Pracoval na usvedčení Černáka, prípad Lučanský ho šokoval. Šéf NAKA Zurian náhle končí

Polícia ukonèila vyšetrovanie vraždy právnika Ernesta Valka Branislav Zurian. Foto: Pavol Zachar/TASR

Najvyššie postavený muž NAKA Branislav Zurian končí vo funkcii a takisto zavesil kariéru policajta na klinec. Počas 25 rokov v zbore pracoval aj na usvedčení Mikuláša Černáka a ku sklonku kariéry sa musel vyrovnávať s obvineniami kajúcnikov.

Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian odchádza zo svojej funkcie. Rovnako opúšťa aj rady polície ako takej. „Všetko sa raz končí, každý raz odíde a v súčasnej dobe to cítim práve takto,“ povedal Zurian Hospodárskym novinám.

V marci pritom pre Denník N uviedol, že nad odchodom sa nezamýšľa. „Som na životnej križovatke, ale cítim sa ako poctivý policajt, ktorý zasvätil službu boju proti zločinu, a rozhodne neodídem v čase, keď sú na mňa takéto výpovede alebo anonymy,“ povedal.

Problémy s kajúcnikom

Niekdajší námestník riaditeľa SIS Boris Beňa zadržaný v rámci akcie Judáš tvrdil, že mu utajované informácie vynášal práve Zurian. Beňa bol obvinený z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti a z vydierania. Po uzavretí dohody o vine a treste je už na slobode.

Túto ilegálnu činnosť Zurian poprel a uviedol, že vždy dodržiaval zákon a snažil sa zločin postihovať, nie mu pomáhať, o čom mali svedčiť výsledky NAKA pod jeho velením. „Pravdou vo výpovedi B. B. je len to, že sme sa stretli, avšak za iných okolnosti,“ skonštatoval Zurian.

Zadržanie Lučanského ho prekvapilo

„Považoval som ho za veľkého bojovníka proti zločinu a bol to pre mňa šok, že práve jeho obviňujú z takýchto vecí,“ povedal v rozhovore pre Denník N Zurian o ďalšom obvinenom z kauzy Judáš, policajnom exprezidentovi Milanovi Lučanskom.

„Môžem vychádzať len z medializovaných informácií a je tu pre mňa stále priveľa otáznikov. Cítim sa však v tomto prípade zaujatý, preto ho odmietam aj akokoľvek komentovať, stále rešpektujem prezumpciu neviny,“ zdôraznil toho času Zurian.

Zuriana prijali do zboru v roku 1996. Nastúpil do Bratislavy, kde začínal v Petržalke. NAKA šéfoval od začiatku mája minulého roka. Počas svojej štvrťstoročnej kariéry sa napríklad podieľal aj na odhaľovaní zločinov mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka.


Ďalšie články