Rozkol u Macrona: Kandidátka strany počas kampane pózovala v moslimskej šatke

LREM_hidzab_edit Volebný plagát francúzskej vládnej strany Republika v pohybe. Zdroj: Twitter

Islamský symbol spôsobil rozkol v Macronovej strane. Jedna z jej kandidátok v regionálnych voľbách na fotkách vystupuje v moslimskej šatke. Hoci to zákony povoľujú, líder partaje to označil za vážny problém a porušenie zásad sekularizmu. Kandidátka napokon pre šatku o stranícku podporu prišla, hoci kandidáti a politici majú výnimku a náboženské symboly nosiť môžu.

Vo Francúzsku opäť ožila debata o sekularizme. Môže za to volebný plagát vládnej strany Republika v pohybe (LREM), ktorú založil prezident Emmanuel Macron. V júnových regionálnych voľbách v meste Montpellier je medzi štvoricou kandidátov aj Sara Zemmahiová. Na fotkách v predvolebnej kampani pózovala v hidžábe, tradičnej moslimskej pokrývke hlavy a šije.

Náboženské symboly a islam sú ostatné mesiace vo Francúzsku horúcou témou. Prezident Macron sa snaží bojovať proti islamskému separatizmu a propaguje sekularizmus. Dvojka kandidátky nacionalistického Národného zhromaždenia, mladík Jordan Bardella, si príležitosť na komentár nenechal ujsť. „Takto vyzerá boj proti separatizmu?“ pýtal sa na Twitteri ministerky Marlène Schiappaovej z vládnej strany LREM.

https://twitter.com/J_Bardella/status/1391805581787283474

Práve nosenie moslimských šatiek bolo horúcou témou počas schvaľovania zákona o separatizme. Kým pravicové strany boli za prísnejšie obmedzovanie moslimským symbolov, Macronovi centristi zastávali tolerantnejší postoj. O to väčšiu pozornosť si vyslúžilo odmietavé stanovisko lídra strany Stanislasa Gueriniho. Tvrdí, že je nielen proti islamským, ale aj symbolom iných náboženstiev – držiac sa pevne francúzskeho sekularizmu.

https://twitter.com/StanGuerini/status/1391829596102877189

„Hodnoty strany LREM nie sú zlúčiteľné s ostentatívnym nosením náboženských symbolov na oficiálnych propagačných materiáloch straníckej volebnej kampane. Buď kandidáti zmenia fotku, alebo prídu o podporu strany,“ uviedol Geurini. Hrozba sa skutočne naplnila a Sara Zemmahiová prišla o podporu vládnej strany.

Napriek tomu, že kandidáti aj zvolení predstavitelia majú výnimku. Nosenie náboženských symbolov počas kampane je povolené, ako upozorňuje profesor Romain Rambaud pre denník Le Parisien: „Povinná neutralita sa nevzťahuje na poslancov v parlamente alebo volených predstaviteľov mesta, hoci je to citlivá téma. Keď je však niekto v administratívnej funkcii alebo vystupuje ako zástupca štátu, šatku nosiť nesmie.“

Vo Francúzsku je nosenie moslimských šatiek zakázané v štátnych inštitúciách, na základných i stredných školách. Na verejnosti a univerzitách je povolené. Vyplýva to z francúzskeho vnímania sekularizmu, ktorý bol dôležitým prvkom Veľkej francúzskej revolúcie a je súčasťou ústavy. Aj preto sú náboženské symboly v tamojšej spoločnosti vážnou témou.


Ďalšie články