Varovanie francúzskych vojakov o občianskej vojne: Generál žiada signatárov, aby odišli z armády

Emmanuel Macron Francois Lecointre Na snímke v popredí naľavo francúzsky prezident Emmanuel Macron a vpravo náčelník generálneho štábu francúzskej armády generál Francois Lecointre počas slávnostnej vojenskej prehliadky. Foto: TASR/AP

Náčelník generálneho štábu francúzskej armády Francois Lecointre vyzval skupinu príslušníkov armády v aktívnej službe, ktorí podpísali otvorený list s varovaním, že Francúzsko je na pokraji občianskej vojny, aby odišli do civilu.

„Najrozumnejším krokom je určite opustenie inštitúcie, aby mohli slobodne vyjadrovať svoje predstavy a presvedčenie,“ uviedol generál Lecointre v liste vojenskému personálu, ktorý neobsahuje nijakú hrozbu sankcií, informovala v utorok agentúra AFP.

Lecointre reagoval na otvorený list skupina príslušníkov francúzskej armády v aktívnej službe, ktorý adresovali prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

Varovanie pred islamizmom

Ich list obsahuje varovanie, že v dôsledku Macronových „ústupkov“ voči islamizmu krajine hrozí občianska vojna a ohrozené je samotné prežitie Francúzska.

Autori listu sami seba označili za vojakov z mladšej generácie v aktívnej službe, „nasadzujúcich svoje životy, aby zničili islamizmus, ktorému vy (Macron) ustupujete“. Výzvu však podpísali aj ďalšie desaťtisíce občanov krajiny Galského kohúta.

Dokument bol zverejnený na webe pravicového časopisu Valeurs Actuelles v nedeľu a svojím obsahom sa podobá na list spred mesiaca, ktorého signatármi boli prevažne generáli vo výslužbe.

Aj tento list obsahoval varovanie pred vypuknutím občianskej vojny vo Francúzsku.

Oba otvorené listy spôsobili na francúzskej politickej scéne rozruch a reagovali naň prakticky všetky relevantné politické strany, ktoré vyvíjali tlak na ministerku obrany Florence Parlyovú, aby zaujala stanovisko a zakročila. Parlyová vo svojej reakcii signatárom listov pripomenula, že povinnosťou príslušníka francúzskej armády je zachovávať neutralitu v politických otázkach.

Rozdelené Francúzsko

Generáli a vojaci vo výslužbe sa však tešia značnej podpore u obyvateľstva Francúzska. Podľa prieskumu agentúry Harris Interactive pre spravodajský portál LCI mali signatári prvé listu podporu 58 percent opýtaných ľudí. Pokiaľ ide o udržanie poriadku vo Francúzsku, obyvatelia sú rozdelení – 49 percent opýtaných je za to, aby armáda zasiahla a zaručila poriadok v krajine aj bez povolenia vlády.

Rast násilia v krajine zasa vníma obrovská väčšina, až 84 percent respondentov. Takmer tri štvrtiny populácie, 73 percent ľudí si myslí, že sa Francúzsko rozpadá. Najviac s obsahom listu súhlasia pravicovo orientovaní Francúzi, z nich si cez 90 percent myslí, že v niektorých mestách krajiny neplatia zákony republiky.

(tast, ste)


Ďalšie články