Zabite mňa, nie ľudí! Kričí hrdinská sestra z Mjanmarska už aj v knihe

mniska-1024x446 Mníška Ann Rose Nu Tawngová kľačí pred mjanmarskou políciou po štátnom prevrate. Foto: Youtube

Zabite mňa, nezabíjajte ľudí! – to je názov knižného rozhovoru s rehoľnou sestrou Ann Rose Nu Tawngovou. Pred dvomi mesiacmi obehla svet jej fotografia a stala sa symbolom pokojných protestov proti vojenskému režimu v Mjanmarsku. Rehoľníčka pokľakla na ulici pred ťažkoodencami a zastavila útok policajnej jednotky. „Aj ja kľačím na uliciach Mjanmarska,“ povedal o niekoľko dní neskôr pápež František, keď apeloval na návrat demokracie v tejto ázijskej krajine.

„Prežívame hrôzu, ale dúfam, že jedného dňa zvíťazí pokoj a spravodlivosť,“ hovorí v knižnom rozhovore sestra Ann Rose. Pracuje ako zdravotná sestra v nemocnici, ktorú vedie jej rehoľná kongregácia sv. Františka Xaverského v meste Myitkyina. Taliansky novinár Gerolamo Fazzini, ktorý rozhovor viedol, priznáva, že ho očarila jednoduchosť a zároveň hlboká viera mjanmarskej rehoľníčky.

„Je v nej jednoduchosť a veľkosť zároveň. Keď rozpráva svoj životný príbeh, keď hovorí o svojej rodine a povolaní, je zrejmé, že pochádza z jednoduchých pomerov. Jej otec sa plne venoval katechéze. Na tejto rehoľníčke je mimoriadna nielen odvaha, ktorú preukázala tvárou v tvár ozbrojencom, keď kľačala na ulici a padali na ňu kamene, ale aj viera, ktorá ju viedla. V rozhovore hovorí totiž veľmi jasne: „Cítila som, že to musím urobiť. Boh ma k tomu priviedol a Duch Svätý bol v tej chvíli so mnou. Na adresu ozbrojencov používa dosť tvrdé, príkre slová, ale zároveň sa za nich a ich obrátenie modlí. Vidí tiež to, že niektorí z nich by chceli stáť na strane národa, ale ich nadriadení im to nedovolia. Pôsobila na mňa po tejto stránke veľmi duchaprítomne a tiež veľmi kresťansky. O možnosti odpustenia hovorí evanjeliovým štýlom.“

Do revolty sa otvorene zapojila miestna cirkev

Gerolamo Fazzini sa situáciou v Mjanmarsku dlhodobo zaoberá. Nádej súčasnej revolty proti nastoleniu vojenského režimu vidí najmä v mladých ľuďoch. Do protestov sa však zapojili ľudia naprieč vekovými kategóriami, náboženstvami a etnikami, ktorých je v Mjanmarsku 136. Mladí si však uvedomujú, že sa nechcú vrátiť do temných rokov, aké prežili ich rodičia. Zakúsili demokraciu a chcú v nej žiť ďalej, dodáva taliansky novinár. Pripomína, že katolícka cirkev sa do revolty otvorene zapojila:

„Do ulíc hlavného mesta a ďalších miest vyšli kňazi, seminaristi, mnoho laikov… To všetko je znamením, že katolícka cirkev sa tentokrát viac ako kedykoľvek predtým postavila na stranu ľudí. V krajine, kde – podobne ako v mnohých ďalších ázijských oblastiach – vnímame predsudok, ktorý v katolíckom náboženstve vidí niečo nevyhnutne cudzie, cirkev vstúpila naplno do tejto situácie, aby povedala: Sme solidárni s národom, sme na rovnakej strane a riskujeme tak ako ľudia. Nezabudnime, že napríklad v prvých dňoch protestov arcibiskupa Mandalay, druhého najväčšieho mjanmarského mesta, vyfotografovali s gestom (tromi vztýčenými prstami), ktorým sa hlási k hnutiu občianskej neposlušnosti proti arogancii vojakov. Ako je známe, kardinál Bo veľmi jasnými slovami vyjadril, kde stojí cirkev.“

Taliansky novinár Gerolamo Fazzini ďalej podčiarkol, že hlavným problémom súčasnej situácie v Mjanmarsku je skutočnosť, že armáda je štát v štáte a nepredstavuje iba vojenskú moc. Má dve veľké holdingové spoločnosti spravujúce štátne podniky, nemocnice, pozemky a nehnuteľnosti. Ide teda o spleť politických a hospodárskych prvkov. Sestra Ann Rose prosí najmä o to, aby sme nezabudli na boj tohto národa, jeho utrpenie a na to, že ide o ďalší geopolitický a ekonomický zápas v takej časti sveta, kde nechýbajú európske firmy ani záujmy, uzatvára žurnalista.

Text vychádza v spolupráci s českou sekciou Rádia Vatikán, kde pôvodne vyšiel. Preklad a editácia: Bohumil Petrík


Ďalšie články