepriateľom, doma aj v zahraničí.

Organizácia sa v otvorenom liste obracia na Federálny úrad pre vyšetrovanie FBI a Najvyšší súd USA. Od inštitúcií žiada, aby urýchlene konali v prípade odhalených volebných podvodov „neignorovali ich, ako v roku 2020“. Generáli vo výslužbe tiež upozorňujú na tlak proti preukazovaniu totožnosti voličov pri volebnom procese.

„Dnes mnohí nazývajú tieto prirodzené spôsoby kontroly ako ‚rasistické‘ v snahe vyhnúť sa spravodlivým a úprimným voľbám. Využívanie rasových výrazov na obmedzenie kontrol totožnosti je sama o sebe taktika zastrašovania v tyranii,“ argumentujú generáli.

Čína či sloboda prejavu

Zároveň varujú pred návrhom zákona zvaného Pre ľudí (For the People Act). Prijatie zákona by podľa vojakov vo výslužbe ohrozilo spravodlivosť volieb, porušilo ústavu krajiny a umožnilo demokratom udržať si moc naveky. Tento zákon si kladie za cieľ reformovať volebný proces v USA s cieľom centralizovať ho na federálnej úrovni.

Generáli tiež upozorňujú na ideológie socializmu, marxizmu a progresivizmu, ktoré si v súčasnosti získavajú podporu medzi členmi demokratickej strany a ohrozujú „historický spôsob života“ Američanov. Kritizujú i cenzúru prejavu, zatváranie škôl či podnikov v rámci opatrení proti pandémii koronavírusu.

Medzi ďalšie bezpečnostné hrozby pre Spojené štáty radia generáli napríklad otvorené hranice, cez ktoré prúdia drogové kartely, teroristi a umožňujú narastanie obchodu s ľuďmi. Spomenutá je tu aj Čína ako najväčšia zahraničná hrozba, či zákon, ktorý v Amerike bráni veľké technologické spoločnosti (známy ako sekcia 230).

Zdravý a svieži?

Nakoniec, príslušníkov amerických ozbrojených síl vo výslužbe trápi aj otázka duševného zdravia prezidenta Bidena, ktorý je zároveň hlavným veliteľom americkej armády. „Duševný a telesný stav hlavného veliteľa nemôže byť ignorovaný. Musí byť schopný robiť rýchle a presné rozhodnutia o národnej bezpečnosti, je jedno kde, cez deň či v noci,“ píšu generáli.

List zakončujú výzvou na obranu vlasti, ktorá sa podľa nich pod súčasnou vládou otáča smerom k socializmu a marxizmu. „Vyzývame všetkých občanov, aby sa zapojili na miestnych, štátnych a/alebo národných úrovniach a zvolili politických zastupiteľov, ktorí zachránia Ameriku,“ dodáva sa v otvorenom liste.

Otázka Bidenovho zdravia je témou už celé mesiace. V kampani to využíval aj jeho rival Donald Trump. Ten poukazoval na časté slovné prešľapy demokratického kandidáta, ktoré pokračujú dodnes. V druhej polovici marca tohto roku napríklad označil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú za prezidentku USA.

Prezidentov osobný lekár Kevin O’Connor nedávno vydal správu, podľa ktorej je Joe Biden „zdravý, svieži, 77-ročný muž, ktorý je spôsobilý na vykonávanie povinností prezidenta“.


Ďalšie články