Prezidentka po stretnutí s premiérom: Je čas na zmenu prístupu

Zuzana Èaputová, Igor Matoviè odchod tlaèová konferencia Zuzana Čaputová, Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zuzana Čaputová sa v utorok v prezidentskom paláci stretla s predsedom vlády Igorom Matovičom. Hovorila s ním o spôsobe, akým jeho vláda občanom komunikuje opatrenia na zmierňovanie pandémie. Hlava štátu v tomto smere požaduje zmeny a vyjadrila sa aj k plošnému testovaniu.

Čaputová v úvode mimoriadneho príhovoru pripomenula, že za 9 mesiacov trvania pandémie ochorenia Covid-19 mnohí ľudia aj na Slovensku stratili prácu, museli siahnuť na svoje úspory a niektorí o ne úplne prišli a čelia chudobe.

„Viacerí z nás si uvedomujeme napätie v spoločnosti. Viac ako polovica ľudí prežíva neistotu a pokiaľ ide o emóciu hnevu, tak tam sme nad priemerom Európskej únie. Mám teda pochopenie pre tých, ktorí strácajú nádej. My politici musíme toto všetko vnímať a zohľadňovať v krokoch, ktoré robíme. Preto si myslím, že je čas na zmenu prístupu,“ uviedla prezidentka po stretnutí s premiérom.

Podľa Čaputovej potrebujú ľudia vidieť, že politici vládnej koalície, ktorí sú zodpovední za manažovanie krízy, dokážu napriek nezhodám spolupracovať. Hlava štátu tiež pripomenula, že rovnako potrebujeme aj jasne odkomunikovaný plán so širokou vedeckou podporou, ktorý by dal ľuďom šancu a istotu pripraviť sa na to, čo príde.

Aby kritika nebola braná ako útok

Nepriamo sa prezidentka vyjadrila aj k sporom medzi Richardom Sulíkom (SaS) a Igorom Matovičom (OĽaNO), ktorí si vymenili viacero štipľavých odkazov prostredníctvom médií aj sociálnych sietí. Ušlo sa aj správaniu premiéra, ktorý svojich kritikov z radov uznávaných odborníkov nazýva bludármi a občanov, ktorí s ním nesúhlasia „múdrosráčmi“.

„Potrebujeme, aby kritika nebola braná ako útok a každá pochybnosť neviedla k urážkam svojich partnerov, oponentov alebo občanov. Potrebujeme hovoriť pravdu a poznať reálny stav bez strašenia a prikrášľovania, lebo len tak môžeme v spoločnosti udržiavať dôveru a jednotu,“ uviedla prezidentka s tým, že potrebujeme aj partnerský prístup medzi štátom a občanom, ktorý sa podľa nej v posledných týždňoch zo Slovenska vytratil.

Ak sa vláda rozhodne ísť cestou ďalšieho kola testovania, tak to prezidentka musí podľa vlastných slov rešpektovať, ale dodala, že by považovala za správne, aby sa takéto testovanie realizovalo dobrovoľne. „Som presvedčená, že akceptovanie opatrení zo strany občanov treba dosiahnuť nie hrozbami, ale presvedčivými dôvodmi,“ dodala.

Prezidentka v závere svojho príhovoru zdôraznila, že ďalšie zahrávanie sa s trpezlivosťou verejnosti si už vláda nemôže dovoliť.

„Sama potrebujem poznať a dôverovať riešeniam, ktoré nám v boji s pandémiou majú pomôcť. Som teda presvedčená, že je potrebná zmena prístupu. Preto som sa v prezidentskom paláci stretla s pánom premiérom Igorom Matovičom, aby som ho oboznámila s mojím postojom… Slovensko nevyhnutne potrebuje vecný pokojný a pragmatický prístup a o takýto prístup pri riešení pandémie som dnes predsedu vlády požiadala,“ uzavrela hlava štátu.


Ďalšie články