Už vás covid unavuje? Ministerstvo stupňuje očkovaciu kampaň. Argumentuje praktickými výhodami

žena oèkovanie èínska vakcína Sinopharm Očkovanie, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Väčšina ľudí vrátane odborníkov vidí práve v štepení proti covidu nádej na ukončenie vyše rok trvajúcej pandémie. Ministerstvo zdravotníctva preto intenzívnejšie rozbieha propagáciu vakcín a pripomína, aké dôležité je nechať očkovať nielen seba, ale najmä príbuzných vo vyššom veku.

Rezort zdravotníctva pod novým vedením ministra Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) stupňuje osvetovú kampaň venovanú očkovaniu. Bývalý šéf Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róbert Suja priznal, že bez posilnenia propagácie vakcín proti covidu sa nám nepodarí dosiahnuť želanú kolektívnu imunitu.

Suja ešte začiatkom mája uviedol, že miera zaočkovania na Slovensku podľa neho nepresiahne 38 percent. Pri optimistickom odhade vraj možno hovoriť o 48 percentách zaočkovaných, čo je ďaleko pod hranicou potrebnou na získanie kolektívnej imunity. Tá sa dosahuje očkovaním a podľa väčšiny vedcov musí mať na jej dosiahnutie protilátky najmenej 70 percent populácie.

Lengvarského rezort pritom propaguje očkovanie stále viac. Ministerstvo síce už začiatkom roka tvrdilo, že má očkovaciu kampaň pripravenú, ale nebolo to veľmi vidieť. Počiatočné zaváhanie sa rezort teraz zrejme snaží dobiehať.

5 dôvodov, prečo sa očkovať

Na svojom oficiálnom facebookovom profile zverejnilo ministerstvo zdravotníctva päť praktických dôvodov, pre ktoré sa oplatí zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 jednou z dostupných vakcín.

Na Slovensku sa proti covidu momentálne očkuje vakcínami tromi vakcínami od firiem Pfizer a BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Expremiér Igor Matovič naznačil, že už v „najbližších dňoch“ by sa mohlo začať očkovať aj ruskou očkovacou látkou Sputnik V, i keď nie je schválená Európskou liekovou agentúrou.

Lengvarského rezort sa v snahe zvýšiť záujem o očkovanie rozhodol ísť cestou vysvetľovania a presviedča ľudí o tom, aké výhody im štepenie proti covidu prinesie.

„Očkovaním pomáhate nielen sebe, ale aj vášmu okoliu a celej spoločnosti, približujete nás ku kolektívnej imunite a prispievate k tomu, aby sme spoločne ľahšie zvládli ďalšiu vlnu pandémie,“ píše ministerstvo na sociálnej sieti.

Prvým z pätice praktických dôvodov na to, aby sa ľudia dali zaočkovať, je letná dovolenka, ktorá by mohla byť aj podľa odborníkov tento rok v relatívne normálnom režime. Režim na hraniciach by sa mal postupne uvoľňovať a do hry znova prichádza takzvaný cestovateľský semafor, ktorý určí nutné kroky po návrate z cudziny podľa toho, z ako veľmi zamorenej krajiny sa človek na Slovensko vráti. (Článok pokračuje pod statusom.)

So zlepšujúcou sa pandemickou situáciou sa otvárajú terasy reštaurácií, kaviarní a podnikov a to je podľa ministerstva zdravotníctva ďalší z dôvodov, pre ktoré by sa ľudia mali dať zaočkovať. Ďalej rezort argumentuje tým, že po zaočkovaní seba aj príbuzných sú rodinné stretnutia bezpečnejšie a hrozí minimálne riziko nákazy.

Nezanedbateľnou praktickou výhodou po očkovaní je navyše aj to, že ľudia zaštepení proti covidu si môžu užívať väčšiu slobodu. Nemusia sa nechať testovať ani podstúpiť izoláciu po kontakte s nakazeným. „Ak vás už covid unavuje ako téma, po očkovaní si od nej budete môcť dopriať konečne pokoj,“ píše ministerstvo v propagačnom materiáli.

Posledným, ale azda pre všetkých najdôležitejším dôvodom na očkovanie je podľa Lengvarského rezortu snaha o rýchlejší návrat do normálneho života, ako sme ho poznali pred pandémiou. „Čím viac nás bude zaočkovaných, tým väčší predpoklad pre rýchlejšie uvoľňovanie opatrení, a tým skôr sa dočkáme koncertov, festivalov a života bez obmedzení s kolektívnou imunitou,“ uzatvára leták.

Registrácia na očkovanie

Snahy ministerstva zdravotníctva o intenzívnejšiu propagáciu očkovania chváli bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky (IZP), analytik a poradca na ministerstve školstva Martin Smatana. Podľa neho je práve očkovanie cesta k tomu, aby sa život vrátil do normálu. Ako príklad uvádza Veľkú Britániu.

„Práve dnes (11.5.) dosiahlo Anglicko, Škótsko a Severné Írsko po takmer 14 mesiacoch NULA nových úmrtí na COVID. Ako je to možné? Prvou dávkou zaočkovali viac ako 35 miliónov ľudí, čo je cca 70 percent všetkých starších ako 18 rokov,“ píše Smatana s odvolaním sa na BBC.

Analytik vo svojom krátkom statuse nielen chváli ministerstvo za propagáciu očkovania, ale vyzýva aj ľudí, aby neváhali a registrovali sa na oficiálnej stránke vytvorenej na tento účel Národným centrom zdravotníckych informácií.


Ďalšie články