Články zmizli. Čo sa dialo v Číne, keď sa pápež zastal utláčaných Ujgurov?

32977288130_b753d5e02e_k Ilustračné foto: Mazur, catholicnews.org.uk/flickr.com

Vo svojej novej knihe pápež František vyjadril solidaritu s ujgurskou menšinou, ktorá v Číne v súčasnosti čelí tvrdému útlaku a prenasledovaniu. Perzekúcia Ujgurov okrem iného zahŕňa aj násilné zadržanie v tzv. prevýchovných táboroch. Pápežova podpora Ujgurov sa však nestretla s pozitívnou odozvou z čínskej strany.

V novej knihe pápeža Františka s názvom Snívajme: Cesta k lepšej budúcnosti spomenul okrem iných aj etnikum Ujgurov. „Často myslím na prenasledované etniká: Rohingov, úbohých Ujgurov alebo Jezídov,“ uviedol pápež vo svojej knihe. Je to vôbec prvýkrát, čo sa pápež František vyjadril na adresu Ujgurov, hoci ho o to už viackrát žiadali viaceré ľudskoprávne organizácie.

Čína nesúhlasí s pápežovými výrokmi

Negatívna odozva na pápežove slová zo strany pekinskej vlády sa dala očakávať, pretože situácia v ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, kde žije veľká väčšina Ujgurov je pre Peking mimoriadne citlivá a čelí celosvetovej kritike. „Čínska vláda vždy rovnako chránila práva etnických menšín. Príslušníci všetkých etník v Sin-ťiangu majú plnú ochranu svojich základných práv, práva na rozvoj i náboženskú slobodu. Komentáre pápeža Františka sú neopodstatnené,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Články zmizli alebo zablokovali

Je zaujímavé, že práve vyjadrenie hovorcu záhadne zmizlo z oficiálnej stránky ministerstva v čínskej i anglickej verzii. Pápežovým slovám sa však venuje aj čínska tlač, ktorá tvrdí, že vyjadrenia pápeža sa nezakladajú na pravde. Podľa nich majú Ujguri rovnaké práva ako ostatných 56 menšín v Číne a dodávajú, že Sin-ťiang je v súčasnosti v najlepšom období svojho vývoja v histórii. Tak ako pri oficiálnej stránke ministerstva zahraničných vecí, tak aj niektoré čínske médiá, ktoré informovali o kritike pápeža majú informácie zablokované alebo zmazané. Dôvodov môže byť viacero, napríklad snaha o dobré vzťahy s Vatikánom alebo neupozorňovanie na problémy v Sin-ťiangu.

Prečo to má význam

Pápežova kritika čínskej politiky voči Ujgurom má aj dva ďalšie významy. Po prvé ten, že Ujguri dnes čelia tvrdej represii a podľa očakávaní tvoria značný podiel medzi politickými väzňami internovanými v tzv. prevýchovných táboroch. O týchto táboroch písal Štandard len nedávno na tomto mieste. Týmto táborom sa napriek vysokému počtu väzňov stále venuje neprimerane nízka pozornosť, pápežove slová môžu prispieť k zmene.

Druhý dôvod je, že pápež František podpísal s Čínou medzinárodnú dohodu, z ktorej podľa kritikov ťaží najmä tamojší totalitný režim. Veľkým kritikom tejto dodnes nezverejnenej zmluvy je napr. emeritný kardinál Zen z Hongkongu. Pápež František o tejto kritike vie, ale dlhodobo verejne nereagoval na žiadny problém, ktorý súvisel s Čínou, zmienka o utrpení Ujgurov je prvou – a mnohými zvlášť prenasledovanými kresťanmi – vítanou výnimkou. Mnohých by určite potešilo, keby sa do pozornosti Vatikánu dostali po Ujguroch aj prenasledovaní kresťania.


Ďalšie články