OSN varuje pred totálnou vojnou. Gaza sa zmieta v násilí a rozdeľuje svet

Izraelská armáda vysiela posily na hranice s pásmom Gazy Stúpajúci dym po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 11. mája 2021. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Svetové autority hovoria o hrozbe totálnej vojny a o možnom páchaní vojnových zločinov. Na mieste sú desiatky mŕtvych, vrátane detí a stovky zranených. Hovoríme o situácií v okolí Gazy, ktorá rozdeľuje zvyšný svet. Kým Nemci či Maďari súcitia s Izraelom, Irán a Pakistan hovorí aj o neslýchaných činoch sionistov. Na začiatku špirály násilia stálo vysťahovanie niekoľkých arabských rodín.

Vyslanec OSN pre mier na Blízkom východe Tor Wennesland v utorok varoval, že špirála násilia medzi Izraelom a islamistami z hnutia Hamas, ktorí ovládajú palestínske pásmo Gazu, „eskaluje smerom k totálnej vojne“.

V súvislosti s najnovším vývojom Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu svoje ďalšie mimoriadne rokovanie. Podľa agentúry AFP o tom informovali diplomatické zdroje. AFP dodala, že pôjde o v poradí už druhé takéto rokovanie za posledné tri dni. O toto stretnutie za zatvorenými dverami požiadali Tunisko, Nórsko a Čína.

Desiatky mŕtvych a stovky zranených

Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy v stredu stúpol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva na minimálne 48. Medzi obeťami je aj 14 detí, zatiaľ čo zranenia utrpelo približne 300 Palestínčanov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Palestínski militanti vypálili z pásma Gazy na Izrael podľa údajov izraelskej armády od pondelka vyše 1000 rakiet a izraelské vzdušné sily zasiahli stovky cieľov v Gaze. Útoky pokračujú už piaty deň.

Izrael zdôrazňuje, že na civilné objekty útočí len v prípade, že ich zároveň využíva na vojenské účely hnutie Hamas. Pred útokmi tohto druhu pritom včas varuje všetkých obyvateľov, aby takéto objekty urýchlene opustili.

Hamas prichádza o kľúčových ľudí

Hamas v stredu potvrdil, že počas izraelských leteckých útokov prišli o život viacerí z jeho vrchných veliteľov vrátane veliteľa v meste Gaza. Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet podľa AFP určila totožnosť ďalších štyroch vrcholných predstaviteľov Hamasu.

Na druhej strane, izraelská armáda oznámila, že jej vojak prišiel o život v stredu po tom, ako palestínski militanti v pásme Gazy v oblasti neďaleko hraníc s Izraelom odpálili protitankovú strelu. Vojaka identifikovali ako 21-ročného Omera Tabiba.

Putin a Guterres vyzývajú na deeskaláciu

Na deeskaláciu násilia medzi Izraelom a Hamasom vyzvali v stredu i ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Na Twitteri sa rovnako zachoval aj britský predseda vlády Boris Johnson.

Na zastavenie eskalácie v Izraeli a na palestínskych územiach vyzval deň predtým (v utorok) aj generálny tajomník OSN António Guterres. Guterres zdôraznil, že izraelské bezpečnostné sily musia vyvíjať maximálnu zdržanlivosť a použitie sily prispôsobiť situácii. Súčasne vyhlásil, že „neselektívne odpaľovanie rakiet a mínometných striel do izraelských osídlených oblastí je neprijateľné“.

Maďari a Nemci sa priklonili k Izraelu

Oveľa vyhranenejšia je napríklad maďarská strana. „Izraelu vyjadrujeme našu plnú solidaritu a uznávame jeho právo na sebaobranu. Nezmyselné násilie voči civilnému obyvateľstvu sa musí okamžite skončiť,“ napísal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Podobnú rétoriku zvolilo aj Nemecko. Izrael má „právo na sebaobranu“ proti smrtiacej raketovej paľbe zo strany palestínskych militantov, vyhlásilo v stredu. Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert poznamenal, že cieľom Hamasu a spriatelených skupín je „svojvoľne a bez rozdielu zabíjať ľudí“.

Útoky Palestínčanov odsúdil aj náš šéf diplomacie Ivan Korčok. Zároveň však vyzval židovský štát na zdržanlivosť a na primerané použitie sily. „Vyjadrujem sústrasť všetkým rodinám civilných obetí,“ nechal sa počuť minister.

Muž ťahá kufor pri prechádzaní okolo trosiek zničenej obytnej budovy po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Iránci hovoria o neslýchaných činoch sionistov

Na iný nôtu ale hrá spriatelený islamský svet. Vojenské akcie Izraela v stredu odsúdil napríklad Pakistan, ktorý na moslimské krajiny apeloval, aby stáli pri Palestínčanoch. Pakistanský premiér Imrán Chán na Twitteri napísal: „Stojíme pri Gaze a Palestíne.“

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf kritizoval v stredu Izrael a uviedol, že táto krajina zhoršila situáciu v oblasti Blízkeho východu. Zaríf počas návštevy Sýrie slovne odsúdil podľa jeho slov neslýchané a „trestné činy sionistickej entity“ v Gaze a na okupovaných územiach.

Muž pomáha zranenému dievčatku a žene do sanitky po izraelskom leteckom útoku na ich obytnú budovu v Gaza City, v pásme Gazy 11. mája 2021. FOTO: TASR/AP

Prišlo k páchaniu vojnových zločinov

Hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudaová vyjadrila v stredu obavy ohľadom eskalácie násilia medzi Izraelom a Palestínčanmi. Podľa nej v tejto súvislosti mohlo dôjsť k páchaniu vojnových zločinov podľa Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

„S veľkými obavami sledujem eskaláciu násilia na západnom brehu Jordánu vrátane východného Jeruzalema, ako aj v pásme Gazy a jej okolí a možné páchanie trestných činov podľa Rímskeho štatútu,“ uviedla na Twitteri Bensoudaová.

Ľudia prehľadávajú zničené budovy po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 12. mája 2021. Foto: TASR/AP

Začalo to vysťahovaním

Ide o najhoršie boje od vojenskej operácie izraelských obranných síl voči pásmu Gazy v roku 2014. K tejto eskalácii došlo po tom, ako začiatkom mája v Jeruzaleme vypukli nepokoje v mešite al-Aksá a jej okolí.

Zrážky vyprovokovalo rozhodnutie izraelského súdu o vysťahovaní niekoľkých arabských rodín z ich domov na východojeruzalemskom predmestí Šajch Džarrá. Domy majú podľa súdu pripadnúť židovským osadníkom, pretože ich rodinám patrili aj pred rokom 1948.

(tasr, tod)


Ďalšie články