Nový covid automat ukončuje pravidelné testovanie. Menia sa aj pravidlá pre rúška

korona Aktuálny regionálny covid automat. Foto: korona,gov.sk

AKTUALIZOVANÉ Povinnému týždennému testovaniu odzvonilo, obmedzí sa aj používanie antigénových testov. Nový covid automat vstúpi do platnosti od 17. mája. Prinesie so sebou čiastočné uvoľnenie hromadných podujatí, zmiernenie opatrení o prekrytí dýchacích ciest a povolenie návštev v nemocniciach. Je však len dočasným riešením a čakajú ho ďalšie zmeny. Nový covid automat bude zrejme platiť iba dva týždne.

Najvýraznejšou zmenou covid automatu je koniec pravidelného testovania. Po novom sa bude skríningovo testovať len v ohniskách nákazy alebo v uzavretých komunitách, napríklad v školách či firmách.

Dôraz sa kladie na testovanie presnejšími PCR testami, nemusí ísť pritom iba o hlboký výter z nosohltana. Ministerstvo zdravotníctva odporúča sprístupniť logisticky aj cenovo dostupnejšie kloktacie PCR testy, ktoré prinášajú najmä pre deti pohodlnejšie testovanie.

Počíta sa aj s LAMP testami, ktoré majú viacero výhod. Sú presnejšie než antigénové testy, na ich vyhodnotenie nie je potrebný zdravotnícky personál a výsledok dostanete do hodiny. Používať by sa mohli v kolektívoch či pred vstupom do štátu.

Antigénové testy by sa po novom mali používať len v prípade intenzívneho šírenia nákazy, keď sedemdňová incidencia na stotisíc obyvateľov presiahne číslo sto.

Výnimku z testovania budú mať osoby zaočkované prvou dávkou vektorovej vakcíny, ak od očkovania uplynuli štyri týždne. V prípade, že ste zaočkovaní prvou či druhou dávkou mRNA vakcíny, znižuje sa tento interval na dva týždne.

Testovať sa nemusia ani tí, čo majú potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 nepresahujúce 180 dní. Výnimku tvoria aj žiaci prvého stupňa základných škôl.

Nebude sa merať teplota, niekde stačia v interiéri rúška

Tvrdé opatrenia sa ďalej uvoľňujú. Od pondelka sa napríklad vo všetkých okresoch ruší povinnosť merať teplotu pri vstupe do obchodných domov a nie je potrebný ani negatívny test. 

V prvom a v druhom stupni ostražitosti, teda v žltých a oranžových okresoch, bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Okrem rúška budú môcť ľudia použiť šál alebo šatku. Rúško ostáva v oboch typoch okresov povinné v prípade účasti na hromadných podujatiach v exteriéri.

V druhom stupni ostražitosti, ktorý zodpovedá oranžovej farbe, budú od budúceho týždňa okresy Hlohovec, Nitra, Senec a Topoľčany.

Pravidlá pre hromadné podujatia sa tiež zmiernia. Zvýši sa doterajší limit návštevníkov. V aktuálne najhoršom, teda treťom stupni varovania (bordová fáza), bude povolené usporadúvať podujatia do šiestich osôb. V okresoch s lepšou situáciou sa povolia napríklad interiérové filmové podujatia.

Návštevy v zdravotníckych zariadeniach sú od piatka (14. mája) povolené pre zaočkovaných, ľudí s negatívnym výsledkom testu alebo tých, čo najneskôr pred 180 dňami prekonali ochorenie COVID-19. 

Sprísňovať sa bude rýchlejšie, uvoľňovať opatrne

Úrady vyhodnocujú epidemickú situáciu na základe štyroch indikátorov. Patrí sem: počet prípadov odhalených PCR a antigénovými testami za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov, počet vykonaných PCR testov a pozitivita testov, počet hospitalizovaných a reprodukčné číslo (Rt).

Prechod medzi jednotlivými stupňami varovania nastane, ak sú splnené 3 kritériá zo štyroch, pričom jedno z nich musí byť počet hospitalizácií.

Prechod do nižšieho stupňa varovania nasleduje najbližší pondelok po prehodnotení indikátorov. Uvoľňovanie je možné až po 13 dňoch od prehodnotenia a zároveň nie skôr ako dva týždne od predošlého prechodu do nižšieho stupňa varovania.

Tento fakt má podľa odborníkov zaistiť, že sa epidemická situácia zo dňa na deň nezhorší v dôsledku uvoľňovania opatrení.

Kde treba mať test

Covid automat definuje aktivity, pri ktorých je potrebný test. Zároveň určuje typ a dobu platnosti testu. Pre PCR testy je doba platnosti spravidla tri dni od doručenia výsledku, pri antigénovom teste hovoríme o jednom dni. Oba testy majú dlhšiu platnosť, ak sa daná osoba testuje pravidelne.

Zoznam veľmi vysoko rizikových a vysoko rizikových aktivít vyzerá podľa rezortu nasledovne. Patria tam najmä hromadné podujatia, pri ktorých veľa ľudí naraz konzumuje jedlo, nápoje, venuje sa určitej fyzickej aktivite alebo sa nahlas rozpráva. Vírus SARS-CoV-2 je kvapôčkovou infekciou, čiže sa v týchto prípadoch efektívnejšie šíri vzduchom.

Výsledkom rokovania vlády sú aj osobitné covid automaty pre oblasť športu, kultúry, bohoslužieb, sociálnych služieb či dopravy. Sú dostupné v „Prílohe“ dokumentov zo schôdze. Samotný covid automat sa nachádza v položke „Vlastný materiál“.

Automat s úľavami bude podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó-Cigánikovej platiť len dva týždne. „Minister Vladimír Lengvarský nám dal slovo, že do dvoch týždňov sa pripraví nový automat, ktorý bude zohľadňovať aj očkovaných a testovaných a bude zjemňovať podmienky pre tieto oblasti,“ povedala Cigániková v stredu.

Automat platný dva týždne má podľa nej zmysel v tom, že ukončuje povinné testovanie a uvoľňuje hromadné podujatia.


Ďalšie články