Neúspech českej diplomacie. Brusel nechce ďalej vyhrocovať vzťahy s Moskvou

Ursula von der Leyenová Josep Borell Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell apredsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell včera vyhlásil, že ku koordinovanému vyhosťovaniu diplomatov nateraz nepríde.

„Musíme hľadať jasnú podporu, ale zároveň sa snažiť nezvyšovať napätie,“ povedal Borell včera neskoro večer po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. „Ďalšia eskalácia vyhosťovaním diplomatov nie je na programe dňa,“ dodal. Rada EÚ včera naopak riešila novú sériu sankcií proti Bielorusku, kde dochádza k represiám voči opozícií. „Teraz sa zameriava na poľskú komunitu,“ vyhlásil Borrell na adresu Lukašenka. „Pracujeme na ďalšom balíku sankcií, ktorý, dúfam, bude prijatý v nasledujúcich týždňoch.“

Pre Čechov je tento vývoj značným sklamaním. Sklamaním bola už prvá reakcia, keď ministrov EÚ informoval vtedy úradujúci minister zahraničných vecí Hamáček, a nedošlo k žiadnej reakcii, len k prejavu verbálnej solidarity, čo sa vysvetľovalo údajne nevhodným podaním témy bez jasne formulovanej požiadavky. Zdá sa však, že problém je trochu širší, keďže ani zmenený prístup nevedie k zmene a postupu, aký sme videli po útoku novičokom v Salisbury.

Pripomeňme, že po Salisbury solidárne vyhosťovali ruských diplomatov USA, Kanada, Austrália, centrála NATO a 25 európskych krajín. Teraz došlo k veľmi odlišnej reakcii, okrem Slovenska, ktoré vyhostilo troch ruských diplomatov, vyhostila Litva dvoch, Lotyšsko, Estónsko a Rumusko jedného. Zatiaľ nekonalo ani tradične protiruské Poľsko, ani Maďarsko. Maďarský premiér Viktor Orbán sa k téme vyjadril pre Postoj, na otázku, čo si myslí o výbuchu vo Vrběticiach, odpovedal: „Pýtal som sa českých predstaviteľov, či sa udialo naozaj to, čo som sa dočítal. Dostal som odpoveď, že je to highly likely, s veľkou pravdepodobnosťou. Takže to si o tom myslím.“

Poslednou šancou na nejaké významnejšie gesto bude samit prezidentov a premiérov EÚ 25. mája, kde sa bude hovoriť aj o vzťahoch s Ruskom. Český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek pre české médiá opatrne povedal, že to nie je vylúčené.

Česi podľa premiéra Babiša čelia aj výčitke, že štáty EÚ informovali až spätne, že ich postavili pred hotovú vec, a teda, že svoje kroky voči Rusku mali lepšie koordinovať. Babiš na to reaguje, že Praha musela nečakanú situáciu riešiť.

Jednou z reakcií na Vrbětice je aj vývoj českej domácej scény, kde sa v ostatnom prieskume verejnej mienky strana ČSSD, ktorú vedie Jan Hamáček, ktorý bol v centre pozornosti a vzhľadom na plánovanú cestu do Moskvy bol aj hlavným aktérom diania, dostala pod 5 percent. Svoje postavenie oslabila aj strana premiéra Andreja Babiša, vo voľbách by ju najnovšie predbehli dve koalície, ľavicová koalícia Pirátov a starostov, aj pravicový blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

(tasr, ste)


Ďalšie články