Lídra proruskej opozície na Ukrajine obvinili z vlastizrady. Porušila sa dohoda, ktorá ukončila vojnu?

Vladimir Putin a Viktor Medvedčuk. Foto: TASR/AP Vladimir Putin a Viktor Medvedčuk. Foto: TASR/AP

Udrieť na Viktora Medvedčuka, ktorý je nielen vodcom najsilnejšej opozičnej strany, ale aj blízkym priateľom a kmotrom ruského prezidenta Vladimira Putina, si nedovolil ani bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Hoci tlak na Medvedčuka rastie už od začiatku roka, niektorí analytici upozorňujú, že jeho trestné stíhanie môže Putin považovať za porušenie nepísanej dohody, ktorá v roku 2015 priviedla k ukončeniu aktívnych bojov na východe Ukrajiny.

Ukrajinská civilná kontrarozviedka SBU uskutočnila raziu v Medvedčukovej kyjevskej rezidencii ešte v utorok. Generálna prokurátorka Iryna Venediktovova medzitým vyhlásila, že dvaja zákonodarcovia, pôvodne označení ako „M“ a „K“, sú podozriví z údajnej vlastizrady a nezákonného využívania prírodných zdrojov na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Miestne médiá pod týmito skratkami okamžite identifikovali Medvedčuka a jeho blízkeho spolupracovníka Tarasa Kozaka.

Medvedčukovo politické hnutie Opozičná Platforma – Za život označila raziu a obvinenie z vlastizrady za akt pomsty zo strany vlády. „Takéto kroky úradov sú otvorenou a cynickou politickou represiou proti opozičnému politikovi,“ uviedla najsilnejšia opozičná strana vo svojom vyhlásení.

Nálezisko aj informácie o ukrajinských pozíciách

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry je Medvedčuk napojený na spoločnosť Novyje projekty, ktorá je už od roku 2002 vlastníkom licencie na ťažbu ropy a zemného plynu v nálezisku Glubokaja pri pobreží Krymu. Ukrajinské úrady pritom teraz tvrdia, že v roku 2015, po anexii krymského polostrova, predala daná spoločnosť právo na ťažbu v nálezisku s predpokladanou hodnotou 38 miliárd hrivien (približne 1,1 miliardy eur) Rusku.

„V roku 2015 naši podozriví fakticky zobrali a odovzdali okupantovi všetku materiálnu výbavu a dokumentáciu daného náleziska,“ uviedla vo svojom vyhlásení Venediktovova s tým, že bez pomoci Medvedčuka a Kozaka, by začatie ťažby trvalo roky a vyžadovalo by si obrovské materiálne náklady. Generálna prokurátorka následne počas tlačovej konferencie zverejnila tiež audiozáznam údajného rozhovoru „Medvedčuka s podpredsedom ruskej vlády“ o postúpení práv na nálezisko „niekomu z Ruska“.

Medvedčuk je tiež podozrivý z vlastizrady aj za to, že údajne odovzdával Rusku informácie o pozíciách ukrajinských vojsk. Ešte v apríli začal ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie (DBR) v tejto veci trestné konanie na žiadosť poslanca strany Európska solidarita Oleksija Hončarenka. Hoci Medvedčuk a Kozak v tejto veci pôvodne vystupovali ako svedkovia, ich status bol 11. mája zmenený na podozrivé osoby. „Medvedčuk odovzdal Kozakovi tajné informácie o umiestnení tajnej jednotky ozbrojených síl Ukrajiny, o jej mužstve aj výcviku. Taký darček pre ruské spravodajské služby,“ uviedla Venediktovová.

Okrem toho má SBU podozrenie, že Medvedčuk a Kozak vytvorili organizáciu Lúč s cieľom „zhromažďovať údaje o Ukrajincoch, získavať ich na svoju stranu, ovplyvňovať vnútornú politiku krajiny a šíriť propagandu“. Organizácia oficiálne vznikla na pomoc Ukrajincom, ktorí chcú ísť pracovať, alebo vzdelávať sa do Ruska.

Medvedčuk na obvinenia pre ukrajinské médiá reagoval vyhlásením, že razia v jeho rezidencii aj obvinenia z vlastizrady sú trestom za jeho „principiálnu politickú pozíciu“. „Vyhlasujem, že sa nachádzam na Ukrajine a nemám v úmysle skrývať sa pred spravodlivosťou,“ uviedol s tým, že je ochotný spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Za Putinovou mierou prípustnosti?

Tlak na Medvedčuka zo strany úradov začal narastať krátko po tom, ako bol na konci decembra zverejnený prieskum verejnej mienky, podľa ktorého by sa víťazom prípadných predčasných volieb na Ukrajine stala práve Medvedčukova Opozičná platforma – Za život. Ako ešte vo februári pre Štandard uviedol Sergej Sumlenny z Nadácie Heinricha Bölla, Medvedčuk je na rozdiel od Zelenského „silný, samostatný a bohatý hráč, ktorý sa na vrchol vypracoval sám“. Podľa analytika ide o človeka, ktorý je na Ukrajine skutočne už od čias Kučmu sivou eminenciou, pričom svoj vplyv úplne nestratil ani pri prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Na rozdiel od mnohých miestnych oportunistov, je zároveň „úprimne proruský“, zdôraznil Sumlenny.

Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny uvalila ešte vo februári sankcie voči Medvedčukovi, jeho žene Oxane Marčenkovovej a niekoľkým ďalším jednotlivcom a entitám. Sankcie zmrazili majetok páru na tri roky a zakázali im na Ukrajine podnikať. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rovnakom čase podpísal dekrét, ktorým na päť rokov odobral licenciu hlavným proruským médiám v krajine. Zákaz sa celkovo dotkol ôsmych médií, vrátane niekoľkých televíznych staníc, ktoré môžu momentálne vysielať už len cez videoportál YouTube. Zelenského kancelária daný krok uskutočnila na základe rozhodnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany, pričom ich cieľom má byť boj proti dezinformáciám z Ruska.

Všetky postihnuté televízne stanice NewsOne, 112 Ukrajina a Zik a ich regionálne projekty oficiálne patria Tarasovi Kozakovi. Za ich skutočného majiteľa je však vo všeobecnosti považovaný Medvedčuk. Hoci toto opatrenie našlo podporu vo Washingtone, Európska únia ho odsúdila ako krok, ktorý ide proti slobode médií. Práve útok na veľmi vplyvné proruské ukrajinské médiá, bol neraz označovaný za jednu z príčin nedávneho zhromažďovania ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou.

Niektorí analytici teraz upozorňujú, že stíhanie Medvedčuka môže byť Putinom vnímané ako prekročenie jeho miery únosnosti okrem iného aj preto, že Medvedčukova dcéra je zároveň aj krstnou dcérou ruského lídra. Známy novinár a bývalý korešpondent CNN Leonid Ragozin v tejto súvislosti napísal, že špecifické postavenie Medvedčuka na Ukrajine bolo pravdepodobne súčasťou neformálnej dohody, na základe ktorej došlo v roku 2015 k ukončeniu horúcej fázy bojov na Donbase. „Bývalý prezident Petro Porošenko sa nikdy neodvážil podniknúť takýto krok,“ dodal Ragozin.

„Útok prezidenta Zelenského na Medvedčuka, ktorý koreluje s nástupom Bidenovej administratívy na začiatku roka, narúša túto krehkú rovnováhu. Takmer určite tiež prispel k Putinovmu rozhodnutiu zo začiatku marca, zhromaždiť na ukrajinských hraniciach armádu. Je ťažké si predstaviť, že Putin na túto najnovšiu výzvu nezareaguje. Nebezpečná hra na eskaláciu napätia tak bude pokračovať,“ varoval na záver.


Ďalšie články