Pohlavie v občianskom preukaze je vraj zbytočnosť. Českí Piráti posilňujú progresívnu agendu

Ivan Bartoš Piráti Predseda Českej prirátskej strany Ivan Bartoš. Foto: TASR/AP

Česká Pirátska strana nepovažuje údaj o pohlaví za nutný na identifikáciu osoby a navrhuje, aby z občianskych preukazov zmizol. Podľa Pirátov je návrh v súlade s medzinárodnými štandardmi a nasleduje svetové trendy.

Podľa poslanca Pirátov Ondřeja Profanta, ktorý návrh na ochranu osobných údajov predložil parlamentnému výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, by mali byť v občianskom preukaze iba údaje nevyhnutné na identifikáciu osoby.

„Pohlavie uvedené v občianskom v praxi nenapomáha identifikácii ich držiteľov. Niekedy je to práve naopak, kedy vzhľad ľudí nezodpovedá bežnej predstave o mužoch a ženách, a tak vznikajú zbytočné nedorozumenia,“ cituje Profanta portál iDnes.

Piráti v návrhu argumentujú tým, že vynechanie pohlavia umožňujú aj medzinárodné štandardy. Podľa progresívnej strany, ktorá v susednom Česku obhajuje napríklad aj polyamorické vzťahy viacerých osôb, je navyše vyškrtnutie pohlavia z „občianskeho“ v súlade so súčasnými trendami. Tie diktujú, že sa do fyzických dokladov majú uvádzať len údaje nevyhnutné na identifikáciu osoby.

Nič nové na svete

Pravdou je, že Piráti nevynašli v tomto prípade koleso. Napríklad v osobných dokladoch Nemcov, Talianov či Srbov kolónka „pohlavie“ vždy chýbala. Podobnú legislatívu vlani prijalo Holandsko. V nasledujúcich piatich rokoch tak z občianskych preukazov Holanďanov zmizne pohlavie a súčasťou plánu je odstrániť kolónku pohlavia všade tam, kde je to možné.

Priaznivci a členovia českej LGBT+ komunity, z ktorých mnohí patria do voličskej základne Pirátov, sa z návrhu tešia. Podľa nich prináša výhody pre transgender, intersex či nebinárnych ľudí, teda tých, ktorí sa neidentifikujú so žiadnym pohlavím. Práve títo ľudia majú podľa Profanta v občianskom preukaze často uvedené pohlavie, ktoré nezodpovedá ich identite a vzhľadu, čo im vraj spôsobuje problémy v každodennom živote.

Poslankyňa za vládne ANO Jana Mračková Vildumetzová, podpredsedníčka parlamentného výboru, ktorý návrh Pirátov na ochranu osobných údajov dostal na stôl, tvrdí, že rušenie pohlavia v občianskych preukazoch nie je momentálne až takou dôležitou témou. Ďalšiemu podpredsedovi výboru Jiřímu Dolejšovi z komunistickej strany návrh Pirátov neprekáža. Podľa neho sa dá pohlavie väčšinou poznať aj bez občianskeho preukazu.

Návrh zákona o občianskych preukazoch bol v Česku predložený najmä preto, aby vyhovel požiadavke Európskej únie na zavedenie biometrických údajov do identifikačných dokladov používaných na cesty po Európe. Ten už prešiel, a Česi by tak už tento rok mohli dostávať občianske preukazy s čipmi, ktoré by obsahovali ich odtlačky prstov.

Progresívne trendy

Rovnako, ako vymazanie pohlavia z občianskych preukazov, ktoré víta LGBT+ komunita, podporujú Piráti aj ďalšie progresívne trendy, ako napríklad polyamoriu. Ide o spôsob súžitia, kde na základe vedomia a súhlasu všetkých zúčastnených pár vstupuje do verejne priznaných milostných vzťahov s ďalšími ľuďmi.

Polyamoriu mali Piráti v predvolebnom programe v roku 2017, keď dnes už poslanec Snemovne Mikuláš Ferjenčík sľuboval voličom, že Piráti podporujú aktivity smerujúce k uzákoneniu polyamorie ako formy registrovaného partnerstva.

Tlak na schvaľovanie zákonov vedúcich k manželstvám párov rovnakého pohlavia v Česku silnie aj vďaka Pirátom. Zákon umožňujúci homosexuálne manželstvá, ale okrem iného aj adopciu detí pármi gayov a lesieb, už schválil český parlament v prvom čítaní. Ani to však ešte nič neznamená. V rovnaký deň totiž Snemovňa tak isto v prvom čítaní odklepla aj protinávrh na zmenu ústavy, ktorý by manželstvo zakotvil ako zväzok jedného muža a jednej ženy. So silnejúcim tlakom na prijímanie progresívnej agendy totiž v Česku rastie aj odpor konzervatívnej časti spoločnosti.


Ďalšie články