Slovensko prerušilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy

Vladimír Lengvarský Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Týka sa to ľudí, ktorí mali dostať prvú dávku. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Aktuálne sa očkujú vakcínou od spoločnosti AstraZeneca ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku tejto očkovacej látky. Očkovanie vakcínou od tejto spoločnosti pre prvoočkovaných je pozastavené. MZ v tejto chvíli zvažuje viaceré alternatívy, ako budeme na Slovensku v tejto veci postupovať,“ uviedla.

Rezort aktuálne kompletizuje všetky odborné stanoviská. O ďalších krokoch bude informovať počas tohto týždňa.

Tretie úmrtie a potvrdený súvis s očkovaním

Rozhodnutie ministra prichádza po piatkovom oznámení Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ten v týždennej štatistike nežiaducich účinkov uviedol, že registruje úmrtie po očkovaní vakcínou Vaxzervia, čo je oficiálny názov látky od AstraZeneca. Išlo o pacientku vo veku 47 rokov.

Príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela s trombózou mozgových žíl, ktorá patrí medzi možné veľmi zriedkavé nežiaduce účinky danej vakcíny. Genetické vyšetrenie u pacientky zistilo poruchy zrážanlivosti krvi.

Vzhľadom na existenciu genetickej predispozície k trombofilnému stavu bol súvis medzi očkovaním a následnou trombózou stanovený ako pravdepodobný.

Na piatkovej tlačovej konferencii Lengavrský uviedol, že prípad bude analyzovať skupina odborníkov, ktorá navrhne prípadnú zmenu vakcinačnej stratégie. Môžeme sa preto domnievať, že pozastavenie očkovania súvisí s daným úmrtím.

Čo na to odborníci?

Po očkovaní vektorovými vakcínami od AstraZeneca a Johnson & Johnson sa zriedkavo objavujú tromboembolické ochorenia. Tie sprevádza súčasne tvorba krvných zrazenín aj znížený počet krvných doštičiek, čo môže spôsobiť nadmerné krvácanie.

Tieto ochorenia sa vyskytujú veľmi zriedkavo najmä u žien do 55 rokov. Mnohé štáty preto upravili vakcinačnú stratégiu a vakcínou Vaxzervia očkujú ľudí nad 55 rokov. Slovenské ministerstvo zdravotníctva zatiaľ takúto úpravu neplánuje.

Podľa odborníkov prínosy vakcíny prevyšujú jej možné riziká, preto sa vo väčšina štátov očkovanie AstraZenecou obnovilo. Podľa niektorých vedcov tieto nežiaduce účinky registrujeme pre masívnosť očkovania. Tromboembolické ochorenia sa vyskytujú v jednotkách prípadov z miliónov zaštepených. Inak sa rozhodlo napríklad Dánsko, ktoré ňou už vôbec neočkuje.

Spoločnosť AstraZeneca čelí v EÚ kritike pre meškajúce dodávky vakcín. Európska únia v nedeľu oznámila, že s ňou nepredĺžila zmluvu. Únia plánuje v budúcnosti investovať do mRNA vakcín od Pfizer/BioNTech a Moderny.

(tasr, est)


Ďalšie články