Víkendové čítanie: Sto spôsobov, ako milovať svojho syna či dcéru

100sp Zdroj: Ver.sk

Milujete svoju dcéru alebo syna, ale to automaticky neznamená, že im viete účinným spôsobom preukazovať svoju lásku. Potrebujete nájsť spôsoby, ako sa priblížiť k ich srdcu. Len tak vybudujete vzájomnú dôveru a blízkosť, ktorá bude pre nich oporou, čokoľvek im život prinesie do cesty. Možno necítite dostatok lásky a túžite robiť veci inak, alebo máte pocit, že musíte neustále súťažiť o pozornosť vašej dcéry či syna so svetom. Na pomoc vám prichádzajú knihy manželskej dvojice Matta a Lisy Jacobsonovcov 100 spôsobov, ako milovať svoju dcéru a 100 spôsobov, ako milovať svojho syna.

Pýtajte sa jej

Sú si blízki. Takto náš priateľ charakterizoval vzťah medzi nami a našimi dcérami. A je to pravda, sme si blízki. Smejeme sa, objímame sa a rozprávame sa o všetkom. Ako sme k tomu dospeli? Ako sme sa dostali k sebe tak blízko?
Naša blízkosť je výsledkom hľadania. Hľadali sme srdcia našich dcér a vzťah s nimi. Zaujímali sme sa o ich myšlienky, obavy, nádeje a sny. A kládli sme im otázky. Kladieme našim dcérkam otázky každý deň. Zaujíma nás, ako sa im darí, nad čím premýšľajú a ako sa cítia. Naše dievčatá potrebujú, aby sme sa ich na tieto veci pýtali. Niekedy nám samé od seba nepovedia, čo majú na srdci, alebo na mysli. Potrebujú, aby sme sa ich pýtali a potrebujú, aby sme sa zaujímali o ich odpovede.
Vaša dcéra tiež potrebuje, aby ste sa jej pýtali.

Uistite ju, že ju budete ochraňovať

Keď boli naše dcéry mladé tínedžerky, boli sme ako rodina v kontakte s istou osobou. Keď sa teraz pozeráme späť na to obdobie, sme si istí, že mala poruchu osobnosti. Ako otec si veľmi želám, aby som to v tom čase jasne rozpoznal, pretože tá osoba mala nevhodné správanie a pôsobila veľmi deštruktívne. Mal som prerušiť naše kontakty už po prvom priestupku. Neurobil som to a bola to chyba, ktorá v mojich dcérach zničila istotu toho, že sú ochraňované.
Dcéry mi už odpustili, ale veľmi si želám, aby som tie roky mohol vrátiť späť. Nikdy nevieme, čo nám život privedie do cesty. Nevieme, ako môžeme byť pokúšaní vo veľkom, alebo v malom. Nikdy nevieme, ako sa nás ľudia pokúsia využiť. Tento svet môže byť pre vašu dcéru hrozivý, strašidelný a zastrašujúci. Musí vedieť, že na ňu dávate pozor. Musí pochopiť, že budete stáť vedľa nej, a ak to bude potrebné, zasiahnete. Nech je potrebný akýkoľvek zásah.
Povedzte jej, že ju budete chrániť vo všetkých situáciách a potom sa uistite, že na ňu skutočne dávate pozor.

Zorganizujte jej deň pre otca a dcéru

Mnoho otcov miluje svoje dcéry nesmiernou láskou. Opýtajte sa ich. Povedia vám to.
„Moja malá Karen je taká úžasná…“
„Mali by ste vidieť Chloe, keď robí…“
„Audrey je tá najúžasnejšia…“
Možno naše dcéry veľmi ľúbime, ale niekedy si prepojenie medzi tým, čo cítime a čo im komunikujeme, vyžaduje viac pozornosti. Rande s otcom je tá najúčinnejšia a najsilnejšia odpoveď na všetky jej otázky, keď jej jasne hovoríte: „Áno, si jedinečná a úžasná osoba, hlavne pre mňa.“
Aby naše dcéry cítili vlastnú hodnotu, musia vedieť, že chceme, túžime a radi s nimi trávime čas. Počas rokov som si užil niekoľko takých dní „otca a dcéry“ so svojimi dcérami a z Božej milosti mám so všetkými veľmi dobrý vzťah. Ale
poviem vám pravdu, bol by som šťastnejší, ak by som prežil takýchto dní oveľa viac, ako ich v skutočnosti bolo.
My, otcovia, potrebujeme odsunúť do úzadia tlaky každodenného života, aby sme si urobili priestor pre vzťahy, na ktorých skutočne záleží.

Uistite ho, že s ním radi trávite čas

Môj otec bol presvedčený, že som úžasný mladý muž. Hovoril to o mne každému. Jedinou chybou bolo: mne samému to nikdy nepovedal. Takmer do tridsiatky som bol presvedčený, že môj otec so mnou trávi čas len preto, že musí.
Dnes máme vynikajúci vzťah (a máme ho už niekoľko desiatok rokov), toto všetko sme si spolu vyrozprávali. No pamätám si, ako silno na mňa vplývalo presvedčenie, že môj otec so mnou nerád trávi čas, že nemá radosť z mojej spoločnosti.
Mnohí rodičia sú presvedčení o výnimočnosti svojich detí a veľmi veľa o nich rozprávajú druhým ľuďom. No aby to váš syn vedel a potom uveril, že je to pravda, budete musieť urobiť viac, než len hovoriť o tom svojim priateľom.
Sila mladého chlapca alebo muža vyplýva z toho, čomu verí, nie z toho, čo sprostredkovane počuje. Láska, akou milujete svojho syna, musí byť preukázaná navonok, spôsobom, ktorý bude preňho zrozumiteľný a vďaka ktorému uverí, že sa úprimne tešíte z jeho prítomnosti.
Môžete začať tým, že túto pravdu vyjadríte svojmu synovi slovne už v jeho detstve. No aj keď je už z neho mladý dospelý muž, môžete mu povedať: „Som s tebou veľmi rád.“ Len mu to povedzte. Mnohí synovia nikdy nepočuli takéto uisťujúce slová z úst svojho otca. Nech ich teda váš syn počuje – jasne a zreteľne.
Ďalším jednoduchým a praktickým spôsobom je pozvať ho so sebou niekde von v rámci bežného, každodenného života. Vezmite ho „na výlet“ do potravín, lekárne alebo chovateľských potrieb, alebo ho len tak vezmite so sebou do mesta niečo vyzdvihnúť či vybaviť. Takéto pozvanie je pozitívny spôsob vyjadrenia: „Som s tebou rád.“ Je to
jednoduchá vec, no ako mnohé jednoduché veci v živote aj táto má v sebe veľkú moc prihovoriť sa srdcu vášho syna.

Vydajte sa na veľké dobrodružstvo

Ak je váš syn malý, veľkým dobrodružstvom môže byť preňho aj nočné stanovanie na dvore. Ak je trochu starší, môže to byť stanovanie v divočine, v lese. Ja som vyrastal v Kanade, konkrétne v mestách Tete Jaune Cash v Britskej Kolumbii a v dedinke Dease Lake, neďaleko rieky Yukon. Takmer priamo pred dverami sme mali vrch Mica (2655 m n. m.). Vypínal sa nad naším domom ako nejaký veľký obor. Nikdy nezabudnem na to, ako ma otec v dvanástich vzal na tento vrch, ďaleko nad pásmo kosodreviny a ako sme tam strávili noc zababušení v spacích vakoch. Sledovali sme polárnu žiaru tancujúcu hore-dole po nekonečnom nebi posiatom hviezdami. Dokonca sme vtedy našli aj skameneliny vodných slimákov a rybích kostí. Alebo si môžete požičať loď a ísť na prieskum. My sme si požičali ľahké jednomiestne člny a chytali sme kraby. Potom sme si ich uvarili a zjedli.
Keď sme bývali v Tennessee, odviezli sme sa do floridského mesta Naples, požičali sme si na celý deň loď a lovili mušle. S trochou kreativity nájdete veľa rôznych možností aj tam, kde žijete. Dokážete vymyslieť vzrušujúce dobrodružstvo, ktoré by sa mohlo vášmu synovi páčiť?

Dajte mu víziu muža, ktorým sa má stať

V kultúre 21. storočia sa všetko točí okolo toho, čo je tu a teraz, alebo okolo toho, čo sa stane v najbližších piatich minútach. Zajtrajšok? Zabudnite naň! Preto rodičia chcú, aby ich synovia dovideli ďalej než len po najbližší futbalový zápas, po nasledujúce stretnutie s priateľmi či po najbližšiu zábavnú vec, ktorá ich v ten deň čaká. Chcú, aby ich synovia mali víziu a videli, akými mužmi sa stávajú.
Ako to vyzerá u nás doma? Synom stále pripomíname, aby mysleli na to, že svoj život budujú každý jeden deň. Pripomíname im, že cesta k budúcnosti je vydláždená dnešnými rozhodnutiami. Kladieme im otázku: „Akým mužom chceš byť ako dvadsiatnik?“ Pýtame sa ich to, pretože chceme, aby uvažovali nad tým, ako sú prepojené ich dnešné rozhodnutia so životom, ktorý ich čaká. Boh chce, aby sa z našich synov stávali muži sily, láskavosti a nežnosti, muži s bojovným duchom, ktorí bránia to, čo je správne, dobré a pravdivé a zasadzujú sa za chudobných a utláčaných. Takáto budúcnosť si však vyžaduje perspektívu, s akou človek dovidí za aktuálne udalosti dňa. Aj vy môžete pomôcť nájsť svojmu synovi takúto perspektívu – víziu dobrého muža, ktorým sa má stať.
Bude mužom silného charakteru, čnosti, lojality, odvahy a vľúdnosti? Bude taký, ak ho naučíte brať ohľad na druhých a robiť rozhodnutia, ktoré v ňom tieto charakterové vlastnosti posilnia už dnes.

Matt a Lisa Jacobsonovci. Zdroj: Club31Women.com

Matt Jacobson je zakladateľ stránky FaithfulMan.com a je autorom bestsellerov 100 spôsobov, ako milovať svoju manželku a tiež 100 slov uistenia, ktoré potrebuje počuť vaša manželka. Lisa Jacobson je zakladateľka stránky Club31Women.com a je autorkou bestsellerov 100 spôsobov, ako milovať svojho manžela a tiež 100 slov uistenia, ktoré potrebuje počuť váš manžel. Matt a Lisa spolupracujú na populárnom podcaste Faithful Life. Žijú na severozápadnom pobreží Tichého oceánu, kde spolu vychovávajú osem detí.


Ďalšie články