Osud Sputniku je spečatený. Slováci sa ním budú môcť očkovať od začiatku júna

Zasadnutie vlády SR Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Očkovanie Sputnikom V by sa na Slovensku malo spustiť začiatkom júna. Po kladnom stanovisku slovenských aj maďarských expertov to uviedol šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Záujem o túto látku je u nás v porovnaní s ostatnými susednými štátmi nadštandardný. Posunula sa aj veková hranica pre očkovanie vakcínou od firmy Pfizer.

Slovensko dostalo od Ruska definitívny súhlas na používanie ruskej očkovacej látky Sputnik V. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že už začiatkom júna by mohla byť zaradená do vakcinačného programu.

Bude dostupný pre Slovákov od 18 do 60 rokov. Do dvoch týždňov by mala vláda vyjasniť, kde sa ním bude očkovať a ako bude fungovať prihlasovanie. Zodpovednosť za očkovanie bude niesť štát.

Skorý začiatok podávania tejto vakcíny už v utorok naznačil expremiér Igor Matovič, no ministerstvo krátko nato skonštatovalo, že oficiálnu informáciu tohto druhu ešte nemá.

Testy dopadli pozitívne

Správa prichádza len zopár dní po tom, ako sa minister vyjadril, že skúšky uvedenej očkovacej látky, ktoré sa na základe vzájomnej dohody uskutočnili v certifikovanom OMCL laboratóriu v Maďarsku, sú v poriadku.

Vladimír Zelník, riaditeľ Biotechnologických laboratórií Biomedicínskeho centra SAV, v ktorom sa testoval Sputnik V u nás, v čerstvom rozhovore pre Štandard uviedol, že touto látkou by sa dal sám zaočkovať a signály o tom, že by bol Sputnik nebezpečný, vraj nemajú. Tiež si myslí, že používať ho má zmysel.

Začiatkom apríla pritom ruská strana žiadala o vrátenie Sputniku a očkovanie vakcínou, ktorej import na Slovensku spustil koaličnú krízu ústiacu až do výmeny na poste predsedu vlády, sa na chvíľu zdalo byť bezpredmetné.

Záujem o Sputnik V je na Slovensku nadmerný, a to aj v porovnaní s okolitými krajinami. Podľa prieskumov s rôznou metodikou, napríklad tu, tu a tu možno očakávať, že mieru vakcinácie znateľne zvýši.

Menia sa aj podmienky pri Pfizeri a Moderne

Minister zároveň ohlásil zníženie vekovej hranice pri očkovaní Pfizerom a Modernou na 35 rokov. Naznačil, že postupne by sa touto vakcínou mohli očkovať aj mladí od 16 rokov. Práve vakcín od Pfizeru bude mať Slovensko počas mája najviac.

Na margo pozastavenia očkovania prvou dávkou látky od spoločnosti AstraZeneca šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že jedným z menej závažných dôvodov je úmrtie, ktoré sa stále prešetruje. „Hlavný dôvod je, že tých očkovacích látok nie je dostatok,“ povedal. Osoby, ktoré majú mať druhú dávku tejto vakcíny, ju dostanú. Ľudia, ktorí mali dostať prvú dávku tejto látky, dostanú vakcínu od spoločnosti Pfizer.

Rezort plánuje zapojiť do očkovania aj všeobecných lekárov pre dospelých. „Do portfólia dostanú všetky druhy vakcín okrem Pfizeru,“ dodal Lengvarský.


Ďalšie články