Návrh eurokomisie zrejme smeruje k plošnému uznávaniu LGBT adopcií v celej EÚ

35499806831_9ed008462c_o Ilustračný obrázok. Foto: flickr.com

Nová iniciatíva Európskej komisie by mohla spôsobiť, že homosexuálne adopcie vykonané v progresívnejších štátoch Únie by museli uznať aj ostatné členské krajiny. Zatiaľ čo dúhové mimovládky sršia nadšením, europoslankyňa Miriam Lexmann varuje pred obmedzovaním právomoci národných štátov a ohrozením dôstojnosti dieťaťa.

Európsky súdny dvor v roku 2018 v kauze Coman rozhodol, že Rumunsko musí uznať právo amerického občana Hamiltona na trvalý pobyt v Rumunsku, pretože Rumun Adrian Coman a Američan Hamilton boli zosobášení v Belgicku.

Hamilton by v spriatelenom Rumunsku dostal trvalý pobyt tak či tak, manželstvo-nemanželstvo, ale Európsky súdny dvor rozhodol, že Rumunsko musí uznať Hamiltonovo právo na pobyt práve z toho dôvodu, že je Comanovým manželom, i keď Rumunsko sobáše osôb rovnakého pohlavia nepozná. 

Stručné posolstvo tejto inštitúcie k smerom k vonkajšiemu svetu možno interpretovať aj takto: Manželstvo homosexuálov, prípadne iných LGBT osôb, uznané v jednej členskej krajine Európskej únie, musí byť uznané aj v druhom členskom štáte.

Po dúhovom manželstve aj dúhové rodičovstvo?

Po manželstve sa teraz EÚ vydáva na podobnú trajektóriu aj v otázke rodičovských práv. Európska komisia totiž pripravuje návrh aktu, podľa ktorého by rodičovstvo uznané v jednom členskom štáte musel uznať aj zvyšok členských krajín. Šlo by teda o akési európske osvedčenie o rodičovstve.

Hoci návrh Európskej komisie explicitne nespomína rodičovstvo a adopcie homosexuálnych párov, dúhové organizácie signál z Bruselu zachytili a správne interpretovali. Výnimkou nie sú ani tie pôsobiace na Slovensku.

Vraj chýbajú istoty

„Vítame iniciatívu Komisie, ktorej cieľom je riešenie dlhodobého problému chýbajúcej istoty dúhových rodín pri pohybe v rámci Európskej únie,“ uviedlo občianske združenie Dúhové rodiny odkazujúc na šéfku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú, podľa ktorej „ak ste rodičom v jednej krajine, tak ste rodičom v každej krajine“.

Podľa uvedeného združenia v dôsledku aktuálneho stavu deti trpia, rodiny žijú v strachu a neistote a jeho členovia sa nazdávajú, že situácia, keď prekročením hranice niektorej krajiny Európskej únie dieťa právne stráca svojho kvázi rodiča, nie je „ľudsky udržateľná“.

Príspevok Dúhových rodín na Facebooku zdieľala aj ďalšia LGBT mimovládna organizácia Iniciatíva Inakosť. „Prekročenie hranice nesmie deti oberať o rodičov,“ konštatovala a vyzvala na verejnú podporu potencionálnej legislatíve.

Lexmann dvíha varovný prst

Nadšením ale rozhodne neprekypuje europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann. Tá upozorňuje, že prichádza k ďalšiemu zásahu do výlučných kompetencií členských štátov, nakoľko rodinná politika ani nespadá do sféry Európskej únie.

Druhá rovina jej kritiky je hodnotová. „Táto aktivita vyvoláva obrovské množstvo otáznikov, z ktorých chcem v tejto chvíli zdôrazniť zvlášť jeden: V mnohých krajinách je ilegálna prax tzv. náhradného materstva, keď sa dieťa v rozpore s ľudskou dôstojnosťou stáva predmetom obchodu,“ varuje Lexmann.

„Línia pripravovanej legislatívy tak oprávnene vzbudzuje obavu, že potenciálni rodičia by na ceste za ‚dieťaťom na objednávku‘ dostali takpovediac zelenú. A to je v rozpore nielen s ľudskou dôstojnosťou, ale aj s dohodnutým rozdelením právomocí,“ pokračuje politička.

Návrh Komisie je do utorka otvorený na pripomienkovanie širokej verejnosti. Jej spätná väzba by podľa prísľubu mohla byť zohľadnená pri tvorbe konkrétnych ustanovení.


Ďalšie články