Rok s pandémiou priniesol straty hotelom i reštauráciám, no i veľké zisky z hazardu

Obyvatelia Prievidze si môžu rúška na zamedzenie šírenia nákazy novým koronavírusom po novom zakúpi i v automate Ilustračná fotografia. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Pandemický rok najviac pocítila doprava, ubytovanie či gastronómia. Slovenskú ekonomiku stále ťahá najmä automobilový priemysel. Zaujímavá situácia však nastala v odvetví hazardu. Hoci kamenné herne sa prepadli do strát, stávkovanie celkovo prekvitalo a štátnemu Tiposu zisky narástli takmer o tretinu.

V rebríčku desiatich najväčších firiem podľa pridanej hodnoty dosiahnutej v roku 2019 sa na Slovensku umiestnili až tri stávkové spoločnosti. Dve najväčšie pritom výsledky za rok 2020 zatiaľ nezverejnili. Dáta Tiposu, tretej najväčšej stávkovej spoločnosti u nás však naznačujú, že hazard vlani na Slovensku zarábal. Tržby štátnej stávkovej kancelárie stúpli o viac ako štvrtinu a čistý zisk o takmer 30 percent. Vyplýva to z analýzy doposiaľ zverejnených výsledkov nefinančných podnikov za účtovný rok 2020, ktorú médiám poskytol FinStat.

Hlavný analytik spoločnosti Pavol Suďa v dokumente dodáva, že obraz úspešného biznisu „kazia“ v odvetví hazardu spoločnosti, ktoré prevádzkujú kamenné kasína a herne. Všetky sa totiž prepadli do strát alebo sa ich straty výrazne prehĺbili.

Ťahúň ekonomiky zostáva na čele

Suďa upozorňuje, že FinStat tentokrát na začiatku mája neprináša podrobnú analýzu výsledkov nefinančných podnikov, keďže v mnohých dôležitých odvetviach ešte chýbajú čísla za väčšinu kľúčových hráčov.

Napriek pandemickému roku sa nič nemení na tom, že slovenskú ekonomiku stále ťahá priemysel, a to predovšetkým ten automobilový. Preto neprekvapuje, že na čele rebríčka firiem s najvyššou pridanou hodnotou je bratislavská pobočka nemeckej automobilky Volkswagen.

Křetínského plynárenské kráľovstvo

Darilo sa aj plynárenskému „kráľovstvu“ českého miliardára Daniela Křetinského. Jeho Eustream, ktorý prepravuje plyn na území Slovenska, vykázal ku koncu júla 2020 ročný čistý zisk prevyšujúci 360 miliónov eur. Křetínského plynárenská firma sa tak spolu s Volkswagenom drží v čele rebríčka firiem s najvyššou pridanou hodnotou.

Křetinskému na Slovensku vynáša aj holding SPP Infrastructure, pod ktorý patrí aj Nafta Gbely, kde sa zemný plyn uskladňuje. Čistý zisk holdingu dosiahol 584 miliónov eur. Z neho 51 percent patrí štátnemu Slovenskému plynárenskému priemyslu, ktorý má v predaji plynu koncovým spotrebiteľom dominantné postavenie.

Najstratovejším odvetvím je rafinácia ropy

V prvej desiatke podnikov s najvyššou tvorbou pridanej hodnoty za rok 2020 však bude chýbať bratislavský Slovnaft. Jeho tržby klesli vlani o štvrtinu, teda o vyše 900 miliónov eur. Navyše, zo zisku sa vlani prepadol do hlbokej straty. Preto je odvetvie rafinácie ropy zatiaľ najstratovejšie v domácej ekonomike.

Slovnaft dominuje nateraz i rebríčku firiem s najväčším absolútnym prepadom EBITDA. Príčinou zlej situácie je fakt, že pandémia ochorenia COVID-19 mala a stále má výrazný dopad na mobilitu obyvateľstva, a teda aj na spotrebu pohonných hmôt.

Jediný hráč v ropnom odvetví, ktorému profit výraznejšie podrástol, je štátny Transpetrol, ktorý na území Slovenska prepravuje ropu ropovodmi Družba a Adria.

Bolestivý rok pre dopravu, hotely a gastro

Väčšina významných dopravcov v cestnej, leteckej, prímestskej či železničnej doprave vlaňajšie výsledky zatiaľ nepublikovala. Čísla predstavili podľa FinStatu kľúčové štátne firmy v odvetví, ktoré veľmi citeľne pocítilo dopad pandémie.

Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) klesli tržby z mýta a diaľničných známok dovedna o 8,5 percenta a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) padli tržby z prepravy osôb o bezmála 45 percent. Obe menované spoločnosti výrazne posilnili zisky, ale len vďaka podpore od štátu.

Suďa v analýze poukazuje tiež na to, že v odvetví dopravy postihla pandémia najdramatickejšie leteckú infraštruktúru. Upozorňuje, že Letovým prevádzkovým službám SR, ktoré riadia letovú prevádzku nad slovenským územím, padli tržby takmer o dve tretiny.

Jeden z najväčších poklesov hospodárskeho výsledku v slovenskej ekonomike vykazujú hotelieri, ktorých odvetvové straty patria medzi najväčšie. Tržby im nateraz klesli medziročne o viac ako tretinu, ale hospodársky výsledok po zdanení sa z vyše 11-miliónového plusu prepadol do takmer 35-miliónovej straty.

Tržby gastronomických prevádzok, medzi ktorými podľa FinStatu stále chýba niekoľko významných hráčov, vykazujú zhruba 20 percentný pokles. Dosiahli dramatické prehĺbenie celkovej straty na vyše 21 miliónov eur, teda viac ako štvornásobok.


Ďalšie články